26 April 2024, 00:05 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичий календар Черняхівщини: 1 - 10 травня

ДЖЕРЕЛА ДОСЛІДИВ І СИСТЕМАТИЗУВАВ ЮРІЙ МАЛАШЕВИЧ

1  травня 1877 року – двадцятип’ятирічного молодого науковця Миколу Павловича Дашкевича було затверджено в науковому званні магістра історії.
1 травня 1960 року  – у виданні «Український Прометей» вийшла в світ стаття Ю. Мовчана – «Новий документ про хворобу та смерть Тараса Шевченка». 
1 травня 1953 року  – каменотес головинського гарнітного кар’єру Т. Пилипчук  перевиконав взяті на себе трудові зобов’язання і повідомив, що зобов’язання виконано ним на 160%. 
1 травня 1962 року - зустріли травневі свята високими показниками тваринники високівської артілі 1 Травня. Спеціалізуючись по виробництву свинини, артіль завдяки старанній праці працівників ферм продала державі за чотири місяці 1962 року 1178 голів свиней загальною вагою 110 000 кг. Ферму №1 очолював член КПРС Семен Володимирович Євпак, це була найкраща за показниками ферма. З початку 1962 року ферма відгодувала і продала державі 1025 свиней загальною вагою 93 800 кг. В травні 1962 року на відгодівлі перебувало 1871 голів. На фермі працювало 19 свинарок. Попереду йшла комсомолка Галина Руденька, вона здала 91 голову вагою 8240 кг, та відгодовувала загалом понад більше 100 свиней одночасно. 
Багато хороших слів можна було почути про свинарок-комсомолок Надію Дику та Надію Огородник, які доглядали по 100 свиней кожна. 
Добре працювали також і свинарки Ольга Корнійчук, Ніна Фещенко, Ольга Максимчук, Єва Заглада, Галина Бакальчук. 
Чи в зимову заметіль, чи у весняне бездоріжжя, їздові Володимир Грабар, Володимир Яковенко, Петро Нонік, Леонід Комареус та Андрій Заглада своєчасно підвозили до ферми харчі.  Машиніст  кормокомбайна  Володимир Хабчук  завжди вчасно і якісно підготовлював корми до годівлі тварин.
2 травня 1953 року – каменотес головинського гранітного кар’єру Т. Пилипчук  перевиконав взяті на себе трудові зобов’язання і повідомив, що зобов’язання виконано ним на 160%.
2 травня 1949 року  – відбулась районна нарада заготівельних працівників на якій обговорювалось питання про соціалістичне змагання між Вол-Волинським та Черняхівським районами. Перевіркою встановлено, що перше місце по заготівлі продуктів тваринництва зайняв наш район. На нараді виступали: агенти по держпоставках Нестерчук, Колядич та завідуючи заготконтор Пашинін та Сахненко. Були відміченні кращі голови колгоспів та колгоспники району.
У цей час керывником райуповмінзагу був М. Дараган.
З травня 1992 року  – народився Олександр Голяченко уродженець села Славів  Черняхівського району солдат 95-ї окремої аеромобільної бригади Олександр Голяченко. Був смертельно поранений під Слов’янськом. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня та відзнакою «Народний Герой України» (посмертно). 
4 травня 1953 року  –  у районі констатовано бурхливий розвиток бджільництва, пасіки перетворились на високоприбуткову галузь колгоспного сільгоспвиробництва, про те ряді колгоспів та артілей Черняхівщини виникли проблеми з розвитком бджільництва, про що власне повідомлено в газеті «Колгоспник Черняхівщини» від 4 травня 1953 р. 
5 травня 1953 року  – в селах Черняхівського району відбулись покази кінофільмів пропагандистського характеру, показ кінофільмів проводив кіномеханік Микола Чернявський та моторист Петро Красніков. 
5 травня 2013 року - відбувся туристичний зліт серед учнів загальноосвітніх закладів Черняхівського району – школярів, гімназистів, ліцеїстів. Більшість команд виступали злагоджено і боролися за перемогу відчайдушно. Перше місце на турзльоті посіли селянщинські ліцеїсти, друге – високівські гімназисти і третє – видиборські ліцеїсти. Злагоджено виступила й команда Черняхівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. 
