19 April 2024, 03:37 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини: 1 - 14 квітня

 ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДИВ І РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ СИСТЕМАТИЗУВАВ ЮРІЙ МАЛАШЕВИЧ

 

У квітні 1919 року  - виступи проти російських окупантів на Поліссі переросли в масове повстання. Його провідником став отаман Дмитро Соколовський.

1 квітня 1928 року - десять фундаторів створили в селі Новополі Черняхівського району сільськогосподарську артіль «Незаможник», ними були: Лущик М. Я., Плонський Г. Ю., Лущик І. С., Шмідт Р. А., Шмідт Г. А., Пастрик О. А., Лукащук Ф. І., Маєвський І. І., Мороз А. Ю.  Господарство було створено на земельних площах державного фонду, ці землі було примусово відчужені в Окілківської земельної громади. Фундатори уклали між собою так званий «Установчий приговір» тобто статутну угоду. За цим «приговором» фундатори зобов’язувалися передати у колективне користування землю, «що нею користувався кожен член-фундатор. Майже всі  фундатори були членами Новопільського комітету незаможних селян (КНС)

1 квітня 1949 року - в с. Зорокові при клубі почала функціонувати сільська бібліотека.

1 квітня 1949 року - виконком Черняхівської районної ради депутатів трудящих і бюро РК КП(б)У прийняли спільну  постанову згідно з якою районною прокуратурою було відкрито низку кримінальних справ щодо керівників колгоспів, артілей та деяких агрономів району.

1 квітня 1952 року - Рада Міністрів СРСР та ЦК ВКП(Б) постановили про проведення п’ятого  етапу  зниження цін: в державних торгівельних мережах Черняхівщини відбулось зниження державних роздрібних цін  на промислові та продовольчі товари масового споживання першої необхідності.   Черняхівському районі було ціни знижено загалом на 15%.

1 квітня 1966 року – в с. Троковичах з нових будинків почали зростати цілі вулиці, цього дня 30 сімей членів колгоспу ім.. Леніна вселились в новозбудовані квартири.

2 квітня 1953 року - видання «Український Прометей» опублікувало статтю Юліана Мовчана під назвою «Володимир Винниченко про свій кардинальний спосіб життя».

2 квітня 1970 року- в с. Троковичах колгосп придбав для медпункту машину швидкої допомоги.

Із 2 квітня по 2 травня 2012 року проводився Всеукраїнський місячник товариства Червоного Хреста під гаслом “Милосердя не має віку і статі”. Головна його мета – привернення уваги суспільства до проблем найбільш незахищених верств населення.

2 квітня 2014 року - у Черняхівському районному будинку культури відбувся благодійний концерт заслуженого  працівника культури України Василя Капустіна. У концерті також взяли  участь інші співаки та колективи рідного краю. Під час концерту проходив збір коштів для матеріальної підтримки Збройних сил та Національної Гвардії України.

3 квітня 1951 року - в Черняхівському районі почали функціонувати колгоспні лекторії та бібліотеки – пересувки.

3 квітня 2011 року - в затишному спортзалі Черняхівської гімназії зібралися любителі волейболу. Змагалися за кубок В.М.Годлевського, відомого на Черняхівщині  вчителя фізичного виховання, тренера з волейболу. Участь у змаганнях взяли 7 команд.  

3 квітня 2014 року - Черняхівці здобули третє місце на обласному волейбольному турнірі пам’яті Аркадія Зорі

4 квітня 1919 року  - Рада народних комісарів РСФСР на чолі з В. Леніним оголосила отамана Соколовського поза законом як бандита.

4 квітня 2014 року - Головою Черняхівської районної державної адміністрації було призначено Павла Дзюблика.

5 квітня  1921 року - на загальних зборах в с. Новополі обрано перший виконком Новопільської сільської ради.

6 квітня 1877 року - Микола  Дашкевич успішно захищає свою магістерську дисертаційну роботу, а вже 8 квітня, тобто через два дні отримує наукове звання магістра історії загальної літератури. В свої 25 років він  працює над історією України – Руси княжої доби та періоду Великого князівства Литовського, досліджує питання про болохівське населення Волині. 8 квітня 1877 року двадцятирічний Микола Дашкевич блискуче захищає дисертацію і здобуває звання магістра. Його призначають доцентом кафедри історії західноєвропейської літератури. Викладацька діяльність М.Н. Дашкевича переривалася тривалими відрядженнями для стажування до визначних університетів Європи. Після цих поїздок Микола Дашкевич очолив романо-германський відділ кафедри/

6 квітня 2012 року - відбулося історичне висадження липової алеї на території школи першими випускниками, учнями 10 класу Черняхівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів.

7 квітня 1885 року - Дашкевич здійснює блискучу промову щодо ключової ролі Києва в розвитку «словянского просвищения России».

7 квітня 1922 року - в с. Троковичах місцеві селяни організували кооперативне сільськогосподарське товариство «Праця».

7 квітня 1964 року - на околицях Черняхова виросла нова велика будівля сир заводу в цехах якої було встановлено новітню на той час апаратуру та обладнання.

