19 April 2024, 21:55 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини. 25 лютого – 2 березня

ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДИВ І РЕЗУЛЬТАТИ СИСТЕМАТИЗУВАВ ЮРІЙ МАЛАШЕВИЧ


25 лютого 1951 року  – в Українській РСР пройшли вибори до Верховної Ради. Ланкову Високо–Української артілі 1 Травня Надію Григорівну Загладу обрано депутатом вищого законодавчого органу республіки.

25 лютого 1953 року – Черняхівська інкубаторно-птахівнича  станція почала приймати інкубаційні яйця від колгоспів та громадян за рахунок держпоставки.

У традиційному обласному волейбольному турнірі пам’яті Аркадія Зорі, який відбувся 25 лютого 2013 року, виграли представники Житомирського агротехнічного коледжу. У фіналі змагання вони з рахунком 2:1 переграли волейболістів з Агроуніверситету. Трійку призерів замкнули спортсмени з Хмельниччини. Обласний волейбольний турнір пам’яті Аркадія Зорі у Житомирі проводиться 8-ий рік поспіль, і цього разу за його призи сперечалися 15 команд з  Олевську, Бердичева, Коростишева та інших районних центрів нашого регіону. Серед них і наша команда з Черняхова.

25 лютого 1977 року – відбувся черговий пленум райкому комсомолу. Його учасники обговорили доповідь «Про підсумки обміну комсомольськими документами …»  з якою виступив перший секретар райкому комсомолу В. М. Маційчук. В обговоренні доповіді взяли участь Г. Охрімчук – секретар  комітету комсомолу Головинського МПТУ – 2, М. Троценко – секретар комсомольської організації вузла республіканських магістралей, Л. Малигіна – секретар комітету комсомолу сирзаводу, О. Поліщук – секретар  комсомольської організації колгоспу «Зоря», Г. Шлапак – старша піонер вожата Черняхівської середньої школи №1., Ф. Мангуш – секретар комітету комсомолу Головинського кар’єроуправління. В зв язку з переходом на іншу роботу пленум звільнив В. М. Маційчука від виконання обов язків першого секретаря. Першим секретарем райкому обрано Л. С. Осадчука. В роботі пленуму взяли участь другий секретар РК КПУ А. І. Богданевич та та перший секретар обкому комсомолу М. А. Чигира.

26 лютого 1951 року – за рішенням Житомирського облвиконкому та обкому КП(б)У Троковицька сільська рада (голова Марія Рубан) за багатьма показниками стала переможцем змагання серед сільських та селищних рад області.

26 лютого 1953 року – районна газета «Колгоспник Черняхівщини» повідомила про те що сталінський блок комуністів та безпартійних впевнено переміг на місцевих виборах 22 лютого цього року. За них віддали свої голоси 99, 99 % виборців. Всі висунені кандидати були обраними до відповідних рад.

Районна газета «Нове життя» за 26 лютого 1994 року № 16 (91154) повідомила про те, що працівники більшості цехів Головинського кар’єру висловили свою підтримку кандидату в народні депутати України Володимиру Дворецькому. Зокрема активно підтримували Володимира Петровича Г. Случинський, Ж. Краснобокий, А. Кобернюк.

27 лютого 1945 року  – Тишкевичу Василю Антоновичу, учаснику Другої Світової війни, уродженцю с. Нераж Черняхівського району присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

27 лютого 1949 року – підписано договір про соціалісичне змагання між колгоспниками Очеретянської артілі імені Воровського та Андрієво–Української артілі імені Сталіна.

27 лютого 1961 року – хутір Щербинський було перейменовано на село Ялинівку.

В лютому 1961 року  – на базі трьох колгоспів: «Зоря комунізму», «ім. Тельмана» (с. Новосілка) та «За врожай» (с. Андріїв) було утворено насінгосп ім. Сталіна. У даному сільськогосподарському підприємстві в той час нараховувалось: 86 тракторів, 22 зернових комбайнів, 75 вантажних автомобілів, 2,3 тис. голів великої рогатої худоби та понад 3 тис. свиней. Сума чистого річного прибутку господарства становила близько 800 тис. крб. (що рівнялась на той час  близько 1,2 млн. дол. США). В 1962 році  згідно відповідної Постанови  Ради Міністрів господарство було перейменовано на учгосп «Україна». В цей час  очільником Черняхівського району був депутат Верховної Ради Української РСР 2-го скликання( 1947 - 1951рр.)  перший секретар райкому Компартії України Петро Гнатович Докіль, під його керівницвом  була  проведено реформу колгоспів району: з 59 колгоспів створено 23 високогалузевих господарств в 9 з них працювали власні електростанції.

