29 March 2024, 14:02 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Коротко про останні події у Черняхівському районі

Щодо вирізки лісу у с. Бежеві

(продовження початого у попередньому блозі) Спеціалістами Державної екологічної інспекції з виїздом на місце 26.06.2017 року встановлено, що вирубку лісу проводить Черняхівське лісництво ДП «Червоноармійський лісгосп АПК» як постійний лісокористувач відповідно матеріалів лісовпорядкування та лісорубного квитка №575 від 10 січня 2017 року в кварталі 24 виділ 10 на площі 2.2га та в виділі 8 на площі 1.5 га в порядку рубок головного користування. Строк закінчення заготівлі 31.12.2017 року. Порушень природоохоронного законодавства не виявлено. Сьогодні мешканці Бежева самотужки намагаються перешкодити, на їх думку, невиправданій вирзці дерев на території їх громади. Щодо вирізки дерев у Горбулеві весною цього року. Державною екологічною інспекцією у Житомирській області на адресу Черняхівського районного відділення Коростишівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області було направлено лист від 21.03.2017 № 781/06-12, щодо не законної порубки дерев в лісосмузі між с. Горбулів та Науменка Черняхівського району з проханням встановити винних осіб з метою відшкодування шкоди. На адресу інспекції відповідь не надходила. Чому так довго ведеться розслідування і затягується з відповіддю доведеться додатково поцікавтись у поліції.

 

Ще про екологію

  4 липня 2017 року відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, в якій взяли участь начальник районного сектору УДСНС України у Житомирській області Огородник С.М., заступник Черняхівського селищного голови Смоленський О.М., начальник управління Держпродспоживслужби в Черняхівському районі Жовтовський Л.Є., заступник начальника двадцять третьої Державної пожежної рятувальної частини Дикий Д.І., директор комунального підприємства «Черняхів-добробут» Проценко С.М., головний інспектор районного сектору УДСНС Старшинов О.С., керівник апарату райдержадміністрації Чайковська О.М.

На засіданні розглядалися питання:

- про стан утримання водопровідно-каналізаційних мереж смт. Черняхів;

- про стан пожежної безпеки на об’єктах з масовим перебуванням людей;

- про стан пожежної безпеки на об’єктах агропромислового комплексу на період збору врожаю;

- про недопущення виникнення пожеж в природних екосистемах району в літньо-пожежонебезпечний період.

По всіх питаннях були прийняті відповідні рішення ы поставлені конкретні терміни по усуненню недоліків та налагодженню всіх несправностей. А от чи впорається селищна рада з планом роботи, ми всі поспостерігаємо над цим.

З цього стало відомо, що Утримання водопровідно-каналізаційних мереж в смт Черняхів перебуває в ганебному стані. Хто винен?

 Нещодавно було проведено часткове обстеження артезіанських свердловин, водонасосної та каналізаційнн насосних водопровідно-каналізаційної мережі смт Черняхів  на предмет стану  забезпечення населення якісною і безпечною для здоров’я питною водою. При обстеженні водопровідно-каналізаційної мережі в смт Черняхів, яка знаходиться на балансі КП «Черняхів –добробут» основна увага концентрувалась на питаннях дотримання вимог Законів України  «Про основні принципи та вимоги по безпечності та якості харчових продуктів», «Про забезпечення санітарного  та епідемічного благополуччя населення», «Про питну воду та питне водопостачання», дотримання  вимог ДсанПін 2.2.4.-171-10 «Гігієничні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

В результаті обстеження виявлено ряд суттєвих недоліків, а саме:

Зона артезіанських свердловин

- відсутнія охоронна зона артезіанських свердловин, територія заросла бур’яном , не обкошується, в охоронній зоні на відстані 10-15 метрів від артезіанських свердловин розміщені городи, які  обробляються громадянами ядохімікатами;

- проект про організацію (установлення) зони санітарної охорони із спеціальним режимом джерел водопостачання не розроблений, охорона зони водного об’єкта не організована ( не огороджена, не обвалована, не упорядкована);

Водонасосна (далі-ВНС), каналізаційно-насосна станція (далі-КНС)

-Територія ВНС та КНС заросла бур’янами та кущами, захаращена будівельним сміттям, на території ВНС вирита яма, що створює загрозу безпеці під’їзду до цілорічного цілодобового пункту забору води пожежних автомобілів;

- приміщення КНС завалене будівельними відходами (дошки, металевий кут та труби) відкрита електрощитова, ВНС- будівельні відходи (цегла, труби, дошки та інше), розбите віконне скло, обсипана штукатурка, електропроводка обдерта.

