18 April 2024, 08:14 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

50 років тому спорт у Черняхівському районі був на висоті

 ( ретроспективний огляд статей черняхівської районної газети «Нове життя»  за 1967 рік)

У 1967 році в Черняхівському районі  було підготовлено 2625 розрядників, 1314 громадських інструкторів та 1422 суддів по спорту.

В 1967 році став до ладу новий стадіон в районному центрі, що позитивно вплинуло на розвиток спорту в районі. В цьому ж році в багатьох селах району були відкриті нові спортивні майданчики та комплекси.

Ми гордимось такими нашими вихованцями як чемпіони області, важкоатлети Григорій Білгородський та Микола Бакулін, призерами обласних змагань легкоатлетами Дмитром Москаленком, Петром Лук’янчуком, Юрієм Петренком, шахістами Миколою Кондратюком, Михайлом Федьком, Ольгою Слюсарчук, велосипедисткою Валентиною Букатою та іншими. За цими спортсменками стоїть ціла армія фізкультурників.

І саме цей сплав масовості і майстерності дав непогані результати: в обласній ювілейній спартакіаді 1967 року наш район посів загальнокомандне шосте місце.

Пройшла першість області по лижах серед сільських спортсменів в яких взяли участь 18 команд. Виступ спортсменів нашого району, які замкнули п’ятірку сильніших, слід вважати успішним.

Вагомий внесок в загальнокомандний залік внесли чоловіки, всі члени команди показали результати вищі від норми другого спортивного розряду. На «десятці» наш Дмитро Москаленко зумів зайняти сьоме місце, на дистанції 15 кілометрів успішно виступили Юрій Петренко та Володимир Зірук.

У жінок юна спортсменка з Головино Валентина Зосимчук на п’ятикілометровій дистанції зуміла обійти багатьох досвідчених лижниць і здобула шосте місце. Головою районної ради спортивних товариств в той час був В. Єсін.

Леонід Горобець – різносторонній спортсмен. Він успішно виступав на ковзанах і не безпідставно був включений в збірну команду області. На ювілейній зимовій спартакіаді України, яка щойно закінчилась в столиці республіки – Києві Леонід був кращим серед ковзанярів області. На льодові доріжки Центрального стадіону вийшли близько сотні найсильніших спортсменів республіки, в результаті багатоборства представник Черняхівщини зумів потіснити деяких «іменитих» і посів місце в другій десятці, це великий успіх молодого спортсмена.

І все ж таки Леонід Горобець, як і раніше, надає перевагу легкій атлетиці, а зимові види спорту розцінює, як підготовку до вирішальних літніх стартів. Тож якою великою була потім радість коли Леонід Горобець подолав 300 метрів за 37, 1 секунду, що стало на той час новим рекордом області.

Фото Юрия Малашевича.

Найбільш масовим спортивним товариством на той час у нас був «Колгоспник», який об’єднував 35 низових  колективів і нараховував 7500 фізкультурників. Можна визнати успішним виступ спортсменів “Колгоспник» на других сільських іграх Житомирщини, де вони посіли четверте загальнокомандне місце. На початку 1967 році – рівно 50 років тому Леоніда Горобця було призначено головою районної ради Добровільного сільського спортивного товариства «Колгоспник»

Спортсмени райспоживспілки посіли на обласній спартакіаді пайовиків шосте місце серед 23 команд.

Уваги заслуговувала і робота громадських інструкторів Леоніда Коломійця (с. Зороків), Олександра Поліщука (с. Пекарщина), Йосипа Юрченка (с. Сліпчиці), Леоніда Тизуня (райспоживспілка).

Непогано грали в той час наші тенісисти Олег Самчук та Зоя Терещук з Вільська, Михайло Шишов та Валентина Скопинова з Жадьок, Зінаїда Іскоростенська із Забріддя, Володимир Нефтик з Черняхова.

Прославились в той час також наші хокеїсти Віктор Бобчик, Володимир Дмитрук, Анатолій Сушанський, Олександр Щербаков.

В зимку 1967 року навіть проводився хокейний чемпіонат Черняхова серед 22 вуличних команд.

Слід додати, що Віктор Бобчик працював у забрідському колгоспі імені 40-річчя Жовтня штатним спортивним інструктором і за короткий час зумів зорганізувати молодь села в кілька спортивних секцій, найбільш масовими були секція з настільного тенісу, шашок, шахів, футболу, легкої атлетики та стрільби. Переможцями колгоспних  змагань були: Станіслава Кожушко та Зінаїда Іскоростенська з настільного тенісу, сильнісшим серед шахістів був Григорій Колесник, а переможцем з шашок вийшов Михайло Маковський.

8 травня 1967 року в районному центрі відбулась легкоатлетична естафета на приз районної газети «Нове життя»  присвячена дню радянської преси. Першим до фінішної стрічки тоді прибіг спортсмен Головинського ПТУ № 2. Ця команда тоді і завоювала кубок газети «Нове життя» і отримала диплом першого ступеня. Почесною грамотою нагороджено викладача фізкультури Головинського ПТУ № 2 Степана Гетманенка. Другою була команда Черняхівської середньої школи, третя - команда райспоживспілки.