18 April 2024, 21:08 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Інформація про останні події у Черняхівському районі

Шахраї в Інтернеті: замість дитячого візочка батько новонародженої дитини придбав ящик з камінням

До поліції звернувся 34-річний житель Черняхівського району з повідомленням про шахрайські дії відносно нього невідомою особою.

Так, зі слів потерпілого після народження його сина, гостро постало питання щодо дитячого візочка, а оскільки він ні де не працює, тож вирішив придбати візочок вже бувший у користуванні. З цією метою він завітав до Інтернет мережі де на сайті оголошень “ОLХ”, який вже тривалий час є способом для омани людей шахрайським шляхом, обрав оголошення в якому пропонувався дитячий візочок відомої дорогої марки за низьку ціну до того ж фото свідчили, про те, що він у гарному стані. Зробивши замовлення за номером телефону вказаним у оголошенні, та отримавши смс-повідомлення з номером накладної посилки, новоспечений татусь чимдуж помчав до терміналу та переказав продавцеві гроші в сумі 2 750 гривень. Хоча домовленість між ними була про сплату за товар лише при отриманні посилки. Через декілька днів у відділенні “Нової пошти” потерпілий замість дитячого візочка у посилці отримав каміння та дошку. На дзвінки замовника “продавець” не відповідає.

Відомості по даному факту були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною1 статті 190 Кримінального кодексу України. На разі ведуться заходи по встановленню особи “продавця” дитячого візка.

Черняхівське відділення поліції нагадує про те, що:

– потрібно перевіряти достовірність наданої інформації;

– ні в якому разі не здійснювати повної сплати за замовлений товар тим паче коли цього не вимагають продавці;

– не повідомляти 3 останні цифри своїх банківських карток;

– якщо вам телефонують представники служби безпеки банку -відтермінуйте їх дзвінок посилаючись на зайнятість, а самі навідайтеся до найближчого відділення банку, клієнтом якого ви є та переконайтеся і дізнайтеся про можливо існуючі проблеми з вашим рахунком.

 

У Черняхові рятувальники ліквідували пожежу у господарчій будівлі

У неділю, 16 липня, о 00:09 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу, що виникла в господарчій будівлі в селищі Черняхів. Про це повідомляє прес-служба ДСНС України в Житомирській області. “Вогнеборці, які прибули на виклик, встановили, що горить шиферна покрівля на площі 21 м2. Пожежу було локалізовано о 00:15, а о 01:00 – ліквідовано. Травмованих та загиблих немає. Рятувальникам вдалося не допустити розповсюдження полум’я на більшу площу полаючої споруди та поруч розташовану господарчу споруду. Вогонь знищив лише скутер, що знаходився в приміщенні та деякі домашні речі”, – йдеться у повідомленні.

Загалом до гасіння загоряння залучалося 6 рятувальників та 1 одиниця пожежної техніки. Наразі обставини події встановлюються фахівцями.

 

У 88-річної жительки Щеніїва грабіжники з будинку винесли 8 тисяч гривень

17 липня поліції звернулася 88-річна пенсіонерка жителька с. Щеніїв, та розповіла про те, що двоє невідомих чоловіків з її будинку викрали 8 000 гривень. В подальшому поліцейськими було з’ясовано, що цього ж дня до ошуканої бабусі зайшли двоє невідомих їй раніше чоловіків та запропонували придбати в їх по дешевій ціні мішок цукру вагою 50 кг за 500 гривень потерпіла погодилася, дістала з кухонної шафи 500 гривень та передала їх невідомим чоловікам. Після розрахунку господарка вийшла на вулицю, а невідомі чоловіки взявши з автомобіля мішок цукру, занесли його в будинок. Згодом, пенсіонерка виявила що з шафи зникли гроші в сумі 8000 гривень.

По даному факту відкрито кримінальне провадження за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого частини 1 статті 185 Кримінального кодексу України. Проводяться заходи щодо встановлення «цукрових ділків».

 

73 річний житель с.  Ксаверівка у своєму господарському приміщенні спіймав на гарячому крадія.

