23 April 2024, 18:07 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Коротко про останні події у Черняхівському районі

ЧЕРНЯХІВСЬКА «БАТЬКІВЩИНА» ДБАЄ ПРО ПАМ’ЯТЬ ЗАГИБЛИХ ГЕРОЇВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ… 

Нещодавно у селі Селець Черняхівського району силами Черняхівської районної партійної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» на сільському цвинтарі був встановлений новий пам’ятник та упорядковано місце поховання полеглих воїнів радянської армії, які деокуповували (звільняли) наш район від нацистів у роки Другої світової війни. 
Ініціатива по реконструкції та впорядкуванню місця поховання визволителів належить голові Селецької сільської ради, члену ВО «Батьківщина» Аллі Опанасюк.
Бюро Черняхівської «Батьківщини» взяло на себе та вирішило матеріальну частину питання, а силами активу села, членів виконкому сільської ради було пророблено решту роботи.

 

Сторінками місцевої преси

Україна на шляху реформ. Як у Стиртах шлях обирали

Державна реформа по децентралізації набирає обертів. З часу її проголошення минає вже три роки. Початкові кволі кроки, якими вона просувалася Україною, були схожі на невпевнені кроки малюка, який щойно зіпявся на ноги. Будьмо відвертими-державні діячі не все зробили для того,що б всі громадяни нашої держави достеменно розібралися «що то за децентралізація і з чим її їдять, чи не відгикнеться вживане нестерпнею печією і чи не стане ще гірше ніж було…».
Але час робить свою справу. З прийняттям необхідних законів, усунені майже усі перешкоди на шляху добровільного об’єднання територіальних громад. Зміни у вже створених об’єднаних громадах позитивно сприймаються мешканцями та є прикладом для місцевих рад, що ще не об’єдналися.Урядовці прогнозують, що на кінець 2017 року активність щодо формування ОТГ буде в два-три рази вищою, ніж сьогодні, подальше об’єднання громад адміністративним шляхом, базуючись на прикладі та успіхах добровільно об’єднаних громад, - це наступний логічний крок реформи. Найбільшим позитивом децентралізації влади є передача до місцевих бюджетів додаткових надходжень. А найбільшим негативом – нерозуміння в громадах сутності поняття «стратегія». 
Житомирщина – один з чотирьох лідерів- областей в державі по створенню об’єднаних територіальних громад. В Україні їх на сьогодні створено трохи більше чотирьохсот, на етапі підготовки вибори ще більш як у ста ОТГ. Жителі нашої області вже створили 32 обєднанні територіальні громади. В нашому районі створено дві громади Високівська та Вільська, на черзі третя-Черняхівська. 
Думалося, що ця громада буде однією з найбільших. Селищний голова І.Бабицький у своєму звіті доповідав своїм виборцям, що біля десятка сільських рад нашого району і навіть одна-сусіднього Хорошківського району, попередньо дали згоду «йти до гурту», тобто добровільно обєднатися в потужний конгломерат місцевого самоврядування, з відповідними повноваженнями і фінансовими ресурсами. Але не так сталося, як гадалося. Громади навколишніх сіл чомусь стали вагатися і одна за одною відмовлятися від попередніх планів. А може таких і в природі не існувало, а продеклароване містечковим головою, було просто амбіційною заявою про наміри.
Про збори громади одного з потенційних учасників обєднання, Що відбулися 26 червня хочемо розповісти. Стиртівська сільська рада-один з найближчих сусідів Черняхова. На теренах трьох сіл - Стирт, Малинівки та Федорівки проживає понад 600 виборців, тобто, громадян наділених правом приймати рішення про долю громади, в нашому конкретному випадку- йти до Черняхівської ОТГ, а чи залишатися самостійною, як тепер, сільською радою. На збори жителів сільської ради, так захід назвав сільський голова Микола Журахівський, прибуло трохи менш ніж 70 чоловік. До Стирт прибула немала делегація районних посадовців на чолі з головою райдержадміністрації Павлом Ігнатенком, в залі слухали думки людей і виступали в обговоренні доленосного питання три депутати районної ради Ольга Кондрацька- начальник фінансового управління, Петро Трохименко, начальник управління агропромислового розвитку, Віктор Ревчук, голова фракції від районної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» в районній раді .
Здавалося б, «багнетів» було вдосталь, щоб створити, достойну переконливу і аргументовану платформу для того щоб люди прийняли позитивне рішення щодо приєднання до Черняхівської ОТГ./До речі, представників від селищної ради, як сторони запрошуючої до обєднання, на зборах в Стиртах не було, як не було раніше в Некрашах, Троковичах тощо/.
Про перебіг зборів дуже чітко в своєму листі до редакції розповів житель села Стирт Сергій Леус. Тож процитую дослівно автора: «Зусилля керівників органів управління району по добровільному об’єднанні навколишніх сіл, що прилягають до Черняхова, в об’єднану територіальну громаду наштовхуються на супротив. Виникло багато суперечливих питань, відповіді на які доводять різнопрофільні спеціалісти районних органів влади. Вони можуть бути і об’єктивними, і суб’єктивними, територіальними і економічними, особистими і політичними… Їх дуже багато. Дати якусь тверду гарантію, що буде саме так, сьогодні дуже складно. Потрібен певний час, потрібно просто спробувати жити по-новому, в нових економічних умовах, в нових суспільних відносинах, думати про перспективу. Через відсутність достовірної інформації про нове об’єднання –ОТГ, а в більшості через необізнаність жителів сіл з тим, що станеться з селом, якщо припинить діяльність сільська рада? А школа, ФАП, будинок культури, довідки, доручення, -все це зачіпає кожного жителя села.
Гостра суперечка зачепила багатьох жителів Стиртівської сільської ради при обговоренні цих питань. Та дійти до спільної думки, так і не вдалося. Виник розлад, який вніс в залу для обговорення, діючий голова сільської ради М.І. Журахівський. Відверто кажучи,у нього тут переплелися і бізнесові, і владні інтереси, втратити які він не бажає». Ось такий висновок пенсіонера- вчителя.Народ хоче ясності, місцева влада не втратити «хлібне місце», а поки, як заявила більшість: «Почекаємо, подивимося як буде в інших, а тоді побачимо».
В ході обговорення доленосного питання, самою вживаною фразою противників об’єднання звучалало запитання: «А що нам дав район, чим допомагала районна влада?» тощо. Цікаву позицію зайняв депутат районної ради В.Ревчук. Він, як голова фракції БПП, мав би однозначно підтримувати позицію Президента України щодо проведення реформ, проте його виступ і запитання до представників виконавчої влади району,говорили про те, що він підтримує сторону противників об’єднання. 
На зборах виступив голова районної адміністрації П.М.Ігнатенко. Він зазначив, що процес реформування місцевого самоврядування невідворотній. Керівництво держави обрало Європейську модель місцевого самоврядування. Він наголосив також, що в основі прийняття рішення в кожному окремому випадку гарантується добровільне волевиявлення громадян, то ж громаді вирішувати який шлях обирати. 
Більшість присутніх на зборах , а таких було 45, проголосували за те щоб не давати згоду на обєднання , 15 учасників зборів голосували за приєднання до Черняхівської об’єднаної громади.
Хто правий а хто ні-розсудить час. А поки що Стиртівська громада житиме по-старому, як сільська рада Черняхівського району.

