20 April 2024, 15:43 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ІСТОРІЯ ВИДИБОРСЬКОГО ЛІЦЕЮ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Розвиток ринкових відносин в Російській імперії зумовив необхідність  відкриття шкіл.

У 1878 році була відкрита школа і в селі Видиборі. Це була 3-х класна церковно - приходська школа, 20 дітей якої навчалося в одній кімнаті. Наприкінці  XIX ст. діяла школа грамоти і в селі Свиді1. Позитивні зміни сталися у школі після  приходу до влади більшовиків, які розглядали писемність населення як один із  методів поширення комуністичної ідеології. На базі школи працювали курси по ліквідації неписьменності. У 1918 - 1929 рр. школа залишалася 3-х класною початковою.

У 1924 р. у селі Свиді відкрито перші в Україні дит'ясла в сільській місцевості на  повному державному утриманні, їх обслуговували три медпрацівники із Києва і дві  няні з сільських жінок. При дит'яслах діяв інтернат для сільських дітей сиріт, яким завідувала спочатку Жидовецька, а в 1936-1940-х роках Ткач (Наконечна) Анастасія Андріївна2.

У 1932 р. у Видиборі побудовано просторе приміщення школи і вона реорганізовується в семирічку, директором якої був Заколюк Іван Іванович.

У 1939 р. на базі семирічки створюється в селі Видиборі середня школа, яку  очолював Легенчук Іван Митрофанович (під час Великої Вітчизняної війни закатований нацистами). Збудовано ще один корпус. Однак випуску учнів середньої школи не відбулося - перешкодила війна.

У школі проводилась змістовна виховна робота, діяли різноманітні гуртки. Вже в той час діти виготовили вітрову динамомашину, яка давала електричне освітлення; в класах працював радіогурток, членом якого був Захарчук Петро Якович. Під час нацистської окупації - радист Потіївського підпілля. У роки Великої Вітчизняної  війни окупанти завдали школі великої шкоди: знищили підручники, наочні посібники, спалили головний корпус. Після їх вигнання силами учнів і батьків школа  відбудовується (окрім головного корпусу), але залишається семирічною.

У 1957 році відкрито середню школу, перший випуск 10 класу відбувся 1960 р.. З того часу в школі сталися великі зміни. У 1964 р. збудовано навчальний корпус на 6 класних кімнат (на місці спаленого нацистами). Нині це корпус трудового навчання.

Школа дала путівку в життя сотням вихованців. Тут закладені традиції культу знань учнів, високого професіоналізму вчителів, вихованості, порядності всіх учасників навчально - виховного процесу, надзвичайно високої працелюбності  обслуговуючого персоналу та допомоги місцевого господарства і батьків у  вирішенні господарських питань.

За роки існування середньої школи її  закінчили 54 учні з золотими і 18 зі срібними медалями. Багато з них здобули освіту в таких престижних вузах як Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка, Київський політехнічний, медичний, авіаційний університети, військові інститути та академії, а Легенчук Володимир Іванович, Фурманюк Оксана Леонідівна та Павлюк Сергій Климович стали кандидатами наук, Коляда Юрій Васильович — доцентом Київського національного економічного університету, полковник Наконечний Володимир Дмитрович очолює Центр соціально-психологічної підготовки Міністерства оборони України. Успіхи господарської діяльності ПАФ «Дружба» також в значній мірі досягнуті працею випускників школи. Вже не один десяток років працюють в господарстві головний економіст Бовсунівська Л.П., заступник головного бухгалтера Ляшенко В.М. та інші.

