29 March 2024, 00:52 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Чи правда, що керівники Черняхівщини у 2010 - 2013 роках "мутили на граніті"?! Що каже суд і прокуратура?!

Органи прокуратури, які сьогодні намагаються діяти на захист інтересів держави у  Житомирської області, вживають системних заходи представницького характеру щодо порушення у сфері земельних відносин, особливо щодо категорії земель, на яких розташовані корисні копалини загальнодержавного значення.

22 березня 2017 року за позовом Черняхівського районного відділу Коростишівської місцевої прокуратури господарським судом Житомирської області розірвано договір оренди земельної ділянки площею 3,8 га, зобов’язано приватне підприємство повернути її до державної власності та сплатити 126 тис грн заборгованості з орендної плати.

Установлено, що у 2010 році Черняхівською райдержадміністрацією укладено із приватним підприємством договір оренди земельної ділянки площею 3,8 га вартістю 878 тис грн, на якій розташований гранітний кар’єр.

Однак земельна ділянка, взята в оренду терміном на 19 років, тривалий час не використовувалася за призначенням, оскільки ще у 2015 році орендарю анульовано спеціальний дозвіл на користування надрами.

До того ж приватне підприємства, унаслідок неналежного виконання умов договору, заборгувало понад 126 тис грн орендної плати.

Мова у даному випадку іде про сумнозвісне ПП «Ліна», що здійснювала свою діяльність на території Селецької сільської ради  Черняхівського району – про це повідомили в Черняхівському підрозділі Коростишівської місцевої прокуратури та у податковій інспекції.

ПП «Ліна» - каменедобувне підприємство, яке вже де–юре неіснує позаяк   пройшло чергу переоформлень та трансформувалось в інші юридичні особи. Пам’ятається їх конфлікт з жителями Сельця у 2011 -2012 роках. Тоді місцеве населення потерпало від безсовісної «чорної» діяльності горе-гранітників, а «риго-комунівська» районна влада покривала «мутне» підприємство, закриваючи очі на їх беззаконня, мабуть мала від цього зиск. Районне начальство ігнорувало звернення селян та нереагувало належним чином на їх проблеми, що виникли у зв’язку зі зловживанням керівництва ПП «Ліна».

Очільниками Черняхівщини  в той час  були: С. Поліщук - голова РДА, його заступники: М. Мартиненко, В. Сингаїівський та П. Пивовар.  

За вказаних обставин, місцевий бюджет та територіальна громада недоотримувала весь цей час  значну суму коштів, яка наразі, на мою думку має бути стягнута  у примусовому порядку. Тому наступальна операція прокуратури в даному випадку, як ми бачимо була проведена досить вдало.

Відповідно до ст. 14 Конституції України право власності на землю набувається та реалізується його суб'єктами виключно відповідно до закону.

Одразу виникає питання у професійності, коректності, а головне законності дій районних екс-керманичів!?

Коментуючи цей факт, чинний  голова Черняхівської РДА Павло Ігнатенко підтвердив звернення райдержадміністрації за допомогою до правоохоронного органу та наголосив, що всі суб'єкти господарювання мають працювати  «чисто» в правовому полі, здійснюючи всі належні відрахування.

Немає здорових, є недообстежені і недовилікувані! Немає чесних бізнесменів і чиновників, є ті яких вчасно недоперевірили! Ці слова, як не які інші, найбільш доречні в цій ситуації. 

Подібні випадки не перші і не поодинокі. Нагадаю, що 21 вересня 2015 року у Черняхівському районі недобросовісного орендаря позбавили родовища лабрадориту.У 2009 році між Черняхівською райдержадміністрацією та ТОВ «Альтаїр» було укладено договір оренди земельної ділянки для видобування лабрадориту терміном на 18 років. Однак, товариство майже 2 роки не сплачувало орендної плати за користування земельною ділянкою, порушуючи вимоги Закону України «Про оренду землі» та умови договору. Так, за позовом прокурора Черняхівського району рішенням господарського суду Житомирської області розірвано договір оренди та зобов’язано ТОВ «Альтаїр» повернути земельну ділянку з родовищем лабрадориту вартістю майже 1 млн грн. до державної власності.

У листопаді 2016 року на Житомирщині прокуратура повернула з незаконної оренди 68,7 га землі вартістю понад 900 тис грн, які головне управляння Держгеокадастру передав приватній особі без проведення експертизи та нормативної грошової оцінки землі.

А у січні 2017 року року Фонд державного майна спільно зі Службою безпеки України та Національною поліцією повернули єдиний майновий комплекс державного підприємства “Головинський кар’єр” в державну власність з незаконного користування колишнього орендаря.

Договір оренди кар’єра, укладений з ПАТ “Головинський граніт”, закінчився 21 грудня 2015 року, проте підприємство відмовилося повертати державі її власність і ухилялося від такого зобов’язання понад рік.

З питання повернення “Головинського кар’єра” державі минуло близько 100 судових засідань, які регіональне відділення ФДМ по Житомирській області виграло. Але колишній орендар не тільки не виконав рішення судів, але і створював безліч перешкод для повернення державного майна в держвласність.

Протягом січня – лютого цього року судами задоволено шість позовів про повернення до державної власності 12 га земель, на яких розташовані поклади бурштину, на території Барашівської сільської ради Ємільчинського району. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області.