24 April 2024, 00:23 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини. 17- 24 лютого

 ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДИВ І РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ СИСТЕМАТИЗУВАВ ЮРІЙ МАЛАШЕВИЧ


 

У лютому 1977 року -  у Житомирі й Новограді-Волинському відбулися міжгалузеві змагання за програмою І-х обласних сільських зимових спортивних ігор Житомирщини із зимового багатоборства комплексу ГПО. Успішно виступила команда Черняхівської райспоживспілки - вона вийшла на республіканські змагання  на Закарпатті.  В особистому заліку чемпіонами області  стали Іван Шевчук, Юрій Бобчик, Анатолій Терещук. Юрій Бобчик у стільбі набрав 94 очки зі 100 можливих. Готував команду  Олександр Донецький. У Бердичеві вдало виступила команда Видиборського хмелерадгоспу «Дружба», посівши 4-е місце. В особистому заліку кращими стали Людмила Ободзінська, Микола Опанасюк, Петро Петрук, Анастасія Колесник. Готував команду Іван Артемчук. Команда Черняхівського «Міжколгоспбуду» в Новограді–Волинському увійшла в десятку найсильніших команд області. У Житомирі команда ДСТ «Колос» посіла друге місце. За «Колос» успішно виступили тоді Сергій Поліщук (Пекарщина), Володимир Химач (Черняхів), Ольга Павленко й Тетяна Столяренко (Головине), Раїса Нестерчук (Пекарщина).

17 лютого 1919 року - масовану атаку на Радомишль провів  загін українських повстанців під командуванням Севрука, але більшовикам вдалося утримати місто. Та червоні не витримали нового натиску — і вже 24 лютого були вибиті з Радомишля загоном  Соколовського.

17 лютого 1953 року  – у Високо-Українській середній школі відбулася зустріч десятикласників зі студентами ВНЗ – випускниками цієї школи.

17 лютого 1983 року – у машинно – тракторному парку імені Карла Маркса  почалося будівництво ремонтної майстерні.

У лютому 2012 року - на Черняхівщині була зафіксована одна з найнижчих середніх зарплат у Житомирській області - 1664 гривні (84% від середньої  по області). Менше отримували тоді лише в Баранівському, Андрушівському та Романівському районах.

 18 лютого 1760 року -  у скарзі дворянина О. Збігнєва Якубовського на дворянина І. М. Пашковського, що було оформлено відповідним актом під назвою Малий Щеніїв вперше в історії  зафіксована згадка про сучасні села: Забріддя та Щеніїв як єдиний населений пункт.

18 лютого 1970 року – перші 500 курчат для любителів-птахівників одержали на районній інкубаторній станції.

18 лютого 1974 року – при Черняхівській автоколоні (районного цегельного заводу) організували пункт із обслуговування населення автотранспортними засобами з перевезення вантажів.

19 лютого 1913 року – у  Зорокові народився Юліан Григорович Мовчан.

19 лютого 2013 року - відзначали 100-річчя від дня його народження.

У лютому 1977 року – Марію Супруненко за високі надої молока (понад 5004 кг з кожної корови у 1976 році) нагородили орденом Жовтневої Революції.

У лютому 1977 року – першість у соціалістичному змаганні серед робітників «Міжколгоспшляхбуду» утримували Євгеній Володимирович Кошевич, Володимир Кіндратович Тарасюк, Микола Кирилович Остапчук, які план вантажоперевезень виконували на 147-112%. Головним інженером підприємства тоді був В. Грищенко.

20 лютого 2012 року - У Житомирі створено оргкомітет із відзначення 100-річчя від дня народження  Юліана Мовчана.

20 лютого  2013 року - у приміщенні районного будинку культури відбулися  загальні збори уповноважених представників громадян за місцем проживання. У порядку денному – звіт селищного голови І.В.Бабицького про роботу та виконання програми соціально-економічного розвитку території. На заході  звітував і дільничний інспектор міліції.

20 лютого 2014 року -  у зв’язку з останніми пограбуваннями в Черняхові магазинів, кіосків і гаражів ЧРГО «Україна - це МИ» разом з іншими демократичними силами району ініціює створення народних дружин самозахисту населення від криміналітету. Створення дружин відбувається з відома Черняхівського РВУМВС України в Житомирській області.

22 лютого 1684 року  - помер Стефан Немирич, брат Юрія Немирича.

22 лютого 1953 року - в Черняхівському районі пройшли місцеві вибори, обирали депутатів до Житомирської облради депутатів трудящих, Черняхівської районної, селищної та сільських рад.

20 серпня 1628 року – до люблінської трибунальної книги була внесена перша версія заповіту батька Юрія Немирича Стефана. За кілька років до смерті Стефан Немирич відписав частину маєтків у пожиттєве володіння дружині Марті Войнаровській. Із її заяви 1621 року  про те, що на цих маєтках лежить тягар «obligów», дізнаємося про їх склад: містечко Андріївка, села Янків 1 і Стирти. У тестаменті Стефана Немирича опікункою дітей, а отже, і маєтків названо дружину. Перша версія заповіту була записана 20 серпня 1628 року  до люблінських трибунальських  книг,  а  друга  складена 24 лютого 1630 року у Горошках.

