25 April 2024, 20:32 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичий календар Черняхівщини. 11 - 16 березня

 ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДИВ ТА РЕЗУЛЬТАТИ СИСТЕМАТИЗУВАВ ЮРІЙ МАЛАШЕВИЧ

11 березня 1952 року – між учнями Черняхівської середньої школи відбулись лижні змагання участь в яких взяло 96 учнів 5 -10 класів. 15 учнів вклались в норми ІІІ розряду , а останні – в норми копмлексу  ГПО І та ІІ ступеня і БГПО.

11 березня 1969 року – в с. Забріддя збудували нову баню. У спорудженому в центрі села будинку відкрились кравецькі та швейні майстерні, перукарня.

У березні 1970 року – районний побут комбінат розширив мережу побутових майстерень в селах району. Так 6 березня 1970 року в с. Жадьках почала працювати майстерня з ремонту радіоприймачів, телевізорів та гучномовців.

11 березня 2014 року - відбулася гра між Житомирською ДЮСШ “Полісся” та Черняхівською ДЮСШ. Гра проходила в місті Житомирі, на стадіоні «Спартак”. Закінчилося все перемогою наших хлопців з рахунком 1-2.

12 березня 1991 року – з метою реалізації державної політики зайнятості на місцевому рівні у складі трьох чолові на чолі з Віталієм Валентиновичем Ковальчуком відкрився та розпочав свою роботу Черняхівський районний центр зайнятості.

12-13 березня 2011 року - відбувся чемпіонат області з бадмінтону серед юнаків та дівчат у двох вікових категоріях. У ньому взяли участь 12 вихованців Черняхівської ДЮСШ, які здобули ІІ загальнокомандне місце. Серед дівчат у старшій віковій категорії (1995-1997 р.н.) І місце виборола Наталія Камінчук, у молодшій ( 1998-2000 р.н.) – ІІ місце у Анни Гераймович. Вони ж посіли ІІІ місце в парному змаганні. Серед юнаків у трійці переможців чемпіонату Олександр Штикало – ІІ місце, Денис Дзюблик – ІІІ місце. Вони ж здобули ІІ місце в парі. Також у парних змаганнях у трійку лідерів потрапили Вадим Веселовський та Ігор Ворончук, які в парі посіли ІІІ місце.

12 березня 2014 року - однин з екіпажів добровільної народної дружини Черняхова врятував людям життя. Саме тієї ночі один з екіпажів народних дружинників, чергуючи в райцентрі, перебував біля магазину «Вопак». До складу екіпажу входили представники ЧРГО «Україна – це МИ» та працівник міліції. Біля другої години ночі вони помітили яскраве полум’я десь над церквою по вулиці Жукова. Група негайно виїхала туди. Горів житловий будинок недалеко від церкви.

13 березня 1902 року  – в  Черняхові створено лікарську дільницю, першим її штатним лікарем Черняхівської сільської лікарні  став А. В. Камаєв.

14 березня 1952 року - машинно–тракторні станції району отримали нову сільськогосподарську техніку. МТС № 1 отримала 6 комбайнів  «Сталінець -6» та 4 самохідні машини «Сталінець - 4».

14 березня 1967 року - районна виборча комісія отримала від окружної виборчої комісії повні відомості про результати виборів до Черняхівської районної ради депутатів трудящих, що відбулись 12 березня цього року. Відомості  були складенні на підставі даних 44 дільничних виборчих комісій району. За їх даними участь у виборах взяло 99,99 % виборців району від їх загального числа.

15 - 16 березня 1630 року -  Марту Войнаровську було введено у Черняхівську волость, а саме в Осники,  Слобідку, частину Ходакова, місто Старий і Новий Черняхів, містечко Андріїв, фільварок і село Іванків, Стирти, Дівочки, село і фільварок Некраші, Троковичі, Горбаші, Щурову (на підставі запису1625 р. у розмірі 20 тис. зол.).  Ще через два дні, 18 березня, повторено введення  в  містечко  Андріїв,  села  Стирти  й  Іванків ( ЦДІАК України. – Ф. 11. – Оп. 1. – Спр. 8. – Арк. 211 зв.– 212, 213.)

15 березня 1949 року – газета «Колгоспник Черняхівщини № 22 (2798) за 17 березня 1949 р. дає нам дані, щодо участі колгоспів та артілей в так званій «народній будові» - будівництві дороги сполученням Черняхів – Потіївка. Найактивнішими були трудящі: очеретянської артілі імені Воровського, андріївської імені Комінтерна, іванківської імені Фрунзе, іванківської імені 130 Б. полку, високівського колгоспу імені Димитрова та троковицького імені Сталіна. Абсолютно не брали участі: городищанський колгосп імені К. Маркса, вишпільський імені Щорса, горбашівський імені Чапаєва, новосілківський імені Тельмана та всі новопільські колгоспи.

15 березня 1981 року робітниче селище Головино отримало статус селище міського типу , відповідно було утворено Головинську селищну раду народних депутатів. До цього часу територія селища була поділена на село Головино та робітниче селище «фабрику». Першим головою виконкому селищної ради був Володимир Козаченко.

16 березня 1602 року -  Андрій Немирич вдруге подав позов на Матвія до трибуналу,  звинувативши  його  в  тому,  що  за сприяння київського ґродського судді і київського чашника Філона Стрибиля він зумів уписати до актових книг «фальшивий» запис на Високе й Осники (13 липня 1602 року трибунальським декретом цей запис було скасовано)