20 April 2024, 07:03 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Позиція ПАТ "Головинський граніт" щодо конкурсного призначення директора ДП "Головинський кар'єр"

Виконуючому обов’язки голови Фонду державного майна України

 

Парфененку Д.М.

 

ШАНОВНИЙ ДМИТРЕ МИКОЛАЙОВИЧУ!

 

            Звертаємося до Вас з приводу ситуації, яка склалася навколо силового захоплення  приватної власності ПАТ «Головинський граніт» та незаконної діяльності державного підприємства «Головинський кар’єр» щодо видобування, переробки і продажу корисних копалин загальнодержавного значення.

 Для досягнення своїх цілей співробітники Управління захисту економіки в Житомирській області ДЗЕ НП України за підтримки керівника РВ ФДМ України по  Житомирській області  Ю.М. Зайка, спеціально призначеного на цю посаду силовими структурами ФДМУ:

- зупинили господарську діяльність та захопили приватну власність ПАТ «Головинський граніт» з залученням силових відомств;

- зірвали приватизацію державного майна ЦМК ДП «Головинський кар’єр» в 2016 році;

- здійснюють незаконну господарську діяльність з видобутку, переробки та продажу корисних копалин загальнодержавного значення під керівництвом в.о. директора ДП «Головинський кар’єр » Ф.І. Горбаня.

            Так, 24.03.2016р. в ЄРДР за № 42016061190000009  було винесено відомості про кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 240 КК України. Згідно цього  «правопорушення» слідує, що  посадові особи ПАТ «Головинський граніт» здійснюють видобування корисних копалин загальнодержавного значення без належних на те правових підстав, зокрема на Головинському родовищі корисних копалин, термін дії спеціального дозволу на користування надрами №2696 сплив 03.06.2015р. Проте, дві перевірки Державної служби геології та надр України встановили, що ПАТ «Головинський граніт»  не здійснює видобування корисних копалин на Головинському родовищі, а здійснює видобування на Сліпчицькому родовищі корисних копалин, термін дії спеціального дозволу на користування надрами № 2698 до 03.06.2018р.

Разом з тим порушення кримінального провадження надало підстави співробітникам Управління захисту економіки в Житомирській області ДЗЕ НП України здійснювати тиск на керівництво ПАТ «Головинський граніт».

  В подальшому ухвалою Слідчого судді Корольовського районного суду м. Житомир від 28.12.2016р. (додаток 2, http://reyestr.court.gov.ua/Review/63857022) було накладено арешт, зокрема на:

- земельну ділянку за адресом: Житомирська область, Черняхівський район, Головинська селищна рада, кадастровий номер 1825655500:03:000:0188 площею 95,1090 га, з усіма об’єктами нерухомого майна на ній, в т.ч. з родовищами корисних копалин Сліпчицьке, Головинське;

- майна, яке входить до складу цілісно-майнового комплексу Державного підприємства «Головинський кар‘єр», переданого в оренду ЗАТ «Головинський кар’єр «Граніт» станом на 31 березня 2011 року .

            Арешт передбачає заборону відчуження, користування, розпорядження вказаним майном, земельними ділянками, та проведення на ній будь-яких робіт, зокрема – видобування та обробку корисних копалин, у т.ч. заборона на всі види діяльності накладена для збереження речових доказів та заборони вивезення видобутих корисних копалин і майна цілісно-майнового комплексу Держаного підприємства «Головинський кар’єр» за межі земельних ділянок.

Вище наведене виключило можливість здійснення господарської діяльності ПАТ «Головинський граніт», у т.ч. і  відновлення діяльності в законний спосіб. Наслідком стало відправлення працівників підприємства у відпустку, оголошення початку простою та подальше звільнення за скороченням у порядку, встановленому діючим законодавством.

            20.01.2017р.  всупереч вище наведеного рішення суду про арешт майна, озброєні співробітники (Корд) та приватна охоронна структура під керівництвом Управління захисту економіки в Житомирській області ДЗЕ НП України,  передали майно , яке входить до складу цілісно-майнового комплексу Державного підприємства «Головинський кар‘єр» Горбаню Федору Івановичу та захопили приватну власність ПАТ «Головинський граніт» і ТОВ «Головинський граніт»,  балансовою вартістю майна 40 499 478,03 грн.

Ухвалою Слідчого судді Корольовського районного суду м. Житомир від 15.03.2017р. на захоплене приватне майно, яке використовувалось для видобування та переробки корисних копалин, накладено арешт, у т.ч. із забороною користування та розпорядження. (додаток 3, http://reyestr.court.gov.ua/Review/65473222) Захоплене приватне майно, ще 20.01.2017р. працівниками поліції передане  в управління Ф.І Горбаню.  

Отже, з 20.01.2017 року всупереч рішень суду про арешт майна, на арештованому та захопленому приватному майні, за сприянням співробітників Управління захисту економіки в Житомирській області ДЗЕ НП України та керівника РВ ФДМ України по  Житомирській області  Ю.М. Зайка, за відсутності будь-яких дозвільних документів, використовуючи приватне майно ПАТ «Головинський граніт», без якого неможливо працювати на кар’єрі,  здійснюється  незаконна господарська діяльність під керівництвом  Ф.І. Горбаня з видобування, переробки і продажу корисних копалин загальнодержавного значення.

