29 March 2024, 07:47 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

7 квітня своє 70-річчя святкуватиме наш земляк, професор Микола Опанащук. Вітаємо

 

Опанащук Микола Олександрович Народився на Благовіщення 7 квітня 1947 року в селищі Червоноармійськ (нині Пулин) на Житомирщині.

Графік. Живописець. Екслібрисист. Заслужений діяч мистецтв України, професор з 45-річним стажем викладання живопису та рисунку. Член Національної спілки художників України. Голова журі регіонального конкурсу з рисунку мистецьких навчальних закладів Західного регіону. Голова журі Обласного конкурсу кращого вчителя образотворчого мистецтва. Член журі міжнародного конкурсу дитячої творчості. Член журі міжвузівського конкурсу з рисунку (Київ-Харків-Львів), професор.

Ось його коротка біографічна довідка:

1963-1965 роки навчався у Решетилівському професійно-технічному училищі на відділенні килимарства.

1966-1971 роки навчався у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва на відділенні художнього скла (тепер ЛНАМ). М.Опанащук — митець-інтелектуал, творчість якого пронизана філософськими розмірковуваннями про сутність і природу речей. У творчому доробку М.Опанащука — екслібриси, станкова графіка, живопис, акварель та графічний дизайн.

М.Опанащук — учасник понад 220 виставок різних рівнів. Персональних виставок — 51. Є активним членом Всесвітнього центру екслібрисистів у м.Сінт-Ніклас (Бельгія). У його активі понад 150 оригінальних графічних знаків. Творчі успіхи М.Опанащука у царині малярства і графіки неодноразово відзначалися нагородами, зокрема, двічі — у Канаді, Польщі та Україні (м.Львів, Весняний мистецький салон, 2013-2016), а також грамотою Верховної Ради України.

Як педагог М.Опанащук працював на кафедрі живопису (1971-1974), з 1974 року по нині — на кафедрі академічного рисунку ЛНАМ.

2010-2015 роки — завідувач кафедри рисунку.

З 1971 по 2015 роки проходив педагогічне стажування в Литовському художньому інституті, Вищому художньо-промисловому училищі у Санкт-Петербурзі, Естонському художньому інституті, Велико-Тирновському університеті (Болгарія), Будинку творчості українських художників у Седневі, Академії друкарства у Львові тощо.

М.Опанащук — автор низки публікацій з актуальних питань мистецької педагогіки, учасник конференцій: конференція МОУ та академії педагогічних наук щодо вироблення державних стандартів мистецької освіти — доповідь «Єдина система естетичного виховання та формування художньої культури учнів», опублікована в журналі «Мистецтво та освіта», м.Київ); Міжнародна конференція дитячої творчості (м.Львів, 2012, 2014).

Крім цього, публікації у журналах «АртКлас» («Природа емоцій дитячої творчості»), «Універсум» і Вісник ЛНАМ («Сучасний український графічний дизайн»). Автор восьми методичних робіт до програмних завдань з рисунку.

М.Опанащук здійснив низку успішних творчих подорожей по Алтаю, Карелії, Кавказу, Болгарії, Туреччині, Єгипті, Німеччині, Угорщині та Польщі.