20 April 2024, 07:25 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини. 14 - 20 січня

Джерела дослідив і систематизував Юрій МАЛАШЕВИЧ

На початку 1962 року - відбулася січнева нарада вчителів. На ній виступили секретар райкому КПУ Сідова та  завідувач районного відділу освіти  Копачинський. Хвалили агітаційну роботу  педколективів Видиборської, Високівської, Горбулівської середніх шкіл. Критикували Дівочківську восьмирічну та Бежівську середню школи.

14 січня 1951року  – виконком Черняхівської районної ради депутатів трудящих прийняв рішення про утворення виборчих дільниць по виборах до Верховної Ради Української РСР. Загалом було утворено 35 виборчих дільниць.

У першій половині січня 2013 року Черняхівські гімназисти знову наколядували і нащедрували грошей для інших. Цього разу – для вихованців Потіївської школи-інтернату. Черняхівські гімназисти продовжили традиції випускників двох попередніх років і з колядками та щедрівками привітали своїх земляків. Вони відвідали оселі черняхівців, а також підприємства, установи та організації містечка. Тоді  лідерами гурту колядників-щедрувальників стали одинадцятикласниці Анна Іщенко та Наталя Шлапак.

15 січня 1633 року -  до каптурових книг внесено декрет між Владиславом та Юрієм Немиричами, позивачами, та овруцьким старостою Самуелем Лащем, якого брати звинувачували у заподіянні шкоди лугинським підданим аж коло містечка Пелчі, що формально належало до Норинського ключа, захопленні лугинських сіножатей і полів, а також у привласненні лісів, які нібито належали до Овруцького староства. Тоді ж Стефан і Юрій Немиричі вимагали від Лаща відшкодувати збитки, завдані пелчинським підданим під час нападу на Пелчинську рудню.

15 січня 1951 року - в районі почали роботу дільничні виборчі комісії з виборів до Верховної Ради Української РСР. На виборчих дільницях району працювало 105 голів, їхніх заступників та секретарів ДВК, а також 135 членів дільничних виборчих комісій.

16 січня 1953 року - у Черняхові відкрився кіоск райвідділу «Союздрук». Продавали газети, журнали, брошури з матеріалами 19 з’їду КПРС, літературу, присвячену місцевим виборам.

16 січня 2013 року - відбувся турнір на честь відкриття клубу “Любителів шашок”. У ньому взяли участь люди різних віку та професій. Ініціаторами виступили районний будинок культури та райвідділ культури й туризму. У  турнірі взяли участь команди  будинку культури, редакції газети “Нове життя”, районної ради, райвідділу культури й туризму, а також  школярі. Переможцями стали: серед дорослих – Олег Бутрик, серед школярів – Захар Дзюблик, учень 1-го класу Черняхівської ЗОШ  І-ІІІ ступенів .

У січні 1944 року - в Троковичах було організовано жіночу раду як дорадчий  орган сільської ради. Їі очолила Марія Артемівна Рубан. До організації ради долучилися Ганна Журій, Валентина Сич та інші. З ініціативи жіночої ради сільська рада організувала допомогу сиротам, батьки яких загинули на війні, брала активну участь у відбудові колгоспу. Згодом Марію Рубан було обрано головою Троковицької сільської ради.

17 січня 1951 року – колгоспники Високо–Української артілі 1 Травня одностайно висунули Надію Григорівну Загладу кандидатом у депутати Верховної Ради УРСР по 108 Черняхівському вибочому округу.

17 січня 1953 року – у Черняхівський книжковий магазин Житомирського «Облкнигторгу» надійшли нові книги: твори Леніна, Кобилянської, Гоголя, Федіна та Лесі Українки.

18 січня 1953 року – відбулася районна нарада працівників тваринництва. Виступили голова виконкому районної ради депутатів трудящих Д.Бондарчук, завфермою артілі «Шлях Жовтня» (Стирти) Мазарчук, головний ветлікар райвідділу сільського господарства Лукащук, Мельниченко – завферми артілі імені Сталіна (Андрієво – Українське), Слободенюк–заврайсільгоспвідділу,  секретар РК КПУ П. Докіль.