При цьому результати господарської діяльності не відображаються в фінансовій звітності, не сплачуються податки,працівники офіційно не оформлені, а заробітки видаються в «конвертах».

Про обсяги незаконної господарської діяльності в.о. директора Ф.І. Горбаня можливо безпосередньо судити за обсягами спожитої електричної енергії «непрацюючого» ДП «Головинський кар’єр»:  січень – 145580 кВт; лютий – 82512 кВт; березень – 74843 кВт.  

За наведеними фактам звертались до Управління внутрішньої безпеки в Житомирській області ДВБ Національної поліції України. Так, 23.03.2017 року за сприянням правоохоронних органів, зафіксовано факт незаконного продажу корисних копалин габро з родовища ДП «Головинський кар’єр». Слідчого судді Черняхівського районного суду Житомирської області від 24.03.2017 року на транспортний засіб та вантаж накладено арешт. (додаток 4, http://reyestr.court.gov.ua/Review/65555274).  

Проте, вже 29.03.2017 року наведений транспортний засіб прибув на  Сліпчицьке родовище для перевезення незаконно видобутих корисних копалин  (додаток 5).

              Досить сумно спостерігати повернення бувшого «регіонала», екс-голови правління ПАТ «Головинський граніт» Ф.І. Горбаня до управління кар’єром  як державним підприємством. Старий корупціонер борони не зіпсує, на нього завжди можливо покластися, оскільки він на «гачку» і його «люфт вліво чи вправо виключений в принципі». 

            В недалекому минулому, у вересні 2010 року Ф.І.Горбань притягувався до кримінальної відповідальності за злочин передбачений ч.1 ст. 212 КК України. За те, що останній перебуваючи на посаді Голови правління ЗАТ «Головинський кар’єр «Граніт» умисно ухилився від сплати податку з доходів фізичних осіб у сумі 321 187,05 грн., що призвело до ненадходження до бюджету коштів у значному розмірі, на той час сума несплаченого податку перевищувала в 1062 рази неоподаткований мінімум доходів громадян. (додаток 1).  

           Саме умисно Ф.І.Горбань з головним бухгалтером М.М.Назаровим не сплачували орендну плату за державне майно та податки, при цьому постійно фальсифікували фінансову звітність з тим, щоб власники не знали справжньої суми боргів ПАТ «Головинський граніт», щоб довести підприємство до банкрутства.

           Створення державного підприємства «Головинський кар’єр», призначення його керівником Ф.І.Горбаня, термінова заміна керівника регіонального відділення на  міліціанта у відставці з м. Рівне Ю.М.Зайка, силовий захват приватного майна ПАТ «Головинський граніт» та накладення арешту – направлено на те, щоб проводити нелегальну господарську діяльність на Головинському кар’єрі, «кришувати» цю діяльність правоохоронцями та не допустити  прозорий процес його приватизації.

          Виникає справедливе питання: навіщо створене державне підприємство у Житомирській області? Навіщо душили орендаря і силовим методом забирали державне і власне майно ПАТ «Головинський граніт»? Навіщо позбавили сотні людей офіційної роботи, а бюджет і селище Черняхів податків?

          Складається враження, що відповідь одна – щоб «дерибанити» державне майно та на ньому збагачуватись.

 

З заявою про незаконну діяльність Ваших підлеглих звертаємося до Вас особисто, та просимо вжити дієві заходи реагування, оскільки на 04.05.2017 року призначено конкурс на посаду директора ДП «Головинський кар’єр», і з огляду на зміст конкурсних умов та додатків керівництво РВ ФДМ України по  Житомирській області   зробило все, щоб продовжити свою протиправну діяльність.

Оскільки місцева правоохоронна мафія кришує це беззаконня, залишаємо за собою право звернутись по даному питанню до Президента та Прем’єр Міністра України.  

 

Додатки:

1.                  Інформація що характеризує претендента на посаду керівника ДП «Головинський кар’єр» Ф.І. Горбаня: Витяг з кримінального провадження №32016060000000012 від 30.11.2016р., Протокол допиту свідка від 26.08.2016р., Пояснення працівника, Пояснення Горбаня Ф.І.,  Заява Горбаня Ф.І.                                                                                                    (14 арк.)

2.                  Копія ухвали Слідчого судді Корольовського районного суду м. Житомира від 28.12.2016р.                                                                                                                                     (7 арк.)

3.                  Копія ухвали Слідчого судді Корольовського районного суду м. Житомира від 15.03.2017р.                                                                                                                                     (2 арк.)

4.                  Копія ухвали Слідчого судді Черняхівського районного суду Житомирської області від 24.03.2017р.                                                                                                                               (2 арк.)

5.                  Відеозапис діяльності по незаконному видобутку корисних копалин загальнодержавного значення на Сліпчицькому родовищі від 29.03.2017р.                                                                 (1 диск.)

 

Голова правління

ПАТ «Головинський граніт»                                                    _____________ В.В. Гетьман  

 

Депутат Черняхівської районної ради                                   _____________Ю.П. Малашевич