19 April 2024, 11:48 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

"Головинський гранітно-феодальний соціалізм" Частина перша. "Початок кінця"

13 січня  голова райдержадміністрації Павло Ігнатенко провів плановий виїзний прийом громадян у Головинській селищній раді. Під час нього порушувався ряд важливих проблем, зокрема тих, які стосуються ПАТ «Головинський граніт» та амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Голова райдержадміністрації Павло Ігнатенко зазначив, що кожне звернення перебуватиме на його особистому контролі до остаточного вирішення і що всі питання будуть розглянуті згідно з нормами чинного законодавства із залученням відповідних фахівців.

Головним проблемним моментом у житті головинської громади є наповнення місцевого бюджету, яке традиційно на 50 - 60% здійснювалося за рахунок кар’єру і його дочірніх підприємств (головним чином, сплата земельного податку й ПДФО).

Нині ж кар’єр перетворився  на благословення і водночас прокляття для місцевої громади та району загалом.

Виходом із цієї ситуації, на думку головинського селищного голови Івана Гетманенка, є повернення кар’єру в державну власність і створення Головинської об’єднаної територіальної громади, до складу якої мають увійти Головинська селищна, Бежівська та Сліпчицька сільські ради. Незрозуміло лише, як вирішиться  питання наповнення бюджету ОТГ за рахунок оподаткування землі підприємства, позаяк це землі промислового призначення, долю яких напряму вирішує Житомирська облдержадміністрація і НАК «Надра України». І чи зможе держава сплачувати земельний податок за понад 100 гектарів в умовах дефіциту держбюджету?

Сьогодні селищний бюджет на 2017 рік фактично не можна скласти через невизначеність зі статусом кар’єру. Селищна рада  неодноразово зверталася з цією проблемою як до районного, так і до обласного керівництва та інших компетентних органів.  «Підприємство не доплатило 36,7 тис. грн. за оренду землі за грудень»,  – каже селищний голова Іван Гетманенко. Крім того, він повідомляє про іншого боржника – ПП «Атлант». 

До речі, 31 січня відбудеться судове засідання, де фігуруватиме головний бухгалтер Микола Назаров стосовно питання несплати підприємством  ЄСВ за своїх працівників Це шлейф тягнеться ще з часів  керування  кар’єром Федора Горбаня.

На сьогодні борг за електроенергію підприємства складає понад півмільйона гривень, і Обленерго незалишить це питання невирішеним, а застосує всі свої можливості, що ми власне бачимо сьогодні. 

Нещодавно керівництво підприємства знову змінилося: Ірина Панасенко, яка за словами Андрія Евіна є одним із головних кандидатів на посаду заступника голови ОДА,  передала справи ВалентинуГетьману.

Нині 99,6 % акцій підприємства належать ТОВ «Будстиль ХХІ», яким керує Ігор Яцук. Фактично погашено борг із зарплатні, залишився спадковий борговий шлейф із ЄСВ, невизначена ситуація з орендною сплатою за землю та передачею ЄМК. Через багатомільйонні інвестиційні вливання було здійснено емісію акцій, через що «Будстиль ХХІ» став майже повним їхнім власником.

21 січня були заплановано збори акціонерів, щодо врегулювання статутних моментів. Чи відбудуться, невідомо?!

Поступово вийде на поверхню факт  несплати єдиного соціального внеску:  звільнені працівники, які  ставатимуть на облік у центр зайнятості, дізнаються, що їм сплатити допомогу з безробіття буде досить проблематично.

Відомий житомирський правник Андрій Евін не розуміє, чому голова райдержадміністрації Павло Ігнатенко не підписав додаткові угоди, які могли б уможливити продовження договору оренди землі кар’єру. До речі, договір оренди ЄМК ДП "Головиський кар'єр" з ПАТ "Головинський граніт" втратив чинність ще наприкінці 2015 року. Зараз керівництво підприємства подало декларацію та через суди зняло з себе майже всі зобов’язання перед жителями селища і місцевим бюджетом.

Як каже Андрій Евін,  в свій час "совки"зробили все, щоб зарізати курку яка, може, і небагато, проте несла яйця. Люди залишаться без заробітку, а "поважні можновладці" підуть найближчим часом на відпочинок - до нафталінової шафи, звідки їх витягли. До того ж найближчим часом можливе  відключення енергопостачання, звідки Головине бере воду на побутові потреби...

Стосунки між ПАТ «Головинський граніт» і Головинською селищною радою можна іронічно назвати «кінецем головнського кар’єрно-феодального соціалізму», принаймні так охарактеризував стан речей адвокат Андрій Евін, який здійснює юридичний супровід правління підприємства в судах. Тож попереду в цій довгій історії буде ще багато цікавого. Поживемо - побачимо.

Фото Andrei Evin.

Фото Andrei Evin.

Продовження буде...