Резервуари чистої води

-Поверхня резервуарів чистої води РЧВ 2х500 м.куб заросла бур’янами, не обкошується;

- виробничий контроль якості та безпеки води відповідно до погодженої робочої програми (графіків) не проводиться. Не заключений договір з лабораторією за показниками епідемічної безпеки, санітарно-хімічними, радіологічними показниками  з Черняхівським відділенням Коростишівського міжрайонного відділу державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр»;

- медичний огляд працівників обстежених об’єктів відповідно до вимог законодавства не проводиться.

Очисні споруди по вул. Індустріальній у відповідності із експлуатаційними вимогами на даний час не працюють.

 

Пожежні гідранти

На території Черняхівського селищної ради облікується 18 пожежних гідрантів, з них 5 (пять) вуличних та 13 (тринадцять) об’єктових пожежних гідрантів. Рекомендації щодо відновлення роботи джерел протипожежного водопостачання надані розпорядженням голови районної державної адміністрації від 12.11.2015 №217 не виконані. В місцевому бюджеті видатки на відновлення робочого стану обєктів протипожежного водопостачання на 2016, 2017 роки не передбачувались. КП « Черняхів-добробут», підприємства, які мають на утриманні пожежні гідранти поточні ремонти та технічне обслуговування їх не проводили.

У грудні 2016 року направлені листи сілським, селищним головам з метою реалізації державної політики щодо забезпечення населення якісною Питною водою та відповідно до Закону України від 03.03.2005р. № 2455/ІV «Про загальнодержавну програму «Питна вода України» на 2006-2020 роки та відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» районною державною адміністирацією рекомендовано розробити місцеві програми «Питна вода на 2017-2020 роки» з включенням ремонту артезіанських свердловин та башт Рожновського. Жодна сільська, селищна рада рекомендовану програму не розробила.

По зверненню завідувача Черняхівським відділенням Коростишівського міжрайонного відділу Державної установи «Житомирський лабораторний центр» Радчика В.І. щодо заключення договорів про співпрацю між сільськими, селищними радами  та Житомирським   обласним лабораторним центром про відбір води на лабораторне обстеження з громадських криниць та джерел водопостачання дитячих дошкільних закладів  з проплатою 600 грн. заключені договори із Жадьківською, Троковицькою, Видиборською, Салівською, Пекарщинською, Бежівською, Високівською, Очеретянською, Андріївською, Селянщинською, сільськими радами та КП «Головине-добробут». Оплата проведена Пекарщинською, Бежівською та Високівською сільськими радами.

В районі облікується 100 артезіанських свердловин, використовується для водопостачання 23, законсервовано 22. Потребують капітального  ремонту 55.

 

Масова загибель бджіл у Новополі

19 - 20 червня відбулась масова загибель бджіл у с. Новопіль Вільської ОТГ. Комахи почали гинути імовірно після того, як місцеві сільгосппідприємства обробило свої посіви певними хімічними речовинами завчасно не попередивши про свої наміри місцевих пасічників. Найбільше шкоди завдано таким пасічникам: В. Левченку ( постраждало більше двох десяток сімей), а також М. Колодію. В. Кіпчуку, М. Климчуку та С. Клевану та ін..  Крім цього багато комах попадало у Ксаверівці та Крученці. Про даний інцидент повідомив член районної спілки пасічників, житель с. Новопіль Віталій Левченко.

 

Бджоли з’їли коня

 Понад два тижні тому у с. Андріївка бджоли до смерті закусали коня, тварина від отриманих багатрочисельних укусів загинула. Це сталось через непродуманий вивіз пасіки на пасовище. Пасічнику потрібно було попередити про наміри, щоб господар коня невиводив тварину у зону великої концентрації носіїв меду.

 

Здоров’я населення

 Спеціалістом Черняхівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Дейнеко О.Л. спільно з працівниками районного відділу виконання кримінальних покарань та пробацій з умовно-засудженою молоддю впродовж червня місяця проведено інформаційні бесіди «Профілактика інфекційних захворювань», «Профілактика правопорушень», відеолекторій «Здоров’я – найголовніший скарб», роботою охоплено 9 осіб.

У ході індивідуальної роботи умовно-засудженим особам надано інформаційні послуги щодо кримінальної відповідальності за повторні правопорушення, працевлаштування. Розповсюджено листівки «Тобі варто про це знати», «Закон і відповідальність». Крім цього спеціалістом вищевказаної служби Чечко М.П. спільно з акушером Супрунчук Т.О. Черняхівського ТМО впродовж червня місяця при кабінеті обліку вагітних проведено бесіди «Депресія в період вагітності», «Харчування в період вагітності», відеолекторій «Сон – основна складова вагітної жінки», роботою охоплено 14 вагітних жінок. В ході індивідуальної роботи вагітним жінкам надано інформаційні послуги щодо оформлення допомоги при народженні дитини, по вагітності та пологах, розповсюджено листівки «Державна допомога сім’ям при народженні дитини», «Синдром раптової дитячої смерті: як запобігти?».