Із газети «Нове життя»

Здоров’я населення. На виконання розпорядження голови РДА від 14.06.2017 року № 190 «Про обстеження закладів громадського харчування, торгових точок з метою попередження захворювання на ботулізм» робочою групою у складі представників відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації, Управління Держпродспоживслужби,   Черняхівського віділення поліції та управління Державної служби з надзвичайних ситуацій проведено обстеження закладів громадського харчування, торгових точок району стосовно додержання законів  України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», правил торгівлі, законодавства про захист прав споживачів в смт. Черняхів, смт. Головине, с.Бежів, с.Дівочки. 

Успішно завершилося оздоровлення в пришкільних таборах. Нещодавно завершили роботу 20 пришкільних відпочинкових таборів з денним перебуванням дітей. Успішній справі передувала злагоджена робота  під керівництвом голови райдержадміністрації Павла Ігнатенка, голови районної ради Івана Бовсунівського, фінансової підтримки сільських, селищних голів, які виділили 220,2 тис.грн. на харчування дітей в таборах та безпосередня організація оздоровчого процесу, який забезпечував  відділ освіти райдержадміністрації. Упродовж квітня-травня всі табори відпочинку були перевірені членами оперативного штабу з питань оздоровлення та відпочинку дітей та контролюючими органами.  Дітям були створені безпечні умови перебування, організоване раціональне, збагачене вітамінами харчування. Виховна робота в таборах відпочинку була організована з урахуванням індивідуальних особливостей кожної дитини.  Цьогоріч у відпочинкових таборах упродовж 14 днів відпочило 1370  дітей пільгових  категорій, що потребують особливого соціального захисту, зокрема:

