18 April 2024, 10:34 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Марш у вишиванках в Черняхові пройшов як завжди незвичайно

 

Всесвітній День вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. Це свято не має ніякого політичного підґрунтя і покликане популяризувати українську культуру і традиції. Кожен, хто одягає вишиванку, одразу відчуває себе частинкою талановитого самобутнього народу, адже в цих орнаментах закодована історія, культура та воля української нації. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, є символом щасливої долі, любові, здоров’я та краси. 

Вперше День вишиванки відзначили у Чернівецькому національному університеті у 2006 році. Наразі це свято стало всесвітнім. В Черняхові День вишиванки почали святкувати у 2014 році в Черняхівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, і вже наступного року ідею підхопив Молодіжний рух «Свідоме покоління» і свято набуло всечерняхівського характеру.

18 травня діти та вчителі Черняхівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та Черняхівської гімназії пройшлися урочистою ходою від своїх шкіл до будинку культури. Там відбувся флешмоб,  учасники якого (а це приблизно 350 чоловік у вишиванках) вишикувалися у величезний напис «І        UA», що значить: «Я люблю Україну».  Після нього всі могли насолодитися святковим концертом. Чудові номери дарували виконавці районного будинку культури, музичної школи та учні черняхівських шкіл.

Черняхівські майстрині мали змогу показати на виставці свої вироби: гарні вишивки, плетені гачком речі, тим самим надихаючи всіх інших на творчі починання.

Солодкими подарунками відзначили наймолодшого, найстаршого та родини, які прийшли на свято  у вишиванках.

А для найменших учасників Маршу у вишиванках був влаштований конкурс малюнку на асфальті. Діти з величезним захопленням малювали всі свої уявлення про мирну Україну. Кожен маленький учасник отримав подаруночок і купу хороших емоцій. А ще діти могли погратися на надувних замках і покататися на маленьких потягах, скуштувати солодку вату і попкорн.

Неможливо передати всі враження діток від цього свята! Їхні очі горіли щастям.  На запитання чим їм подобаються вишиванки, вони, перебиваючи один одного, відповідали, що це дуже гарно, що вишиванка – символ нашого народу і, що вони люблять Україну. Це ще раз доводить, що такі свята необхідні нашому містечку . А у  нашої держави хороше майбутнє, адже вона має дуже гарне підростаюче покоління.

 статтю підготував Андрій КОС

 

Фото Іры Кос.

Фото Татьяны Хоменко.

Фото Татьяны Хоменко.

Фото Татьяны Хоменко.

Фото Татьяны Хоменко.

Фото Татьяны Хоменко.

Фото Татьяны Хоменко.

Фото Татьяны Хоменко.

Фото Татьяны Хоменко.