 

Футбол

З 26 по 30 червня в Києві пройшов дитячо-юнацький турнір з футболу кубок пам'яті Георгія Новрозіді серед дітей 
2004 р.н.
В турнірі приймала участь наша команда ФК ''Жерм''.
Команди були розділені на 2 групи по 4 команди.
В нашій групі грали команди:
1. ''Жерм'' (Черняхів);
2. ''Локомотив'' (Київ);
3. ''Оболонь-Бровар'' (Київ);
4. ''Каскад'' (Бровари).
Результати групових матчів:
''Жерм'' - ''Локомотив'' - 3 : 0
''Каскад'' - ''Жерм'' - 0 : 2
''Оболонь-Бровар'' - ''Жерм'' - 1 : 3
В півфіналі зустрілися з командою ''ДЮСШ-15'' (Київ) та перемогли з рахунком 3 : 0.
В фіналі зустрілися з командою ''Оболонь-Зміна'' (Київ) - рахунок основного часу 1 : 1.
В серії пенальті черняхівці були влучними та перемогли з рахунком 4 : 1. Отже, кубок у ФК ''Жерм'', які є переможцями турніру пам'яті Георгія Наврозіді. Кращим гравцем турніру став воротар черняхівців Максим Тишкевич.

 

Результат гри першості області з футболу 01 липня:

''Технічний ліцей''(Черняхів) - ''Зоря-Енергія''(Романів) - 6 : 0

Результат гри чемпіонату області з футболу серед ветеранів

''Граніт''(Черняхівський р-н) - ''Авангард''(Н.Волинський) - 0:0

Результат ігор першості Черняхівського р-ну з футболу

''Темп'' (Силянщина) - ''Титан'' (Андріївка) - 4 : 0

ФК ''Сали'' - ''Сокіл'' (Високе) - 10 : 1

ФК ''Головино'' - ФК ''В.Горбаша'' - + : -

 

 

Духовність

 1 липня 95 жителів с. Трокович відвідали жіночий та чоловічий монастирі в с.Кипяче. Цілий день йшов дощ. Та все ж не зважаючи на це, паломники з Трокович та Некрашів мали гарний настрій, адже в таких місцях по-іншому не буває.  Також ми відвідали місто Коростень, в якому знаходиться один із найгарніших парків Житомирщини. Також цікавою була екскурсія в військово-історичний комплекс "Скеля". Ця поїздка була організована Спортивно-культурним клубом с. Трокович ( керівник Віктор Рудик) та проведена за підтримки владики Нікодіма, депутата обласної ради Андрія Руденького  та жителя с.Троковичі Олександра Прокопчука.

 

Готовність до жнив

 Для проведення збиральних робіт в агроформуваннях області в наявності є 997 зернозбиральних комбайнів, ще 216 одиниць намічено залучити з приватного сектору та інших регіонів України. Про це йдеться в розпорядженні голови ОДА за 23 червня. Готовність комбайнів на сьогодні складає 84%.

"Особливо тривожить їх технологічний стан в господарствах Олевського, Черняхівського, Лугинського та Брусилівського районів, де підготовлено до роботи 33-58 відсотків", - зазначається в розпорядженні.

 

З турботою про дітей

 Нещодавно районна газета "Нове життя" публікувала на своїх шпальтах матеріал про руйнацію паркану, що знаходиться навколо ДНЗ №1 у Черняхові і наголошувала на тому, що цю проблему потрібно терміново вирішувати.( Стаття Т. Тарнавської.) І ось непройшов місяць як конструктивна критика дала свої результати. Селищна рада успішно завершила перший, основний і найскладніший етап підготовчих робіт: зрізали всі великі аварійні дерева по периметру ДНЗ № 1, №3 і №5. Невдовзі навколо дитячих садочків будуть сучасні нові і гарні паркани. Крім цього на вулиці Коростенській майже завершено підготовчі робо ти по будівництву нового тротуару, незабаром буде простелено асфальтне покриття. Роботу здійснює ПП «СДП» ( Сучасне дорожне будівництво).

 

Конфліктна ситуація у с. Новосліки

У с. Новосілки ( територія смт. Черняхова Черняхівського району) виник конфліки серед місцевих жителів на грунті неприязних сусідських і земельних відносин між гр. Будніком та іншими жителями. Люди звернулись до місцевої влади в надії на допомогу та посередництві у вирішенні конфлікту. В цей час селищний голова пішов у відпустку. Хто допоможе людям у їх проблемах?! Буду тримати питання на особистому контролі.

 

 

Надзвичайний випадок

У Плехові (Клітищинська сільська рада) ледве не загинув місцевий житель гр. Лайчук перед яким упало дерево зірвавши лінію електропередач. Чоловік  у цей час їхав додому на коняхі у цей час попав в епіцентр буревію. Двоє коней загинули від електричного удару, взявши на себе ймовірну смерть свого господаря, йому просто пощастило у цю мить.