34 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування;

28 дітей-інвалідів;

38 дітей, потерпілих від аварії на Чорнобильській АЕС;

-  632 дитини, які виховуються у багатодітних та малозабезпечених сім’ях;

- 75 дітей з родин учасників АТО;

39 дітей з кризових  сімей;

540 талановитих та обдарованих дітей (переможців олімпіад, конкурсів);

18 дітей з девіантною поведінкою.

 

Поліція. 16 червня до поліції з приймального відділення Черняхівського ТМО надійшло повідомлення про те, що без свідомості з видимими тілесними ушкодженнями доставлено 61 річного чоловіка.  Цього ж дня поліцейськими було встановлено, що 15 червня близько 22:00 години в с. Осники під час розпиття алкоголю між місцевим 51 річним жителем та 61 річним дачником з м. Житомир виникла сварка на грунті раптово виниклих неприязних відносин, яка переросла у бійку в результаті якої останній отримав тяжкі тілесні ушкодження. На даний час потерпілий госпіталізований  перебуває у тяжкому стані.

Відомості по даному факту внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Дані дії караються карається позбавленням волі на строк від семи до восьми років.  Черняхівське відділення поліції нагадує – надмірне вживання алкоголю воліче за собою незворотні згубні наслідки для вас та оточуючих!

21 червня під час відпрацювання району працівниками сектору кримінальної поліції була помічена раніше вже їм «добре знайома» 25 річна жителька с. Осники, яка пересувалася на велосипеді марки «Україна». Було встановлено, що даний велосипед, вона вкрала цього ж дня в центрі Черняхова, біля магазину. Злодійка у скоєному зізналася. Велосипед марки «Україна» вилучено до Черняхівського відділення поліції для з'ясування всіх обставин та встановлення власника.

Вжитими оперативними заходами було встановлено і власницю двохколісного, яка зраділа знахідці та пояснила, що до поліції не зверталася так як розуміла, що велосипед був вкрадений по її вині, адже стояв не пристебнутий та без нагляду.

По даному факту відкрито кримінальне провадження за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

      Поліція нагадує власникам двохколісних:

- не залишайте транспортні засоби без нагляду навіть «на хвилину» у під’їздах будинків, поблизу торгівельних закладів та інших громадських місцях;

- користуйтеся сучасними та якісними протиугінними засобами.

Останнім часом дуже гостро постало питання крадіжок металевих деталей з конструкцій електромереж. Внаслідок крадіжок порушується цілісность конструкцій електроопор і знеструмленими залишитися населені пунктти.

З метою протидії крадіжкам з електромереж спрямованих на захист та збереження майна обєктів енергозабезпечення та громадян у період з 14 по 27 червня проводяться заходи з протидії даних видів крадіжок.

Силами працівників служби дільничних офіцерів поліції та кримінальною поліцією проводиться обхід пунктів прийому металобрухту з метою виявлення фактів прийому металевих конструкцій з електроопор, а також проведення профілактичних бесід про недопущення прийому даних металевих виробів. Окремим пунктом роботи поліцейських є безпосередньо встановлення осіб, які спеціалізуються на даному виді крадіжок.

Сільське господарство. 19 - 20 червня відбулась масова загибель бджіл у с. Новопіль Вільської ОТГ. Комахи почали гинути після того, як місцеве сільгосппідприємство ТОВ "Агроф"( керівник Клепус Роман Францович) обробило свої посіви певними хімічними речовинами завчасно не попередивши про свої наміри місцевих пасічників, що вже тягне на кримінальну відповідальність.
Найбільше шкоди завдано таким пасічникам: власне В. Левченку, а також М. Колодію. В. Кіпчуку, М. Климчуку та С. Клевану.
Про даний інцидент повідомив член районної спілки пасічників, житель с. Новопіль Віталій Левченко.

