18 April 2024, 05:26 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Коротко про останні події у Черняхівському районі

Крадіжка. 6 липня 32-річний безпритульний «гість», уродженець Ружинського району, через віконний отвір проник до приміщення зерноскладу ДП НДГ «Україна», що в смт.Черняхів, звідки скоїв крадіжку силового електрокабелю, довжиною близько 12 метрів. Крадій у скоєному зізнався та пояснив, що кабель вкрав, так як гадав, що цех непрацюючий, а кабель «безхозний».

Сума заподіяного збитку на разі встановлюється. Даний електрокабель вилучено до Черняхівського відділення поліції. По даному факту відкрито кримінальне впровадження за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України.

Убивство. 8 липня близько обідньої години в с. Нові Сали Черняхівського району кум убив кума. Так, раніше не судимий 55 річний місцевий житель с. Нові Сали наніс удар кухонним ножем в область серця своєму 56 річному кумові. В результаті отриманого поранення останній помер раптово на місці. Причиною такого вчинку виявилася банальна суперечка під час розпиття алкоголю. По даному факту розпочато кримінальне провадження за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України. Кумовбивці повідомлено про підозру у скоєнні даного кримінального правопорушення та затримано в порядку статті 208 Кримінально-процесуального кодексу України та поміщено в ізолятор тимчасового тримання. За дане діяння вбивці загрожує позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

Поліцейськими встановлено причетного до крадіжки грошей з будинку 33-річної уродженки с. Горбулів.

Так, на початку липня до поліції звернулася  жителька м. Житомир і повідомила, про те що вона виявила сліди проникнення до її дачного будинку, що у с. Горбулів Черняхівського району,  та відсутність грошей в сумі  2 500 гривень.

В результаті вжитих оперативних заходів, поліцейськими було встановлено, що нещодавно до села навідувався 28-річний племінник потерпілої, з яким вона останнім часом не спілкується, який і проник до її будинку через вікно та викрав гроші. Як з’ясувалося частину грошей він витратив у продуктовому магазині села.

Дані відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками складу злочину частини 3 статті 185 Кримінального кодексу України. На місці події було вилучено особисті речі племінника, які той забув, та сліди низу взуття.

За такий вчинок горе-родичу загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

 Як батько для свого новонародженого сина придбав дитячий візочок. До поліції звернувся 34-річний житель Черняхівського району з повідомленням про шахрайські дії відносно нього невідомою особою.

Так, зі слів потерпілого після народження його сина, гостро постало питання щодо дитячого візочка, а оскільки він ні де не працює, тож вирішив придбати візочок вже бувший у користуванні. З цією метою він завітав до Інтернет мережі де на сайті оголошень "ОLХ", який вже тривалий час є способом для омани людей шахрайським шляхом, обрав оголошення в якому пропонувався дитячий візочок відомої дорогої марки за низьку ціну до того ж фото свідчили, про те, що він у гарному стані. Зробивши замовлення за номером телефону вказаним у оголошенні, та отримавши смс-повідомлення з номером накладної посилки, новоспечений татусь чим душ помчав до терміналу та переказав продавцеві гроші в сумі 2 750 гривень. Хоча домовленість між ними була про сплату за товар лише при отриманні посилки. Через декілька днів у відділенні "Нової пошти" потерпілий замість дитячого візочка у посилці отримав каміння на дошку. На дзвінки замовника "продавець" не відповідає. 

Відомості по даному факту були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною1 статті 190 Кримінального кодексу України. На разі ведуться заходи по встановленню особи "продавця" дитячого візка.

