24 April 2024, 10:24 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

На шляху розбудови первинної медичної допомоги Черняхівського району

Минуло більше трьох років від створення центру первинної медико-санітарної допомоги Черняхівської районної ради – часу небагато, проте його керівництво та медпрацівники вже розібрались: які завдання є першочерговими й найголовнішими. Адже від їх вирішення залежить і їх робота зокрема, й результат медичного обслуговування населення району загалом.

Створений у жовтні 2013 року, наш центр ПМСД обслуговує близько 30 тис. осіб, - розповідає його головний лікар Алла Миколаївна Виговська. Тобто, як і належить, первинна медична допомога надається всьому населенню району – й дитячому, й дорослому.

Якихось особливостей у захворюваннях мешканців саме нашого району не відзначається. Звісно, раніше посилена увага лікарів-терапевтів зверталася на виявлення і лікування захворювань. Особливо на легеневу патологію, оскільки в нашому районі багато кар'єрів із видобування каменю, де люди працюють в шкідливих умовах. Відтак на разі основним напрямком у роботі сімейних лікарів, фельдшерів центру ПМСД є профілактична робота, адже захворювання краще попередити аніж лікувати.

- Скільки амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, інших сільських медичних закладів об'єднала первинна медицина району ?

- До закладів первинної медичної допомоги входить 7 амбулаторій сімейного лікаря, 22 ФАПи та 13 ФП (у тому числі Високівська ОТГ- 1 АЗПСМ, 2 ФАП, 2 ФП; Вільська ОТГ – 2 АЗПСМ, 1 ФАП, 6 ФП), у яких працюють загалом 132 особи, 19 із яких – лікарі. І якщо з середнім та молодшим медичним персоналом у нас проблем немає (дівчата з сіл ідуть вчитись до інституту медсестринства й затим у свої ж села повертаються працювати) – ними ми забезпечені майже на 100 відсотків, то лікарів нам не вистачає (наприклад у Троковицьку, Горбулівську амбулаторії вкрай потрібні лікарі).

- Щодо матеріально-технічної бази центру – чи в достатній мірі вона забезпечена?

-  Частина центру ПМСД розташована на базі поліклініки ТМО. Нам передали ІІ поверх. Тож із приміщенням проблем немає, проте матеріально-технічна база центру ПМСД (ФАПів, ФП, амбулаторій) потребує значного оновлення.

- Тобто центру ПМСД "дісталось у спадок" і матеріальна база, й – проблеми ...

- Потреба в розвитку оснащення існує загалом в медицині, тому й у нас вона, звісно є. Адже для того, щоб лікар на селі міг працювати по-сучасному, він повинен мати всі умови для такої роботи. Тобто необхідні кроки галузі вперед, зміни та реформи – а це потребує значних коштів. Звісно, що ми не залишені на самоті. Значну допомогу нам надають районна рада, районна державна адміністрація, депутати, селищні та сільські ради.

- Алло Миколаївно, 18 червня - професійно свято "День медичного працівника". Ви маєте гарну нагоду привітати своїх колег. Чого Ви їм побажаєте?

- Ми ніколи не цінували слова "мир", "спокій" – не замислювались над значенням слів, бажаючи мирного неба над головою. Й тільки зараз зрозуміло, що це значить – мирне небо й спокій у державі. Тоді буде спокій і в сім'ях, і в душі кожної людини. Буде бажання працювати, до чогось прагнути. Цього хочу побажати всім нам. І якщо виконувати свою роботу – надавати медичну допомогу – то не пораненим на війні, а допомагати народжуватись новому життю. Це так важливо для кожного з нас.

Здоров'я всім.

 

фото - головний лікар КУ "ЦПМСД" Черняхівської районної ради

фото - сімейний лікар Чепіль О.М. веде прийом пацієнтів

фото - лікар-педіатр Юрченко Г.А. проводить огляд дитини

Фото Юрия Малашевича.

Фото Юрия Малашевича.

Фото Юрия Малашевича.