День державної служби. 23 червня своє професійне свято відзначили державні службовці Черняхівщини. З привітальними словами до учасників заходів, які відбулися у великій залі засідань Черняхівської  районної ради  з нагоди відзначення Дня державної служби України,  звернулися голова райдержадміністрації Павло Ігнатенко та голова районної ради Іван Бовсунівський. 

 

Спорт: футбол. з 22 по 25 червня цього року в місті Скадовську Херсонської області була проведена Всеукраїнська Колосіада серед голів об'єднаних територіальних громад, сільських та селищних голів, старост, присвячена Дню Конституції України та Дню заснування Міжнародного олімпійського комітету.

Колосіада проходила під патронатом Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Офіційний організатор змагань – Всеукраїнське ФСТ 'Колос' АПК України

У змаганнях взяли участь збірні 18 областей України – голови об’єднаних територіальних громад сіл і селищ, сільських, селищних голів і старост, учасники Всеукраїнських фінальних змагань сільських школярів під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?» з важкої атлетики та Всеукраїнських фінальних змагань з футболу серед команд дівчат на кубок «Золотий колос України» ВФСТ «Колос» АПК України 2017року». З восьми видів спорту взяли участь 256 спортсменів із 19 областей України.

Змагання із настільного тенісу: Чоловіки: Перше місце – Шакура М.(Житомирська область), друге місце –Лаврик В.(Запорізька область), третє місце – Краморенко О.(Миколаївська область). Черняхівський район на змаганнях з футболу гідно представили: голова Головинської селищної ради Іван Гетманенко та Салівський сільський голова Сергій Бондарчук та депутат районної ради Олександр Сташенко. Наша команда зайняла четверте місце.

25 червня до фіналу Кубку Черняхівського району з футболу  пройшли ФК «Сали» (Сали) та ФК «Сокіл» (Високівська ОТГ). Були голи, вдалі моменти,  була напружена, безкомпромісна боротьба, в якій переможцем з рахунком 2:0 стала команда з Салів.  Голова райдержадміністрації Павло Ігнатенко, голова районної ради Іван Бовсунівський та голова районної федерації футболу Микола Мартиненко привітали спортсменів та вручили кубки, грамоти, медалі.

Чемпіонат Житомирської області серед ветеранів. 9-й тур «Іршанськ» – «Граніт» (Черняхів) – 2:3. Ткаким чином наші футболісти закріпилис на 8-му місці обласної турнірної таблиці.

У  неділю 25 червня пройшла гра першості Черняхівського р-ну з футболу (пропущена гра I туру) ФК ''Головино'' - ''Темп'' (Селянщина) -. Рахунок 0 : 1 на користь футболістів із селянщини. Результат гри 24 червня Першість області з футболу: ''Технічний ліцей'' (Черняхів) - ''Дангард'' (Житомир) - 1 : 2.

Юні футболісти Черняхівської ЗОШ1-3 ст. другий рік поспіль беруть участь у Всеукраїнських фінальних змагань "Шкіряний м’яч – Кубок Coca-Cola". Цього року змагання проходили в м. Вишневому Киїівської області. У цікавому поєдинку футболісти з Черняхова перемогли спортсменів Одеської ЗОШ № 92 з рахунком 4:1, посівши 7 місце серед команд України.

Волейбол.  У Черняхові 25 червня також відбулися спортивні змагання з пляжного волейболу в рамках проведення заходів до Дня молоді. Районною державною адміністрацією та районною організацією ВФСТ «Колос» АПК України  були проведені змагання з пляжного волейболу серед юнаків на кубок селищного голови. Переможці були відзначені організаторами змагань кубками та медалями. Головний суддя змагань Сергій Терейковський.  Переможцями стали учні, які займаються під керівництвом тренера Миколи Савченка:

I місце – Міщенко Анатолій та Медвідь Микола

II місце – Поліщук Артем та Мошківський Дмитро

III місце – Вербовчук  Нікіта та Прищепа Артур.

 

Про роботу промислових підприємств  району. У районі нараховується 6  бюджетоутворюючих промислових підприємств основного кола,  які формують рейтингові показники Черняхівського району. З них 5 підприємств  переробної галузі: ПІІ ТОВ «Даніко», ТОВ «Аленруд», ТОВ «ДП Рельполь-Альтера», ТОВ «Вітакомс», філія ПАТ «ДПЗКУ» «Черняхівський елеватор» та 1 підприємство добувної галузі -  філія     ПрАТ  «Петроімпекс» ВО «Осники». За січень-травень поточного року  даними підприємствами  реалізовано продукції на загальну суму 60,5 млн.грн., що на 1,2 млн.грн., або на 102% більше ніж за  аналогічний  період  2016 року. Найкраще спрацювали  ТОВ «Даніко», ТОВ «Аленруд», філія ПАТ «ДПЗКУ «Черняхівський елеватор». На зазначених підприємствах працює 690 осіб, середньомісячна заробітна плата становить від  3800грн.  до  8200грн.    

