19 April 2024, 03:29 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Охорона здоров’я Черняхівщини на сучасному етапі. Перспективи та труднощі.

Незалежно від географії та епох, здоров’я людське – це найбільша цінність. Принаймні для самих людей. А коли ще й для держави, – то це взагалі чудово. Поки ж Київ ще не перебудувався позитивно в бік охорони здоров’я народу, ініціативу в свої руки беруть місцева влада та  місцеві медики. Професія лікаря-цікава, важка й відповідальна водночас. Медичні  працівники повинні  бути майстрами своєї  справи: в їхніх руках життя пацієнтів. Саме такими міркуваннями керується головний лікар Черняхівського ТМО Віталій Ніколайчук.

Віталій Віталійович каже, що їх здобутки та успіхи – це заслуга всього колективу. Медицина зараз, як ніколи, потребує підтримки влади. До речі слід відзначити, що заклад вже два роки поспіль займає перше місце в обласному рейтингу.

Сьогодні Черняхівське ТМО надає спеціалізовану амбулаторну невідкладну допомогу і стаціонарну спеціалізовану допомогу.

На разі - це медичний заклад першої кваліфікаційної категорії, який оснащений відповідною апаратурою і обладнанням, має відповідні структурні підрозділи, де працюють висококваліфіковані спеціалісти.

Медичне об’єднання, як я вже казав, очолює головний лікар В. В. Ніколайчук, який має вищу кваліфікаційну категорію і спрямовує зусилля медичних працівників на покращення і наближення охорони здоров»я до Черняхівщини. Заступник головного лікаря з лікувальної роботи А. А. Сахненко , з амбулаторно-поліклінічної Ю. В. Гнот , з економічних питань В.В. Розинтригер., головна медична сестра ТМО А.О. Остапчук .

У ТМО працюють  34 лікарі, у тому числі 2 стоматолога, 130 середніх медичних працівників, 61 молодшого персоналу.

13 лікарів мають вищу категорію, 7 – першу атестаційну категорію, 3 – другу, 53 середніх медичних працівників мають вищу кваліфікаційну категорію, 26 – першу атестаційну категорію, 15 – другу.

За 111-річний період охорона здоров’я Черняхівського району пройшла ряд реформувань. Сьогодні в стаціонарі розташовано 121 ліжко для цілодобового перебування хворих. Одним із найменших відділень є відділення реанімації та інтенсивної терапії, де надається кваліфікована допомога важким і складним хворим. Очолює це відділення лікар А.А. Сахненко. Активним помічником завідуючого відділенням є старша медична сестра, медик з великим стажем і високої кваліфікації О. М. Скоромна. Персонал даного відділення освоїв роботу на сучасному медичному обладнанні, володіє навиками надання інтенсивної і реанімаційної допомоги, – заначає головний лікар.

Створено КЗ «Високівська сільська лікарська амбулаторія ЗПСМ» Високівської сільської ради об’єднаної територіальної громади Черняхівського району. Високівська медицина разом з іншими ОТГ Житомирщини фінансується за рахунок “медичної субвенції» з державного бюджету.

Ну й звичайно декілька слів про реформу системи охорони здоров’я. Чи очікує сумне майбутнє черняхівську районну лікарню, питання швидше за все риторичне?!

Як відомо у Житомирській області збираються утворити 4 госпітальні округи. Наш район планується віднести до найбільшого в області Житомирського госпітального округу з понад десятка районів з центром відповідно у м. Житомирі.

Пересічним жителям Житомирської області суть нової реформи не зовсім зрозуміла. Чесно кажучи ніхто нікого не питає і з людьми та лікарями влада не радиться щодо цих  кроків.