7 квітня 2012 року -  У Головинському вищому професійному училищі нерудних технологій завершився ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з професії „Пекар». У ньому взяли участь 19 переможців ІІ етапу цього конкурсу. Вони змагалися в теорії й практиці. Перемогу здобула учениця Головинського ВПУНТу Ніна Пилипчук, яка представляла на конкурсі Житомирську область.

Весною 1949 році – у  Черняхівському районі почала культивуватись нова сільгосп культура – «Чумиза»

8 квітня 1963 року  - с. Торчин перейменовано на с. Вишневе.

У 1952 році - на виграші облігацій державних позик жителі району отримали 171650 карбованців. В Черняхівську центральну ощадкасу №2965 пред’явлено облігації другої державної позики відбудови і розвитку народного господарства СРСР, на які випали два виграші по 10 000 карбованців, п’ять  виграшів по 5 тисяч крб. і п’ятнадцять виграшів по 1 000 крб.

10 квітня 1952 року - в с. Троковичах відбулося відкриття нового сільмагу. В перший же день торгівлі продано товарів на суму, що складає 21300 карбованців.

10 квітня 1962 року – в клубі с. Малинівка відбувся концерт. Колгоспники села з захопленням дивились виступи учасників художньої самодіяльності Черняхівського районного будинку культури. Виступали: Володимир Нечипорук, Ярина Шлапак, Галина Ворох, Олена Сапожнікова, Катерина Іваницька, Володимир Сушанський, Антон Іваницький.

У 1960 – 1962 роках у Черняхівському районі склалась наступна ситуація із закладами охорони здоров’я: дільничні лікарні у той час були у  Головино, Високому, Горбулеві які були оснащенні ренгенапаратами, машинами «швидкої допомоги», кваліфікованими лікарями. У с. Головино побудовано лікарню на 35 ліжок, в с. Жадьках ФАП, в 1962 році завершилось будівництво амбулаторії в с. Ксаверівка при Ксаверівській дільничній лікарні і лікувального корпусу при районній лікарні.

У 1962 році - постійні дитячі ясла були тільки в Троковицькому колгоспі імені Леніна, з належним приміщенням яке відповідало своєму призначенню. В інших колгоспах ясел чи не було , або вони були сезонні. В районі в цей час нараховувалось 21 ФАП, та 12 колгоспних родильних будинків. Кращі з яких були у Вільську.

За перші чотири місяці 1962 року - гранітники головинського кар’єроуправління чотиримісячний план по випуску валової продукції колектив підприємства виконав на 102,5%. Було виконано також державний план по асортименту. Найвищі показники продемонстрували робітники цеху обробки гранту де начальником був Іван Григорович Гончарук. План квітня 1962 року вони виконали на 108%, а план чотирьох місяців на 107%. За високі виробничі показники цеху обробки граніту в той час було вручено перехідний червоний прапор.

Серед передовиків підприємства в той час красувались імена кольщика Петра Кузьмича Шищука, полірувальника Олексія Андрійовича Вербича, бригадира бригади комуністичної праці каменотеса Степана Степановича Колесника які виконали план на 120 – 125 %. директор Головинського кар’єроуправління в той час був О. Чарлін.

11 квітня 1645 року - благочестивий християнин Захарія після „усеїдної” молитви перед іконою Божої Матері, яка до того часу знаходилась в каплиці, зцілився від багатолітньої хвороби. У пам’ять про своє зцілення Захарія своїми коштами, а також за фінансової підтримки місцевого землевласника Венедикта Лемеша, при допомозі інших благодійників у 1647 році в с. Бежеві побудував новий храм в честь Успіння Богоматері, куди і була перенесена чудотворна ікона.  Церква Успіння Пресвятої Богородиці була побудована в стилі українського бароко.

11 квітня 1930 року - газета «Радянська Волинь» опублікувала статтю про високі показники та вагомі здобутки колгоспників с. Андріївки що на Черняхівщині, які на цю пору вже висіяли 10 пудів конюшини та 120 пудів вівса. Крім того, цю роботу зроблено за допомогою 5-ти пар коней, а в поодиноких громадян біля 30 коней, а роботи зроблено утричі менше.

12 квітня 1921 року - відбулись загальні збори громади с. Андріївка на яких було обрано першу сільську раду. На зборах були присутні 120 чоловіків і 18 жінок із загальної кількості 200 чоловіків і 182 жінки. Слухали на зборах волосних інструкторів Кокошинського і Власика про вибори і значення Рад, про Земельний закон, про 5 Всеукраїнський з’їзд, а також про здачу зброї військового зразка.

12 квітня 1969 року – на території сільської ради с. Бежева побудовано медпункт.

13 квітня 1924 року - на своєму засіданні Новопільский сільський комітет незаможних селян (КНС) прийняв низку вирішальних рішень, що засвідчували сутність насильницької влади більшовиків щодо радянізації села.

14 квітня 1951 року - в с.  Головино силами колгоспників побудовано ставок загальною площею 15 га. Водойма створена з метою розведення риби та розвитку рибного господарства.