 

Про місце регіону за напрямками діяльності за січень- березень 2017 року. За підсумками моніторингу та оцінки результативності діяльності районних державних  адміністрацій та виконкомів рад міст обласного значення  Черняхівський  район зайняв 13 місце серед 28 районів та міст Житомирської  області. В тому числі за напрямками:

-         Економічна ефективність (включає 6 показників) -  18 місце ;

-         Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця (включає 4 показники ) – 12 місце;

-         Фінансова самодостатність (включає 3 показники) – 2 місце;

-         Ефективність ринку праці ( включає 7 показників) – 20 місце;

-         Розвиток інфраструктури ( включає 2 показники) – 12 місце.

 

Досягнення. У Житомирі 27 червня з нагоди Дня молоді та Дня Конституції України відзначили обдаровану молодь, яка своїми творчими, науковими досягненнями, героїчними вчинками прославляє область. 20 молодих людей Житомирщини отримали стипендії облдержадміністрації за мужність, наукові, творчі та спортивні досягнення. Серед них – черняхівка Олена Юрченко та гімназисти з Коростишева.

 

День Конституції України. 27 червня 2017 року в великій залі засідань районної ради  відбулися урочисті збори з нагоди  відзначення 21-ї річниці Конституції України, в яких взяли участь  керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування району,  представники трудових колективів, засобів масової інформації, молодь. З святковими промовами до присутніх звернулися голова районної державної адміністрації Павло Ігнатенко, голова районної ради Іван Бовсунівський.

 

 

Зайнятість населення. З метою популяризації послуг служби зайнятості для населення в Черняхівському районі фахівцями районного центру зайнятості, в період з 19 по 23 червня 2017 року на вулицях, в магазинах, на місцевому ринку, на території автостанції були проведені інформаційно-просвітницькі заходи під назвою «Квиток до успіху». В рамках даного проекту відбулася Виїзна акція на території Високівської об’єднаної територіальної громади. Учасники заходу мали можливість ознайомитися з послугами служби зайнятості, методами пошуку роботи, наявними та перспективними вакансіями.

 

Вирубка лісу. На території Бежівської сільської ради Черняхівського району, невідомі особи вирізали 5 га лісу. Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Фейсбук-сторінку народного депутата України Павла Дзюблика. "У вихідні кожен намагається виділити час і попрацювати по господарству: хтось - на своєму, а хтось - на державному майні відчуває себе господарем. 5 га лісу на території Бежівської сільської ради Черняхівського району, як і не було. На місці працюють компетентні органи, але дерев вже не повернути", – пише нардеп. Нагадаємо, на Житомирщині упіймали на гарячому двох зухвалих лісокрадів. Окрім цього слід нагадати, що Державною екологічною інспекцією у Житомирській області у березні цього року було встановлено факт незаконної вирубки 122 дерев породи сосна на території Горбулівської сільської ради , загальна сума завданої шкоди тут встановлена у сумі 340577,49 грн.

Влада. З 29 червня по 7 липня 2017 року народний депутат України Павло Дзюблик працюватиме у виборчому окрузі. 29 червня – Черняхівський район, 30 червня – Хорошівський район, 3 липня – Коростишівський район, 4 липня – Брусилівський район, 5 липня – Народицький район, 6 липня – Малинський район, 7 липня – Радомишльський район.

 

Місцеве самоврядування. Черняхівська селищна рада здійснює активні кроки по благоустрою смт. Черняхова. Так на сьогодні вже завершено спилювання аварійних дерев які знаходяться по периметру територій дитячих садочків у центрі містечка , а саме ДНЗ №1 , №3 і №5. Невдовзі ми побачимо нові паркани які захищатимуть дітлахів від зовнішнього впливу. Крім цього завершено підготовчий етап роботи по реконструкції тротуару на вулиці Коростенській смт. Черняхова.