28 March 2024, 21:39 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Чи справедливо звинувачують голову Черняхівської РДА П. Ігнатенка та селищного голову І. Гетманенка у підтримці силового захоплення Головинського кар'єру?!

 Фото Юрия Малашевича.

 

 

В тих умовах, що сьогодні склались в нашій державі, очільникам районних державних адміністрацій та селищним головам доводиться непросто.

Голови РДА і селищні голови стали заручниками "великих політично-фінансових ігор "РОШЕЙНИКІВ" і " ГРОЙСМЕЙСТЕРІВ", ШАХОВІ ДОШКИ ЯКИХ ЗНАХОДЯТЬСЯ В КИЄВІ, МОСКВІ, БРЮСЕЛІ , А ГОЛОВНЕ У ВАШІНГТОНІ І НЬЮ-ЙОРКУ. Режисери наших кінофільмів перебувають далеко як від Головино та Черняхова, так і від Житомира. В сумних епізодах цього чужого золотого кіно поневолі опиняємось ми,  прості  низові актори несправедливого театру абсурду і трагедії.

Чи опинилися  Павло Михайлович та Іван Степанович між молотом і ковадлом, і чи стали вони заручником ситуації , яка від них аж ніяк  незалежала, питання доволі риторичне?! Мабуть стараються зі своєї сторони щось змінити і щось зробити, те що виходить самі бачимо. 

В чому згрішили прості жителі смт. Головино?

В полон потрапили:  Головинський ВПУНТ - 2 (понад 550 учнів і 100 педпрацівників та обслуговуючого персоналу) з майже усім комплексом та інфраструктурою, армія звільнених та звільняємих з роботи, 6 п'ятиповерхових будинків, дитячий садочок, 10 двоповерхівок з підвідними системами, гімназія ( понад 350 учнів і весь педколектив) , а головне понад 2 000 ні вчому невинних жителів селища.

Чому сильним "гранітного світу" сьогодні не до людей, чому учасники кар'єрно-феодальної "Санти Барбари" сьогодні забули про них, як людям жити в умовах кланового протистояння, хто скаже?!

За що простим людям така кара і чому вони попали під удар в ценрі кланових розборок між групами впливу у великому бізнесі країни?!

 

 

 

Національне антикорупційне бюро України                                            

ЗАЯВА

про кримінальне правопорушення

 

            Звертаємося до Вас, з приводу ситуації, що склалася навколо силового захоплення  приватної власності ПАТ «Головинський граніт» і ТОВ «Головинський граніт» за участі  представників влади Житомирської області.

            Для досягнення своїх цілей (захоплення ПАТ «Головинський граніт» і ТОВ «Головинський граніт») групою осіб на чолі з керівником РВ ФДМ України по  Житомирській області  Ю.М. Зайка за підтримки голови ФДМ України І.О. Білоуса, голови Черняхівської РДА П.М. Ігнатенка, голови Головинської сільської ради І.С. Гетьманенко  , співробітників ГУ Національної поліції в Житомирської області в 2016 році була проведена цілеспрямованої робота на створення передумов для:

- знецінення державного майна, що готується до приватизації;

- захопленню приватної власності з залученням силових відомств;

- подальший продаж знеціненого об’єкту державної власності пов’язаній особі та розкрадання захопленого об’єкту приватної власності.

  Про зрив плану приватизації єдиного майнового комплексу державного підприємства «Головинський кар'єр» Товариство вже повідомляло Вас заявою про кримінальне правопорушення від 10.06.2016р.

Йдеться передусім про типову кампанію штучного заниження ціни якогось державного підприємства, щоб задешево його приватизувати, виступаючи «благодійником» задля буцімто порятунку його працівників. Проте, цього разу керівник РВ ФДМ України по  Житомирській області  Ю.М. Зайко пішов далі – задля уникнення відповідальності за  провал плану приватизації єдиного майнового комплексу державного підприємства «Головинський кар'єр» вдався до захоплення приватної власності ПАТ «Головинський граніт» та ТОВ «Головинський граніт», вартість майна яких складає близько 35 000 000 грн. 

Так, керівник РВ ФДМ України по  Житомирській області  Ю.М. Зайко фактично навмисно провалив в 2016 році приватизацію майна єдиного майнового комплексу державного підприємства «Головинський кар'єр» і обґрунтовав свою службову недбалість небажанням Товариства повертати майно.

При цьому, захоплення приватного майна в  засобах масової інформації було піднесено як «повернення в державну власність єдиного майнового комплексу державного підприємства «Головинський кар'єр»», який  нібито перебував в незаконному користуванні у  колишнього орендаря.

            Разом з тим, до  силового повернення державного майна були  неодноразові спроби зі сторони Товариства понад рік повернути це майно в державну власність в добровільному порядку. Після припинення орендних відносин Товариство вимушене було здійснювати утримання і збереження майна, відповідно до Порядку повернення орендованих цілісних майнових комплексів державних підприємств після припинення або розірвання договору оренди. Оскільки безоплатне збереження майнового комплексу є досить обтяжливим, а РВ ФДМ України по  Житомирській області зволікало з його прийняттям Товариство  в квітні 2016 року звернутися до суду з вимогою до Фонду державного майна про зобов’язання прийняти майно  єдиного майнового комплексу державного підприємства «Головинський кар'єр» з оренди.

