23 April 2024, 17:10 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ЖИТОМИРЩИНА - КОЛИСКА УКРАЇНСЬКОГО АРІАНСТВА

Так, серед шляхти Житомира, Овруча, Черняхова у цей період було так багато послідовників аріянства, що вони іноді заповнювали собою місцеві провінційні сейми і становили тут переважаючу партію. Цим, мабуть, можна пояснити факт особливої активності аріянства на Київщині, «прихильники якого публічно відстоювали права не лише єдиновірців, а й православних, не тільки шляхтичів, а й міщанства... Поширення социніанства у містах засвідчує, що його прихильниками було чимало міщан. Деякі громади майже повністю складалися із середнього міського прошарку, даючи підстави католицьким опонентам називати аріан принизливими (в умовах тодішнього станового менталітету) прізвиськами “хлопи, токарі, веретельники…”» (Любащенко В. І. Історія протестантизму в Україні).

Про масштаби руху свідчить те, що у 1638, 1639 та 1640 рр. в Киселині на Волині відбувалися аріянські з’їзди, на яких були присутніми до трьох тисяч делегатів. Сюди приїздили представники громад не лише зі всіх куточків Речі Посполитої, а й з інших країн (Петро Кралюк. Там же).

«Киселин був родовим помістям шляхетської родини Киселів, які залишили визначні сліди в історії України. На думку деяких дослідників, цей рід вів свій початок із часів Київської Русі, а його родоначальники були сподвижниками князя Володимира Святого. Можливо, Киселин існував ще в давньоруський період, хоч перша згадка про нього припадає на 1545 р.» (Петро Кралюк. Там же.) Нагадаємо, що святий Володимир Великий зробив аріанство державною релігією Русі.

«З реєстру витрат киселинсько-березької громади видно, що до неї належали міщани різного ступеня заможності: від багатіїв до злидарів, які платили дуже низькі внески і час від часу отримували допомогу від інших членів громади. Трапляються між ними ремісники різних фахів (цирульник, кравець, ткач), жінки» (Вікторія Любащенко. Реформаційний рух).

Киселин приваблював тим, що тут діяла аріянська академія – одна з перших вищих шкіл України. Її головним фундатором і опікуном був Юрій Немирич – український магнат, воєначальник, державний діяч і дипломат, автор проекту Гадяцького договору. Він народився він 1612 р. в м. Черняхові на Житомирщині.