27 лютого 1987 року – на базі Забрідської середньої школи відбулись змагання з кульової стрільби. В командному заліку перемогу святкували господарі, друге і третє місце відповідно вибороли первинні організації ДТСААФ учгоспу «Україна» та Горбулівської середньої школи. В особис тому заліку перши три місця посіли В. М. Воробйов, В. В. Носаль із Забріддя  та І. В. Семенюк із Горбулева. У юнаків тоді найкращий результат показав тоді В. Демчук із Селянщини. У змаганні серед чоловіків переміг Л. Г. Запорожець з Черняхова, другим був А. В. Бондар з Вільська та А. Г. Гречаного з Черняхова. Гарні результати були у Б. І. Зарійчука з Черняхова та у Д. А. Москаленка зі Стирт.

У лютому 1994 року в серйоз розглядалась можливість будівництва нового приміщення середньої школи № 1 ім Саєнка. За тодішнім задумом навчальний заклад  мав би розміщатись на території заводу «Авангард» . Згідно проекту – це мала б бути  школа на 864 учні з їдаль нею на 477 місць, теплицями та овочесховищем. Будівництво мало б було розпочатись у 1994 році.

У лютому 1994 року у Черняхові  в кафе «Веселка» було відкрито молодіжне кафе, в перші дні торгівлі кафе давало прибуток 2-3 мільйонів купоно-карбованців.

Ціни в лютому 1994 року в Черняхові на базарі були такі : 1 кг м яса коштував 40 тисяч купоно-карбованців, відро яблук і відро картоплі по 8 тисяч, десяток яблук – 2-3 тисячі, відро пшениці - 15 тисяч купоно-карбованців.

27 лютого 2014 року - Черняхівська гімназистка Олена Юрченко виявилася найрозумнішою на конкурсі серед житомирян.  Назва конкурсу – «Найкращий читач року-2014». У ньому брали участь найзаповзятіші книгомани Корольовського району Житомира, учні шостих-восьмих класів. Проте ніхто з них не зміг дорівнятися до черняхівської гімназистки – семикласниці Олени Юрченко, яка вирішила помірятися силами із житомирськими однолітками. Поїхала – і перемогла.

У березні 1949 року черняхівська промартіль «Молот» проводила ремонт старих та виготовлення нових кінських возів та іншого сільськогосподарського реманенту. Відповідальним редактором газети в цей час був П. М. Христенко, а секретарем С. Малинівський.

1 березня 1949 року -  Рада Міністрів СРСР та ЦК ВКП(Б) постановили про проведення другого етапу  зниження цін: в державних торгівельних мережах Черняхівщини відбулось зниження державних роздрібних цін  на промислові та продовольчі товари масового споживання першої необхідності.   Черняхівському районі було ціни знижено загалом на 15%.

1 березня 1951 року  –  Рада Міністрів СРСР та ЦК ВКП(Б) постановили про чергове четверте зниження цін: в державних торгівельних мережах Черняхівщини відбулось зниження державних роздрібних цін  на промислові та продовольчі товари масового споживання першої необхідності, в середньому в районі ціни знижено на 12-14%.

З 1 березня 2007 року працівники Головинського ка’єру «Граніт» були відправленні у триденну відпустку за свій рахунок у зв язку з відсутністю ліцензії в той час на проведення вибухових робіт.

1 березня 2012 року - завершено другу чергу пускового комплексу (блок А) Черняхівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Вагомість цього підкреслили й поважні гості, які завітали на відриття школи: Сергій Рижук – голова облдержадміністрації, Йосип Запаловський – голова обласної ради, Олександр Пастовенський – начальник управ-ління освіти і науки облдержадміністрації, Сергій Поліщук – голова райдержадміністрації, Наталія Рибак – голова районної ради.

1-го березня 2013 року - Житомир приймав кращих жінок України на Всеукраїнському форумі «Жінка – лідер в українському суспільстві». Участь у форумі взяли жіночі делегації з 16-ти областей України та всіх районів Житомирщини. Зокрема на ньому виступила голова Черняхівської райради Наталія Рибак.

2 березня 1921 року -  в селі Троковичі відбулося засідання комгуртка, на якому основним питанням стояло: вибори до Рад і підготовка до них, в рішенні записано, щоб в сільську Раду не про-брався ні один куркуль чи зрадник народу, боротьба з неграмотністю та організація дитсадків. Щотижня проводились суботники: по ремонту сільського клубу, доріг, то по обладнанню хати-читальні, заготовлювалися та розвозилися дрова на зиму.