19 April 2024, 21:41 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календарЧерняхівщини. 18 – 25 грудня

Джерела дослідив та систематизував матеріали Юрій Малашевич 

 
У грудні 1953 року -  найкращих успіхів у роботі досягли працівники МТС 2: трактористи Іван Возний, Зіновій Королюк, Леонід Шутько, слюсар Сергій Юрченко, токар Леонід Дзюбенко, електрик Андрій Кондрацький. Нижче своїх можливостей працювала МТС 1:  директор  Ковальчук, головний інженер  Яковлєв механіки  Сич, Клебановський, Горбатюк та завмайстернею  Лакомський незадовільно керували роботою ремонтників.

18 грудня 1950 року – відбулося засідання профспілки вчителів Великогорбашівської семирічної школи, яке провів профорг Добровольський. У його доповіді зазначалося, що старанно працюють товариші Дмитрук та Шелестюк.

18 грудня 2011 року – напередодні  Дня Святого Миколая у Черняхівському будинку дитячої та юнацької творчості начальник відділу у справах сім’ї, молоді й спорту Черняхівської районної державної адміністрації Ліна Мілевич традиційно зібрала дітей Черняхівщини з обмеженими можливостями – тих, які найбільше потребують уваги, тепла й турботи. Солодкі подарунки від святого Миколая передали цим дітям представники двох благодійних фондів, якими опікувалися директор Інституту правової політики Микола Оніщук та депутат обласної ради Володимир Пехов. Діти отримали солодкі подарунки ще й від черняхівського селищного голови Івана Бабицького.

19 грудня 1950 року - районна виборча комісія повідомила, що місцеві вибори в Черняхівську районну раду депутатів трудящих, селищну та сільські ради району, які пройшли 17 грудня, вважати такими, що відбулися. Як повідомила в той час районна газета, майже всі виборці, внесені в списки по всіх 39 округах, взяли участь у голосуванні  За блок комуністів та безпартійних свої голоси віддали 99, 94 % від загального числа виборців, що брали участь у голосуванні. Всі обрані депутати були кандидатами від блоку комуністів та безпартійних. Те саме по всіх 35 округах по виборах до селищної ради депутатів трудящих.

19 грудня 1919 року – народився Іван Степанович Саєнко, Герой Радянського Союзу.

19 грудня 2012 року - учні і вчителі Черняхівської гімназії вітали з 25-літтям директорства Миколу Антоновича Сироїда. Свято відбувалося в гімназійній актовій залі. Директора вітали керівники районної та містечкової влади, представники обласної освіти, громадськості Черняхівщини, ветерани педагогічної ниви, колеги та вихованці.

20 грудня 2002 року – у Черняхівському районному управлінні юстиції шляхом державної реєстрації було легалізовано Черняхівську районну організацію політичної партії «Солідарність». Керівником районного осередку організації  обрали Сергія Поліщука.

20 грудня 2010 року – директор ЗАТ «Головинський кар’єр «Граніт» Федір Горбань нагороджений орденом «Почесний Хрест» за вагомі досягнення у виробництві та реалізації гранітної продукції. Тоді ЗАТ «Головинський кар’єр «Граніт» зайняв почесне третє місце серед 350 тисяч інших підприємств України.

21 грудня 1985 року -   дочасно здали в експлуатацію млин - завод Черняхівського комбінату хлібопродуктів.

21 грудня 1990 року – Радою Міністрів УРСР була прийнята постанова «Про створення державної служби зайнятості Української РСР», таким чином, цю дату можна вважати днем народження Черняхівського районного центру зайнятості.

21 грудня 2012 року -  відбулося підведення підсумків чемпіонату та першості району з футболу серед команд сільських та селищних рад 2012 року. 13 футбольних команд (300 гравців) взяли участь у кубкових змаганнях, першості та чемпіонаті району з футболу 2012 року. Через ряд об’єктивних причин не всі дійшли до фіналу: знялася з розіграшу самобутня, амбіційна команда «Штурм» (Клітище), але створилася й нова команда в цьому сезоні – «Сокіл» (Високе). Було зазначено, що з метою популяризації та розвитку футболу в районі провели матч із ветеранами ФК «Динамо» Київ. Покращився рівень суддівства змагань. На окремі матчі запрошувалися судді обласної федерації футболу. Окремо відзначили підростаючу зміну - команду «ЖЕРМ».

22 грудня 2012 року - Архієпископ Житомирський і Поліський Володимир із благословення Блаженнійшого Мефодія – Митрополита Київського і всієї України у Черняхівський Храм на честь Почаївської ікони Божої Матері привіз Вифлеємський Вогонь Миру.

23 грудня 1950 року – районний відділ освіти отримав для шкільних бібліотек району книг на суму 26 тис. крб.

24 грудня 1943 року  – розпочався стратегічний  наступ Червоної армії, у результаті якого за декілька днів Черняхівщину вже остаточно було звільнено від «нацистського нового порядку».

24 грудня 2011 року - у спортивному залі Черняхівської гімназії відбувся Передноворічний турнір із бадмінтону. У парних змаганнях чоловіків перемогли Петро Крисюк і Микола Грищенко. Друге місце вибороли Віктор Штикало і Віктор Дзюблик, третє – Юрій Поліщук та Олександр Паламарчук.

25 грудня 1952 року – утворили  округи з виборів до Житомирської обласної ради депутатів трудящих. У Черняхівському районі було утворено 3 округи: два Черняхівські й один Вільський.

25 грудня 2011 року - Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю Житомирської облдержадміністрації повідомило, що 23 жителі області отримали привітання від Президента України Віктора Януковича зі 100-річчям від дня народження. Була тоді серед них і наша землячка - Марія Іванівна Каленюк із села Коростелівки Черняхівського району.