Черняхівське відділення поліції нагадує про те, що:

- потрібно перевіряти достовірність наданої інформації;

- ні в якому разі не здійснювати повної сплати за замовлений товар тим паче коли цього не вимагають продавці;

- не повідомляти 3 останні цифри своїх банківських карток;

- якщо вам телефонують представники служби безпеки банку -відтермінуйте їх дзвінок посилаючись на зайнятість, а самі навідайтеся до найближчого відділення банку, клієнтом якого ви є та переконайтеся і дізнайтеся про можливо існуючі проблеми з вашим рахунком. (Матеріали про діяльність поліції підготуваала Ольга Бондарчук)

 

Черняхівщина розпочала свою «битву за урожай». Солодкий запах стиглого ячменю пшениці та жита, гарячі дні й теплі ночі, сповнені гуркотом комбайнів, високі скирти і гори золотого збіжжя – усе це означає, що прийшли жнива. Хліб на Україні вважається символом святості, радості, щастя, здоров’я та багатства. Тому жнива завжди були святою справою. Село в цей час завмирало. Вдома лишались тільки хворі, старі і малі. Достиглі поля злаків нарешті чекали мозолястих рук хлібороба і на нашій рідній Черняхівщині.

10 липня, ще на передодні «Петра і Павла» розпочались молотити озимий ячмінь поблизу с. Ксаверівка, перші машини вже вивантажились на "Черняхівському елеваторі".

11 липня разом з начальником управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, депутатом районної ради  Петром Олександровичем Трохименком відвідали поля району і поспілкувались з аграріями безпосередньо на "полі бою".

Мова йде про ФГ «Агро Арам» (керівник – Малвен Єгіазарян), що базується у с. Селянщина. Саме вони першими розпочали "битву за урожай Черняхівщини". ФГ «Агро Арам» у 2017 році першим приступило до збирання врожаю. Станом на сьогодні проведено обмолот озимого ячменю на площі 60 гектарів, урожайність становить 62 центнери з гектара.

 Поцікавившись у керуючого господарством щодо такого високоврожайного сорту ячменю,який вони вирощують отримали наступну інформацію: (BARLEY) HUMBER озимий сорт ячменю, розроблений на основі нанотехнологій, відомий канадський холдинг SERTIS, американський хімічний концерн DOW CHEMICAL, нано-модифікований трансгенний сорт ячменю, застосовується для продовольчих цілей на крупу, для кормів скота. Науково розроблено в Канаді в 2015 році. Ячмінь належить до найбільш поширених сільськогосподарських культур у світовому землеробстві і вирощується ще з доісторичних часів. У світовій структурі посівних площ ячмінь займає четверте місце після пшениці, рису та кукурудзи, а в Україні за цим показником він поступається лише озимій пшениці. Таке широке розповсюдження ячменю пов’язане з його універсальним використанням,- веде далі свою розмову Микола Антонович. Загальна потреба держави в зерні ячменю значно перевищує рівень сучасного виробництва. На нестабільність валового виробництва зерна ячменю ярого у різні роки відчутний вплив здійснило коливання урожайності. Однією з основних причин такого явища у різні роки є порушення технології вирощування - відсутність науково обґрунтованих сівозмін, коли під ячмінь залишають, як правило, найгірші попередники, що дуже висушують та виснажують ґрунт (соняшник, ріпак тощо); неякісний обробіток ґрунту; відсутність або недостатня кількість внесення добрив; низький рівень застосування засобів захисту рослин; неправильне формування сортового складу, без урахування біологічних та технологічних особливостей і вимог сорту.

Жнивний час короткий – необхідно встигнути швидко і якісно зібрати та зберегти врожай, але я упевнений, що з такими гарними хліборобами ми з честю виконаємо поставленні завдання, а наше управління їм в цьому максимально сприятиме   - резюмуючи нашу розмову зазначив на останок Петро Олександрович Трохименко.

Довідково:  ФГ «Агро Арам» - Керівник -   Єгізарян  Малвен Каджикович. Здійснює господарську діяльність на території Селянщинської, Пекарщинської сільських рад та Вільської об’єднаної територіальної громади.

Площа землі в обробітку – 1900 гектарів.

У 2016 році було посіяно:

Ярої пшениці 110 га, урожайність становила - 49,6 цнт.га,

 ячменю           350 га, урожайність – 38,7 цнт.га,

соняшнику      426 га, урожайність -  35,6 цнт, га

сої                    256 га,  урожайність – 27,0 цнт га.