У січні 1962 року – на семінарі з вивчення економіки сільського господарства в радгоспі «Україна» навчалося 20 комуністів і безпартійних. Серед них – керівники радгоспу, агрономи, зоотехніки, інженерно-технічні працівники. Керував семінаром головний зоотехнік радгоспу Петров. Серед активних учасників навчання були завідувач відділу кадрів Слюсар, керуючий першого відділення радгоспу Гладишко, агроном першого відділення Швидюк, агроном Цвень, економіст Антонюк.

18 січня 2012 року - Черняхівські гімназисти провідали дітей у Житомирському обласному притулку

19 січня 1953 року – у Черняхові пройшла нарада виборців з виборів до облради по 88 Черняхівському першому виборчому округу. Ії відкрив активіст Кузь. Нарада висунула першим кандидатом у депутати Житомирської облради Й.Сталіна. У с. Стиртах колгоспники висунули кандидатом до облради завфермою Василину Антоніну Мазарчук. Виступив на нараді секретар РК ЛКСМУ Дідківський. У Високо- Українському кандидатом до облради по висунули Степана Івановича Ковальчука, у Клітищі - Івана Леонтійовича Гітуляра.

19 січня 2011 року, на Водохреща,  козаки Древлянського міжрегіонального округу МГО «Козацтво Запорозьке» зібралися в урочищі «Кип’яче» біля цілющого джерела. Взяли участь у церковній службі, скупалися в святому життєдайному джерелі. Черняхівця Миколу Бутрика нагородили  орденом Івана Виговського. Олега Шевцова призначили отаманом Новоград-Волинської паланки, Миколу Бутрика – отаманом Черняхівського куреня.

У ніч із 19 на 20 січня 2014 року -  на Подолі в Києві  затримали черняхівця Юрія Хробуста – студента 3 курсу Київського Національного університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, і ще шістьох студентів, які поверталися з Євромайдану. Пізніше у відділку міліції на їхньому одязі знайшли нібито залишки сльозогінного газу і коктейлю Молотова. У міліції тоді стверджували, що вони чинили спротив і були в бронежилетах, що їх ледве зловили двадцятеро правоохоронців. Юрій Хробуст разом з іншими перебував у СІЗО. Хлопцю загрожувало 15 років.

20 січня (2 лютого) 1908 року - помер Микола Дашкевич Після смерті вченого в залі засідань Петербурзької Академії наук академік О. Шахматов, вчений світового рівня, виголосив промову, в якій відзначив заслуги Миколи Павловича перед наукою. За заповітом тіло перевезли до Бежева і поховали в родинному склепі на цвинтарі біля церкви. Рідні, вдячні учні спорудили на могилі пам'ятник у вигляді викладацької кафедри, покритої скатертиною з китицями, а на ній - розгорнута книга зі слов'янськими письменами.

20 січня 1932 року  – зірвано план з мобілізації коштів до ощадкаси. Вкладено до ощадкаси по Черняхівському району 12% коштів від передбаченого планом.

20 січня 2013 року - Директором гімназії цього дня була член Асоціації учнівської молоді Катерина Петрова. Вона, як справжній директор,  контролювала всі події, що відбувалися в школі. Цього дня діти – дублери вчителів проводили уроки, а дублери завучів контролювали навчально-виховний процес.  

20 січня 2013 року – компанія “Руден” ТОВ «Нива Експо» запустила лінію з виробництва цукерок. Вона дозволила  кондитерській фабриці виробляти близько 10 тонн продукції на добу. Частина нової лінії тоді була куплена на фабриках Росії й України, які збанкрутіли. До установки нової лінії фабрика виробляла два види цукерок: «Пташине молоко» і «Чорнослив “, з лютого почалося виробництво чотирьох нових видів цукерок, тоді ж лінія вийшла на повну потужність виробництва.  

У січні 1952 року було частково електрифіковано с. Троковичі, зокрема електричний струм підведено до клубу, бібліотеки, проте чомусь школу обминули.

У січні 1962 року – заступник голови Президії Верховної Ради СРСР, голова Президїї Верховної ради УРСР Д.Коротченко особисто привітав та нагородив Н.Загладу грамотою про присвоєння високого звання Героя Соціалістичної  праці, нагородив її орденом Леніна та золотою медаллю «Серп і молот».