24 лютого 1926 року  – було утворено Черняхівську сільську раду робітничих та селянських  депутатів як орган місцевого самоврядування (Черняхів  став селищем міського типу  26. 04. 1924 року). 

22 лютого 1928 року  – колонію Черняхів було перейменовано на колонію Нейборн, а Колоніє -Черняхівську сільську раду на Нейборнську.

22 лютого 2013 року - завершився конкурс на кращий проект із благоустрою зони відпочинку на Черняхівському ставку. Його переможцем став Анатолій Гречаний.

23 лютого 2014 року - біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Черняхові молодіжні громадські діячі Геннадій Нестерчук та Денис Поліщук зібрали черняхівців, аби вшанувати  загиблих на Майдані Героїв. З патріотичною промовою виступили громадські активісти району. Зачитали імена полеглих у тому страшному протистоянні добра і зла. Архієпископ Житомирський і Поліський Володимир відправив панахиду за Небесною Сотнею.

24 лютого 1900 року – народився Олекса Соколовський. Він перший з братів Соколовських розпочав боротьбу з більшовиками в Радомишльському повіті.

У лютому 1977 року – попереду в соціалістичному змаганні серед тваринників були доярки: Л. Ф. Сівченко («Заповіт Ілліча»), Л. І. Перепелиця («Перше Травня»), Е. П. Салімонович («Перше Травня»), П. В. Горобей («Андріївський»), М. Д. Пилипчук («Перше Травня»), М. М. Супруненко (учгосп «Україна»), Н. П. Броневицька («Заповіт Ілліча»), Н. Г Немерченко (ім. Карла Маркса), Н. М. Терещук (ім. Леніна), Л. Ю. Колдунець («Авангард»), скотарі: В. Й. Рябощук («Перше Травня»), М. Ф. Кирийчук («Андріївський»), І. А. Качура («Зоря»), телятниці: Н. І. Шелігацька (ім. 40-річчя Жовтня), Л. В. Мальчук (ім. 40-річчя Жовтня), М. Ф. Вакарчук («Прогрес»), В. С. Бондарчук («Прогрес»), Г. П. Григорусь («Комуніст»).

20 лютого 2001 року – розпорядженням голови Черняхівської РДА Олександра Чорноморця редактором районної газети «Нове життя» було призначено Олександра Трохимчука, який перед цим працював учителем Великогорбашівської неповносередньої школи. До його  призначення обовязки редактора виконував Віталій Мельник.

У лютому 2001 року - приватне сільгосппідприємситво «Мирне» села Троковичі очолив Леонід Войнолович, який змінив на цій посаді Володимира Предка. Керівником приватного свільгосппідприємства «Новопіль» було обрано Миколу Юрьєва, який змінив на цій посаді Йосипа Червінського, районне відділення «Укрпошти» очолив Олександр Данилко, який до цього працював у апараті райагропромтехніки.

У лютому 2002 року – голова районної молодіжної громадської організації «Демократичний союз молоді» Павло Дзюблик звернувся через районну газету «Нове життя» до жителів Черняхівщини  з радикальною відозвою про «загрозливу ситуацію молоді в  районі», у якій ішлося про високий рівень нарко та алко-залежності серед підростаючого покоління.

У лютому 1953 року Газета «Колгоспник Черняхівщини» опублікувала статтю про Черняхівську районну лікарню  «Чого померкла наша лікарня», де зазначила, що наша лікарня до війни була однією з кращих в Україні. Головний лікар Васяніна пояснила це тим, що приміщення лікарні були в той час дуже старі, а також повідомила про зловживання лікарів. Так зубний технік Вільгерман разом із завідуючою зубопротезною лабораторією були знайденні в здирництві та махінаціях, а також у привласненні та ліваках. Лікар – терапевт Семенець грубо поводилась із хворими, також в грубому ставленні до хворих знайдена завідуюча тубвідділеня,  завполіклінніки, лікар Павленко і головний  лікар Васяніна. Завідуюча жіночої консультації лікар Майзенберг перетворила відділення на свою квартиру. Павленко і Васяніна теж використовували  приміщення лікарні в  особистих потребах. Їх покривають секретар первинної парторганізації лікарні Вождаєва та керівник райздороввідділу Радченко.

У лютому 2013 року - на обласній олімпіаді юних філологів одинадцятикласниці: головинська гімназистка Діана Дубовик та видиборська ліцеїстака Іванна Павлюк нагороджені дипломами ІІ ступеню, а восьмикласниця Черняхівської ЗОШ І-ІІІступенів Оксана Іваницька та головинська гімназистка-десятикласниця Марина Гоцька – дипломами ІІІ ступеню. Підготували юних філологів до олімпіади вчителі Анна Володимирівна Собко (Головине), Інна Олександрівна Павлюк (Видибор) та Олена Василівна Березюк (Черняхів).