25 April 2024, 04:24 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

14 травня в Україні святкують День Матері

 У травні, коли природа Мати виряджає свою доню, Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці й радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві і відзначають День Матері.

Похожее изображение

У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні - цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.

Вперше організувала День Матері американка із Філадельфії Анна Джарвіч у 1910 році. А в 1914 на клопотання Анни Джервіс (вона рано втратила матір і запропонувала, щоб люди разом вшановували і матір-неньку, і матір-Землю, і Матір Божу) Конгрес США встановив нове державне свято. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині.

Анна Джарвіс – одна з засновниць Дня матері у США

Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика «Жіноча доля» Олена Кисилевська. Відтоді в другу неділю травня День Матері відзначали дуже широко. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, свято Матері повернулось в Україну.

День матері: історія

Жінка споконвіку вважалася берегинею домашнього вогнища та сімейного затишку. Для українців образ Матері триєдиний. Любов до рідної неньки переросла у глибоку пошану до Матері Божої, яка завжди була покровителькою українців, та невгасиму палку любов, що втілювалася у вічній боротьбі, до Матері-Батьківщини.

Любов матері... Що може бути сокровенніше? Жінка-мати – лаконічно, але водночас так багато... У нас підсвідомо живе довіра до неї, ми знаємо, що мати не відвернеться від своєї дитини, її любов сильніша за буденні образи. Ніхто так, як вона, не здатен відчути і зрозуміти зранену душу. Її серце щемить, коли дитині погано, вона співпереживає з нею, уміє поспівчувати. Уявляєте, який безмір любови в жінки, яка є Матір’ю для усіх нас!

Так, коли проблеми гнітять розум, ми з дитячою щирістю хочемо відгородити себе від них, прибігши під покров Пресвятої Діви Марії. Це невипадково. Помираючи на хресті, Ісус заповів улюбленому апостолові Івану опікуватися Марією, сказавши: „Сину, ось мати твоя”, а до Марії: „Жінко, ось син твій”. Тим самим віддав їй під опіку кожного з нас. Вона, будучи Матір’ю Божого Сина, стала небесною опікункою для усіх людей.

Безумовно, День матері - це одне із самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства несе в своїй душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди підтримає і буде самовіддано любити, не зважаючи ні на що. Сила материнської любові перемагає будь-яку відстань, і де б ми не були, їхня турбота, їхні молитви зберігають нас від життєвих незгод. Мати — саме та людина, яка своїм прикладом вчить ніжності і вірності, любові до ближнього. Материнська оселя — це дім, де ми завжди жадані гості. Святкування Дня матері - це чудова можливість висловити свою подяку і безмежну вдячність за все, що роблять для нас наші мами.

Отож, любі наші, найдорожчі матусі та бабусі! Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість. Нехай кожен день ваш буде наповнений радісними і приємними подіями! Щастя, здоров'я, благополуччя, душевного спокою, миру й затишку вам та вашим родинам!