Високий рівень навчально-виховної роботи забезпечувався завдяки сучасній  матеріальній базі. У 1982 році введено в експлуатацію типове приміщення на 464 учні. До послуг учнів спортивна, актова зали, бібліотека, їдальня на 80 посадкових місць та 22 навчальні кабінети та класні кімнати, спортивний майданчик, стрілковий тир та стадіон. Велику допомогу в будівництві школи, забезпеченні всім необхідним надавав радгосп «Дружба» (директор Ковальчук В.М.). Лише в 1988 році місцеве господарство виділило 40 тисяч карбованців. За ці кошти повністю оформлено  школу, музей, збудовано тир, придбано надвірне спортивне обладнання, збудовано  спортивні майданчики, перекрито дах корпусу трудового навчання, придбано новий автомобіль ГАЗ - 53  для практичної їзди.

У зв'язку із створенням належних умов для навчання і виховання  дітей у Видиборській школі припинили функціонування початкові школи в селах Коростелівці та Свиді, реорганізована в 1983 році Ганнопільська восьмирічна школа в початкову,  яка була закрита в 1986 році. Діти перейшли навчатися до Видиборської середньої школи.

У різний час директорами школи були Прищепа С.І., Когут С.Г.,  Коляда В.К., Загорівська В.Я., Луцик І.О..

З 1985 року школу очолює Наконечний Дмитро Григорович. Народився 1947 року в селі Свидя Черняхівського району. Закінчив з відзнакою відділ праці Коростишівського педагогічного училища, Київський державний університет ім.. Т.Г.Шевченка по спеціальності історія. Нагороджений нагрудними знаками Міністерства освіти і науки України „Відмінник народної освіти" та „Василь Сухомлинський".

Головною фігурою у школі завжди є вчитель. Справжніми майстрами  своєї  справи  були  вчителі  початкових  класів:  Павлюк Г.К., Ткачук Є.С., української мови і літератури Харченко Г.Т., Гербеда Г.К., Циганенко Н.А., математики заслужений вчитель України Харченко О.Ф., Ткачук Т.В.,  хімії   та   біології   Невмержицька О.Д.,   Постолюк З.П., Мельник В.І., німецької мови Когут С.М., Андрійчук Н.Г. та інші. Завдяки праці цих вчителів та тих, хто сьогодні трудиться, в учнів Видиборської школи виховано потребу постійно вчитися, прагнення досягти вершин науки.

У 2010 році Видиборську ЗОШ І-ІІІ ступенів реорганізовано в заклад нового типу - ліцей інформаційних технологій. Сучасна матеріальна база, кваліфіковані вчителі дають можливість учням освоювати інформаційні технології на високому рівні, значно зросла якість навчально-виховного процесу. Вихованці ліцею є переможцями районних та обласних конкурсів та олімпіад в тому числі і з інформатики. У 2012-2013 н.р. ліцей посів VІ місце серед навчальних закладів Черняхівського району за підсумками предметних олімпіад, а учениця 11 класу Павлюк Іванна та учениця 11 класу Тарасюк Валентина стали призерами обласних олімпіад з української мови та інформатики. Учні ліцею є активними учасниками МАН України. Так учениці 11 класу в 2012 р. Павлюк Іванна та Тарасюк Валентина посіли  перші місця за результатами І туру захисту Всеукраїнських науково-дослідницьких робіт МАН України. 

В ліцеї проводиться різностороння виховна робота, організовується змістовне дозвілля вчителів та учнів. Діє орган учнівського самоврядування «Факел», випускається загальноліцейна газета «Калейдоскоп». Вчителями разом з учнями створено герб та гімн ліцею. Для послуг дітей працюють різноманітні гуртки: поетичного слова «Первоцвіт» (кер. Павлюк Н.М.), декоративно-ужиткового мистецтва (кер. Камінчук Н.П., Лацяця О.С.), образотворчого мистецтва (кер. Войтенко О.В.), художньої самодіяльності (кер. Запорожець В.П.), студія народної вишивки «Веселка» (кер. Наконечна В.Г.) та спортивні секції. Активними учасниками художньої самодіяльності та спортивних змагань є члени педагогічного колективу. Вчителі є постійними переможцями на туристичних та спортивних змаганнях серед педагогічних колективів району.