20 April 2024, 14:53 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ЧЕРНЯХІВЩИНА У ПОЛОНІ БОРЩІВНИКА, чи настане екологічна катастрофа?!

На Черняхівщині з кожним роком все буйніше і буйніше зацвітає  небезпечний бур'ян – борщівник Сосновського. Він густо засіяв поля, лісосмуги, рівчаки, узбіччя доріг та залізниць. І ось з новою силою «помста Сталіна», як його ще називають у народі, вже заполонила  центральні частини Черняхова і сіл району. Дендропарк, поблизу Черняхівської ЗОШ, на масиві «Хлібодар», ПМК -  це не повний перелік тих місць які вже є зоною прямого ураження. Борщівник у райцентрі вже можна побачити всюди, а це як поодинокі рослини, так групові і цілі неосяжні масиви. Вони так і тулиться до житлових будинків та соцзакладів… Словом, аж під самим носом людей.

А історія виникнення цієї пошесті, шкідливої багаторічної рослини така. За радянських часів  управителям сільського господарства району спало на думку її запровадити у зв’язку з маловтішними справами з годівлею великої рогатої худоби на молочно-тваринницьких фермах. За прогнозами агрономів і ветеринарів, борщівник Сосновського під час вирощування мав якісно поліпшити бідну кормову базу колективного ладу. Піонерами у новаторстві на Черняхівщині у свій час стали «учгосп Україна» і ще декілька господарств. І пішло-поїхало, борщівник рясно сіявся як мак – вздовж і впоперек колгоспних ланів. Колгоспи померли, а експортована бозна-звідки рослина повсякчас живе-розмножується сама по собі, головним чином завдяки насінню… З іншого боку борщівник навмисно розсівали зокрема уздовж доріг позаяк він має файні медоносні властивості.

Зрозуміло, шкідника треба ліквідовувати. Місцева влада з цього приводу ніби щось і робила та  ніби і зараз щось робить. Зокрема сесією райради декілька років тому була прийнята комплексна програма рішучої боротьби з борщівником,  виділялись ніби і певні кошти. А що у цьому напрямку за цей час зроблено, самі бачимо, що нічого конкретного?!

Зокрема, як мені повідомили в управлінні АПК райдержадміністрації, регулярно радять місцевому населенню як хімічну методику боротьби, проте так, щоб не зашкодити водним руслам отрутою, а також ефективний механічний спосіб – два-три рази у році скошувати косою до його цвітіння, а потім бадилля спалювати. Очевидно також те, що перші особи населених пунктів – голови селищних і сільських рад просто і тупо ігнорують цю проблему.  Натомість борщівник джунглями розповзається то тут, то там. По всьому видно, що байдужість незабаром боком вийде.

Фото Yuriy Malashevich.

Проте давати порадити це одне, а хто буде контролювати і нести відповідальність?! Факт безвідповідального та халатного відношення до цієї проблеми на лице.

Високі ядовиті стебла борщівника містять в собі високу небезпеку. Але, тим не менше, відповідні служби чомусь не дуже поспішають очищати від нього територію нашого району. Тим самим наражають на небезпеку у першу чергу маленьких діток

Рослина борщівник містить фурокумаріни - отруйні таксичні речовини, які підвищують чутливість організму до ультрафіолетового випромінювання. Потім на шкірі з'являються опіки. Ділянки тіла, на які потрапив сік, починають свербіти і червоніти, а шкіра набрякає. Через деякий час починає лущитися.

Тому, якщо сік рослини або його листя, стебла стикнулися зі шкірою, ця ділянка тіла слід негайно прикрити кількома шарами тканини, яка захистить від попадання сонячних променів. Потім обпечену ділянку потрібно промити чистою водою з милом і спиртом, і дві доби оберігати від попадання прямих сонячних променів.

 

 

Масиви борщівника поблизу ДНЗ №1 та Черняхівської ЗОШ

Фото Yuriy Malashevich.

 

Черняхів, вул Шухевича ( кол. Жукова) поблизу Церкви

Фото Yuriy Malashevich.

 

На фото центральна частина смт. Черняхова ( житловий масив "Хлібодар")

Фото Юрия Малашевича.