Рішенням Господарського суду Житомирської області від 03.06.2016 року по справі №906/245/16 встановлено зволікання РВ ФДМ України по  Житомирській області у прийнятті з оренди державного майна. (http://reyestr.court.gov.ua/Review/58215489) Рішення суду набуло законної сили та за приписами статті 124 Конституції України   є обов’язковим до виконання на всій території України.

В подальшому товариство майже кожного місяця зверталось до РВ ФДМ України по  Житомирській області з вимогою прийняти майно єдиного майнового комплексу державного підприємства «Головинський кар'єр» за актом приймання-передачі майна з переліком, про що свідчать листи вих. №8 від 10.01.2017р., вих. № 586 від. 13.12.2016р., вих. № 542 від 23.11.2016р., вих. №04-1  від 04.11.2016р., вих. №25-1 від 25.10.2016р., вих. № 487 від 17.10.2016р., вих. № 16-1 від 16.08.2016р.  з відомостями про їх отримання адресатом. (додаток 1)

Крім цього, у вересні 2016 року  голова правління ПАТ «Головинський граніт» звернулась до правоохоронних органів з заявою про кримінальне правопорушення за фактом службового недбальства зі сторони керівника РВ ФДМ України по  Житомирській області Ю.М. Зайка, що пов’язано з невжиттям останнім заходів по прийняттю в ПАТ «Головинський граніт» майна єдиного майнового комплексу державного підприємства «Головинський кар'єр» і спричинення цим тяжких наслідків державним та приватним інтересам. (додаток 2) Відповіді від  ГУ Національної поліції  в Житомирської області станом на 20 січня 2017 року так і не було отримано.

Разом з тим, ГУ Національної поліції в Житомирської області 30.11.2016 року було відкрито кримінальне провадження стосовно посадових осіб ПАТ «Головинський граніт»  за фактом нібито захоплення державної власності: єдиного майнового комплексу державного підприємства «Головинський кар'єр». В межах кримінального провадження було винесено ухвалу Корольовського районного суду м. Житомира від 28.12.2016 року про накладення арешту на майно єдиного майнового комплексу державного підприємства «Головинський кар'єр»,  яка в супереч вимог кримінального процесуального законодавства слідчим не виконана, і  відповідно майно не було описано та не передане на відповідальне зберігання.

В подальшому, в кращих традиціях «комуністичного терору» минулого століття відбулася «націоналізація» приватної власності суб’єктів господарювання ПАТ «Головинський граніт» та ТОВ «Головинський граніт».

Зранку 20 січня під приводом огляду трьох земельних ділянок, що перебувають у державній власності  (ухвала Корольовського районного суду м. Житомира від 16.01.2017р.) озброєні співробітники СБУ (Альфа), Національної поліції та невідомі приватні охоронні структури, всього біля 40 осіб, вдерлися на територію Товариства  та в подальшому силою змусили  працівників залишити приватну власність і  земельну ділянку (додаток 3), де знаходилось майно суб’єктів господарювання ПАТ «Головинський граніт» та ТОВ «Головинський граніт».  Майно підприємств протиправно передано керівнику ДП «Головинський кар’єр»  Ф.І. Горбаню. 

 

Таким чином, з урахуванням вище викладеного маємо ситуацію, коли  група високопосадовців із залученням силовиків здійснили захоплення приватної власності. Внаслідок цього завдано значних збитків приватним інтересам, завдано удар по авторитету державної влади (демонстрація безсилля державних органів, нездатності протидії корупції), працівники залишаться без роботи,  бюджет без надходжень, а країна отримуєте ще одне джерело соціальної напруги районного рівня.

 

Вище наведені обставини, свідчать про заволодіння чужим майном в особливо великих розмирах, протидію законній господарській діяльності організованою групою осіб шляхом зловживання своїм службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки і містять ознаки кримінальних правопорушень передбачених ч.5 ст.191, ч. 3 ст. 206, ч.2 ст.364  КК України.

 

На підставі вищевказаного та керуючись , ст. 60, ст.214 КПК України

ПРОШУ:

 

1.                  Внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

 

2.           Надати документ, що підтверджує прийняття і реєстрацію заяви.

 

ДОДАТКИ:

 

1.                  Копії листів  вих. №8 від 10.01.2017р., вих. № 586 від. 13.12.2016р., вих. № 542 від 23.11.2016р., вих. №04-1  від 04.11.2016р., вих. №25-1 від 25.10.2016р., вих. № 487 від 17.10.2016р., вих. № 16-1 від 16.08.2016р.                                                                          (14 арк.)

 

2.                  Копії Заяви про кримінальне правопорушення вих. №26-1 від 26.09.2016р., Листа №57/6/П-100/225 від 04.10.16                                                                                      ( 2 арк.)

 

3.                  Відомості з реєстру прав власності на нерухоме майно, Відомості про земельну ділянку                                                                                                                         (2 арк.)

 

 

Голова правління

ПАТ «Головинський граніт»

24.01.2017р.                                                                                 _____________ В.В. Гетьман