Під урожай 2017 року у даному господарстві посіяно:

Озимої пшениці  300 гектарів,

             ячменю    208 га,

Ярої пшениці        150 га,

соняшнику            750 га,

сої                          450 га.

  ФГ «Агро Арам» у 2017 році першим приступило до збирання врожаю. Станом на сьогодні проведено обмолот озимого ячменю на площі 50 гектарів, урожайність становить 62 центнери з гектара.

 

В новому маркетінговому році  2017-2018 рр. на філії ПАТ «ДПЗКУ» «Черняхівський елеватор»  планується прийняти 96 т. тонн зерна.

            З них 55 т.тонн  переробити на млині.

             В поточному році повністю  проведено модернізацію мпина, що дасть можливість значно збільшити  кількість переробки зерна.

            Планується встановлення нового авторозвантажувача та зерносушарки.

               Також буде збільшено місткості для зберігання зерна.

 

Відпочинок дітей. 20 дітей пільгових категорій з Черняхівського району відправилися на відпочинок  в дитячий оздоровчий заклад «Лісовий берег» м. Житомир.

Діти отримують п’ятиразове харчування, де поруч з традиційною їжею, свіжі овочі, фрукти, кондитерські вироби.

Спортивні ігри, гурткова робота, художньо-естетичні заходи, дискотеки створюють чудовий настрій та залишають незабутні враження.

 

Футбол. В суботу 08 липня пройшли ігри першості області з футболу:
"Зоря"(с. Врублівка) - "Технічний ліцей" - 2:6.
В неділю 09 липня пройшли ігри чемпіонату області з футболу серед ветеранів: 
"Граніт"( Черняхівський р-н) - "Коростень" - 0:1.
В неділю пройшли ігри першості Черняхівського району з футболу:
"Темп"( Силянщина) - Ф/К Сали( Сали) - 1:3.
"Сокіл"( Високе) - Ф/К "Граніт"( Головино) - 1:1.
Ф/К "Титан"( Андріївка) - Ф/К "В. Горбаша" - +:-.
Наступні ігри "Технічний ліцей" проведе в м. Новоград-Волинський з командою "Звягель-2" 15 липня.
Команда "Граніт"( Черняхівський р-н) проведе гру чемпіонату області серед ветеранів в смт. Черняхів 16 липня на стадіоні "Колос" в 11:00 з командою "Полісся"( Житомир).

Відповідно до «Положення про рейтингову систему оцінки роботи» Черняхівська районна федерація футболу, а також Бердичівська районна федерація отримали допомогу на придбання необхідної оргтехніки для роботи федерації.

 

«ДЕПУТАТИ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ВИЙШЛИ ЗА МЕЖІ ЗАКОНУ І НАКАЗАЛИ СОБІ ДОВГО ЖИТИ». Або «крутий поворот децентралізації по-черняхівські». Те, що відбулось 12 липня на 16 сесії Черняхівської селищної ради 7 скликання, можна іронічно саме так і назвати. Черняхівська селищна рада сама собі "наказала не вмирати і жити максимально довше". Проте на скільки довго, це питання?! І це питання вже звичайно мабуть вирішувати не їм.

Принаймі проявила таку спробу, оскільки згідно Закону України «Про місцеве самоврядування» головуючим на сесії може бути або селищний голова, або секретер селищної ради  обраний з числа депутатів, але ні в якому разі не заступник селищного голови. А сесію провів заступник голови О. Смоленський, що фактично зробило рішення сесії неправомочним. Та й секретаря з числа депутатів немає. Є питання щодо дотримання регламенту і процедури поіменного голосування.

Про те давайте зробимо огляд апостеріорі і де-факто.

Депутати не очікувано самі для себе завалили проект рішення про утворення Черняхівської ОТГ. Офіційно він звучав так: Проект рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (опублікованого у районній газеті «Нове життя» за 30 червня 2017 року) підготовлений спільною робочою групою. Згідно цього проекту рішення, вже у 3-4 кварталі цього року мало б було відбутись об’єднання з територіальними громадами сіл Велика Горбаша, Мала ГобашаВеликогорбашівської сільської ради, сіл Клітище, ПлехівКлітищенської сільської ради, сіл Селянщина, Славів, Вишневе Селянщинської сільської ради, села Дівочки Дівочківської сільської ради в Черняхівську селищну об’єднану територіальну громаду з центром у селищі Черняхів.