Матеріально-технічна база багатьох лікарень області на нинішньому етапі не готова до реформування за госпітальними округами. Нав’язана урядовцями цифра 200 тисяч населення не враховує інфраструктуру медичних закладів. Незрозуміло, звідки візьмуть гроші на впровадження цієї новації. За попередніми підрахунками, медичної субвенції, яку отримують місцеві бюджети Житомирщини від держави, до кінця цього року не вистачить навіть на виплату заробітної плати. А де ще взяти гроші на розвиток медзакладів та проведення ремонтів? Схоже, це стане непростим випробуванням для влади на місцях. Більше того, намагання створити госпітальні округи – це чергова спроба Кабміну скоротити чисельність медичного персоналу.

Ніхто не пояснює, що буде із закладами охорони здоров’я, які не потраплять до лікарень інтенсивного лікування першого та другого рівнів. Як показує досвід кількох останніх років, вітчизняною системою охорони здоров’я керують іноземці без жодного управлінського досвіду в медицині. Вочевидь, їм байдуже як до хворих, так і до лікарів. За такого розкладу справ вся відповідальність за стан медицини на Житомирщині покладається на голову облдержадміністрації Ігоря Гундича.

Голова ОДА має визначитися, на чиєму він боці – Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана чи народу, який цілеспрямовано позбавляють права отримувати медичну допомогу.

На фоні впровадження такої новації місцеві ради просто спостерігають та мовчать. Автоматично депутатський корпус знімає із себе відповідальність за своїх виборців. Як власники закладів охорони здоров’я, районні та міські ради можуть прийняти рішення про те, що не погоджуються із нав’язаним згори поділом на госпітальні округи. У повноваженнях місцевих депутатів була можливість це зробити поки Кабмін ще був не прийняв постанову про затвердження меж госпітальних округів. У такому разі голова ОДА, прислуховуючись до думки громади і місцевої влади, матиме вагомі аргументи, аби не погодитися із поділом території Житомирщини на за схемою госпітальних округів.

Нещодавно уряд погодив кількість госпітальних округів. На Житомирщині їх точно має бути 4.

Найгірше у цій реформі, що ніхто не цікавився думкою народу. У людей не запитали, де їм краще отримувати медичну допомогу. Влада у черговий раз знищує громадян, називаючи це гучними термінами реформа, оптимізація, раціональне використання бюджетних коштів. Реформування медицини в Україні – це один із доказів того, що нинішня влада не пов’язує свого майбутнього із нашою державою. Лікуватися високі чиновники тут не збираються, так само, як і жити. То ж їм байдуже, що здоров’я людей у глухих поліських селах від різних бездарних експериментів буде лише погіршуватися.

В своєму коментарі на своїй сторінці у фейсбуці головний лікар Віталій Ніколайчук пише(цитую дослівно): Мене питають про долю лікарні в умовах створення медокругів. Я відповідаю: " Ми будемо працювати до тих пір до поки медики вміють надати послуги,а пацієнти мають бажання їх в нас отримати. І на сьогодні відчуваємо в цьому згоду,бо люди пишуть звернення на підтримку,до нас їдуть з сусідніх районів лікуватись,народжувати,консультуватись". Об'єднуються навколо сильніших!!! Сильна громада яка хоче бути сильною,великою,має можливість розвиватись. Тому ми мали б давно створити Черняхівську ОТГ,запросити Топорищинську, Торчинську,да і інші громади до нас. Показати наш план,можливості,думки розвитку. А де це?? Може немає,що запропонувати? Досить розвалювати район,а почали це тоді,коли розвалили районні установи такі як податкові,поліцію,прокуратуру,санстанцію і т. д. Що краще,якщо їх центри в Хорошеві, Малині,Коростені,Коростишеві? І питаємо,де район? А я кажу:" Хто до нас? Ми раді всім,ми будем працювати для всіх і кожного. Ми будемо прагнути стати кращими для всіх і кожного."

Об'єднуються навколо сильних, навколо однодумців, навколо тих, кому вірять!!!

Тоді буде район,тоді буде районна лікарня! – наголошує  Віталій Віталійович.