5 травня 1962 року – у  зв’язку з відзначенням в районі 50-річчя газети «Правда» (22 квітня (5 травня) 1912 р
. VI Всеросійська (Празька) конференція РСДРП (б) прийняла за ініціативою В. І. Леніна рішення про випуск масової робочої більшовицької щоденної газети) рішенням бюро Черняхівського РК КПУ за активну участь в роботі редакції районної газети нагородженні Почесними грамотами райкому партії: Василь Вікторович Лейченко – редактор гумористичного листка «Колгоспний перець» артілі «Дружба», Роман Петрович Дзюблик – коректор райгазети «Колгоспник Черняхівщини», Андрій Олексійович Рабошук – редактор багатотиражної газети  артілі 1 Травня. Похвальними листами райкому партії нагороджено Василя Григоровича Войтенка – редактора стінгазети Головинського кар єроуправління,  Олександа Андрійовича Збутевича – редактора гумористичного листка райспоживспілки, Михайла Панасовича Мельника – редактора стінгазети артілі «Жовтень» Андрія Йосиповича Ващенка – сількора з с. Трокович, Андрія Антоновича Карського – Тишкевича - сількора з с. Бежева, Ганну Миколаївну Карнау – сількора з с. Вільськ, Софію Людвигівну Янишевську – редактор стінгазети третього відділу радгоспу, Василя Володимировича Вольського – редактора стінгазети артілі імені Щорса.
6 травня 1962 року  – за байдуже ставлення до виконання своїх обов язків знято з роботи завідуючого ферми артілі «Перемога» с. Городищ Омельченка Зоотехніку Кучеруку та фельдшеру Петруку оголошено догани.  
6 травня 1949 року  – виконком районної ради депутатів трудящих та РК КП(б)У постановив прискорити та активізувати будівництво траси «народної будови» Черняхів – Потіївка. Постановив розробити подетальний план-графік участі в цьому кожного колгоспу та артілі району.
7 травня 1610 року  – в акті про відокремлення володінь Януша Острозького волості Вільської від володінь Стефана Немирича вперше згадується с. Мокренщина. В цей період історії фактично відбувся розподіл сіл, що знаходились на території сучасного Черняхівського району між магнатами родини Острозьких та Немиричів , що було оформлено відповідним актом. Також в цей же час в письмових джерелах в перше зафіксована згадка про с. Селянщину, Зороків тощо. 
7 травня 1918 року  – у с. Вільськ народився
повний кавалер орденів Слави учасник Другої Світової війни Чайківський Петро Григорович. 
8 травня 1908 року. – відбувся великий післяреволюційний схід в с. Андріївка з питань перерозподілу земель. 
8 травня 1953 року – в артілі імені Ворошилова м. Черняхова створено кормово-добувну бригаду за якою було закріплено 272 га орної землі, 7 пар тягла, та відповідну кількість колгоспників. Як виявилось бригада повністю не справилась з покладеними на неї обов’язками. 
9 травня 1989 року  – рішенням районного виконавчого комітету Черняхівської районної ради народних депутатів в смт. Черняхові було відкрито районний краєзнавчий музей. 
10 травня  1952 року  – виконком районної ради та РК КП(б)У постановили: оголосити двомісячник дорожних робіт ( з 10 травня по 10 липня). До побудови дороги Черняхів – Потіївка були залученні всі без винятку колгоспи району.

У травні 2014 року здійснювався збір продуктів і коштів на підтримку Житомирської 95-ї окремої аеромобільної бригади. Для організації та збору адресної допомоги військовослужбовцям потрібні тоді були волонтери. 

На початку травня 2011 року  у Черняхові побував міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник: на базі місцевого відділу освіти відбулася нарада з начальниками обласних управлінь освіти і науки всієї України. Мова йшла про розвиток освітньої галузі і закінчення навчального року. З учителями й учнями міністр не зустрічався.

Джерела дослідив і здобуті результати систематизував Юрій МАЛАШЕВИЧ  ( malashevich78@mail.ru )