Після, майже годинної дискусії та обговорення проект рішення про утворення Черняхівської ОТГ так і не отримав належної обгрунтованої та аргументованої підтримки серед прибулих народних обранців районного центру. Питань виникло більше ніж на них було дано відповідей. Позитивно проголосували лише 2 депутата, 3 - проти, а решта - переважна більшість – утримались.

Серйозним каменем спотикання стало питання розподілу бюджетних надходжень, субвенцій, утримання занедбаної інфраструктури сіл та відповідно фінансової спроможності майбутньої ОТГ. Гостро стояло питання фінансово-бюджетні взаємовідносини з районною радою і РДА, питання земель за межами населених пунктів, майбутнього стану з медичним забезпеченням, та багато інших.

Головним негативним фактором, на думку депутатів стало те, що ініціювання створення Черняхівської ОТГ на початку передбачалось в межах усього району а не п’яти громад, що спричинило апатію та незадоволення депутатів, фактично це і вирішило долю голосування. Не останню скрипку відігравало питання і власного самозбереження тобто утримання Status quo.

І ще раз повернусь до сказаного на початку статті, що дане рішення не має правової сили і не відповідає вимогам законодавства про місцеве самоврядування.

 

Ціни на продукти. У Житомирській області станом на кінець червня 2017 року зросли ціни на цибулю, капусту та свинину. Про це повідомляє Державна служба статистики України. Динаміка цін (тарифів) на споживчому ринку станом на 30 червня 2017 року: хліб пшеничний з борошна першого ґатунку - 14,15 грн; хліб житній, житньо-пшеничний - 12,54 грн; рис – 18,82 грн; яловичина - 101,65 грн. Для прикладу, станом на 30 травня 2017 року свинина на споживчому ринку в Житомирській області коштувала 87,17 грн, 30 червня - 95,36 грн. Птиця(тушки курячі) - 47,31 грн; сало - 34,33 грн; борошно пшеничне вищого ґатунку - 9,66 грн; макаронні вироби - 10,17 грн; крупи гречані - 24,43 грн; ковбаси варені першого ґатунку - 72,99 грн; молоко жир. 2,5% - 15,77 грн; сметана жир. 15% - 42,31 грн; масло вершкове жир 72-73% - 145,36 грн; сир м’який жир 9% - 73,53 грн; цукор - 16,23 грн; олія соняшникова - 31,59 грн; Яйця також зросли в ціні за місяць - 11,73 грн на кінець червня, а на 30 травня - 9, 07 грн; картопля - 9,87 грн. Капуста - 17,74 грн, а станом на 30 травня 2017 року її ціна складала 8,42 грн. Морква - 15,43 грн; буряк - 9,21 грн; цибуля - 11,88 грн. Для порівняння пропонуємо переглянути та порівняти повністю динаміку цін на споживчому ринку на продукти харчування у Житомирській області станом на 30 травня 2017 року: хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – 14,15 грн; хліб житній, житньо-пшеничний – 12,49 грн; рис – 17,70 грн; яловичина – 96,88 грн ; свинина – 87,17 грн; птиця(тушки курячі) – 44,05 грн; сало – 34,79 грн; борошно пшеничне вищого ґатунку – 9,65 грн; макаронні вироби – 10,37 грн; крупи гречані – 26,72 грн; ковбаси варені першого ґатунку – 73,96; молоко жир. 2,5% - 15,06 грн; сметана жир. 15% - 41,82 грн; масло вершкове жир 72-73% - 148,29 грн; сир м’який жир 9% - 74,08 грн; цукор – 16,50 грн; олія соняшникова – 32,91 грн; яйця – 9, 07 грн; картопля – 7,47; капуста – 8,42; морква – 13,15 грн; буряк – 8 грн; цибуля – 10,01 грн.

 За різними джерелами.