20 April 2024, 17:20 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар: ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ ЧЕРНЯХІВЩИНИ

 Джерела дослідив та здобуті результати систематизував Юрій Малашевич

 

У липні 1875 року – в с. Новополі старостою церкви «Архістратига Михаїла» затверджено Павлюка Семена Івановича.

7 липня 1929 року – губернська газета «Радянська Волинь» розмістила на своїх шпальтах звинувачення на адресу Андріївського сільського голови Данилюка в спробі перешкоджання справі колективізації, висвітивши його як колишнього фельдфебеля, «петлюрівського прихвостня та куркуля». Цей чоловік зайняв відкриту позицію направлену на захист одноосібного сільського господарювання, чим перешкоджав створенню артілей та колгоспів. Радянська пропаганда надрукувала про те, що він нібито надумав привласнити собі колишній гарний поміщицький сад площею 4,50 десятин, який був розділений серед громадян. Слухали на зборах волосних інструкторів Кокошинського і Власика про вибори і значення Рад, про Земельний закон, про 5 Всеукраїнський з’їзд, а також про здачу зброї військового зразка.

7 липня 1935 року – у с. Стиртах народився Л. Я. Новаківський – академік Української Академії Аграрних Наук, професор, доктор економічних наук, заступник директора КНДУ.

У липні  1941 року на території нашого району з’явились перші похідні групи Революційного (Бандерівського) Проводу Організації Українських Націоналістів.

У липні 1953 року – в с. Зорокові, у колгоспі імені Кірова почали будівництво третього ставка. У результаті дзеркальна площа якого становила на той час 6 га.

7 липня 1984 року – районна газета «Нове життя» пише про встановлення рекордної норми середньодобового надою від однієї корови по району за червень місяць. 13-14 червня він становив 10,2 літри, цей показник був найбільший за всю попередню історію літнього утримання великої рогатої худоби і став вершиною продуктивності дійного стада у той час.

7 липня 1986 року – у Житомирі відбулись обласні змагання з вільної боротьби серед юнаків. Збірна нашого району посіла 5-те місце. В особистих заліках другими стали: Євген Ходаківський та Валерій Мельник, третім став Олег Муравицький. Успішним тоді був дебют Сергія Прохоренка та Віталія Огірчука. Тренував нашу команду тодішній директор ДЮСШ Микола Миколайович Тертенюк.

7 липня 1995 року – за селом  Осники на межі Черняхівського і Коростишівського районів завершилось основне будівництво корпусу переробних цехів підприємства «Осники», що належало акціонерному товариству з іноземним інвестиціями «Петроімпекс». У цей час вже майже на повну потужність  працював кар’єр.

7 липня 2007 року – районна газета «Нове життя» повідомила про роботу восьмої позачергової сесії районної ради 5-го скликання, що пройшла 26 червня 2007 року.  Зокрема на цій сесії редактором районної газети було призначено Станіслава Бездітка та увільнено з посади Павла Дзюблика.

Із 7 по 28 липня 2013 року - група Черняхівських дітей (15 чоловік), постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, відпочивали в дитячому оздоровчому центрі “Прибрежний”, що знаходиться в селі Лазурному Херсонської області. “Прибрежний” дав можливість не тільки насолодитися відпочинком на березі Чорного моря, а й оздоровитися, тому що там здійснюють лікування санаторного типу.

7 липня 2014 року - голова Житомирської облдержадміністрації Сидір Кізін закликав жителів області, зокрема підприємців, долучитися до відновлення життєдіяльності у звільнених від ворога населених пунктах на сході держави. Того ж дня його ініціативу підтримали голова Черняхівської райдержадміністрації Павло Дзюблик та голова Черняхівської районної ради Володимир Троценко. Вони звернулися до приватних підприємців, сільських голів, громадських активістів із проханням допомогти жителям звільненого від окупантів Слов’янська харчами й водою.