20 липня до пенсійного приміщення дачного будинку 73 річного пенсіонера,  зірвавши монтировкою, яку прихопив з собою, скобу навісного замка проник 52 річний раніше не судимий місцевий житель Ксаверівки.  Взявши з собою чуже майно,  а саме: садовий візок,  15 метровий електричний подовжувач,  10 літрове відро,  штикову лопатку,  зібрався геть.  Однак,  злочин йому закінчити завадив власник дачного будинку. На питання чому проник до чужого майна злодій відповів, що заблукав.  Відомості по даному факту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 15, частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України.  Крадію загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до шести років.  Черняхівське відділення поліції закликає власників даних будинків та господарських будівель, у разі своєї відсутності звертайтеся до сусідів з проханням наглядати за вашим майном.

 

 

На Житомирщині планують створити ще 7 об’єднаних громад серед яких Олівська ОТГ

18 липня у приміщенні Житомирської обласної державної адміністрації  

за участю голови Житомирської ОДА Ігоря Гундича та голови обласної ради Володимира Ширми відбулось засідання регіональної робочої групи з розроблення та внесення відповідних змін до перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад області.
Таким чином члени робочої групи проголосували за формування
ще 7 об’єднаних територіальних громад та приєднати 3 сільські ради до вже існуючих.

 Відповідно буде утворено Брониківська сільська об’єднана територіальна громада у складі 30 населених пунктів, Піщівська сільська ОТГ, до якої увійдуть 11 населених пунктів, Ружинська селищна громада у складі 8 сіл, Словечанська сільська ОТГ, до якої увійдуть 26 населених пунктів, Оліївська сільська ОТГ з 9 населених пунктів, Курненська сільська громада у складі 18 сіл та Мартинівська сільська ОТГ, що складатиметься з 11 населених пунктів.
Окрім цього, до трьох вже утворених об’єднаних територіальних громад виявили бажання приєднатися окремі сільські ради. Зокрема, до Іршанської селищної ОТГ увійде Шершнівська сільська рада, до Станишівської сільської громади – Іванківська сільрада, а до Чижівської сільської об’єднаної громади – Варварівська сільська рада. 
Робоча група рекомендуватиме сесії обласної ради своїм рішенням внести усі зазначені зміни до перспективного плану.

«Була проведена спільна нарада із головами РДА та надані доручення. Не всі райони їх виконали. Як це сталося? Або не ті люди займають посади, або ви не розумієте, що держава не буде давати вам гроші постійно. Я хотів би, щоб ми плідно попрацювали у липні та серпні, а у другій декаді вересня, якщо депутати будуть не проти, проведемо засідання сесії і розглянемо питання, які будуть стосуватися децентралізації. Тому у вас ще є час до вересня – віднесіться серйозно», – сказав Ігор Гундич. Кого саме це стосується , можемо тільки здогадуватись.
Насамкінець засідання робочої групи голова обласної ради Володимир Ширма
наголосив на тому, щоб усі громади повинні вчасно подати до обласної ради відповідний пакет документів.
«Для того, аби депутати обласної ради мали змогу на найближчій сесії розглянути та прийняти відповідні рішення, що стосуються змін до перспективного плану, громади мають подати усі необхідні документи 21 липня, до кінця дня. Це крайній термін. Від цього залежить майбутнє ваших громад, адже чим раніше громади почнуть функціонувати, тим більше можливостей, зокрема, фінансових, вони зможуть отримати для вирішення проблемних питань», - наголосив Володимир Ширма.

Нагадаю, що до Олївської ОТГ , а від так до Житомирського району буде входити частина Черняхівщини –  села Троковичі та Некраші Троковицької сільської ради.

Загалом до складу Оліївська ОТГ входитимуть  9 населених пунктів, обсяг доходів загального фонду – 62 млн 880,8 тис. грн, що є чи не найбільшим серед усіх громад області.

Після розгляду на сесії обласної ради  відповідні рішення будуть направлені на розгляд Кабінету Міністрів України та Центральній виборчій комісії, яка прийматиме рішення про призначення перших виборів до відповідних рад ОТГ.

 

 

Валентина Гетьмана подав на звільнення  з посади голови правління ПАТ «Головинський граніт»

19 липня голова правління Публічного акціонерного товариства «Головинський граніт» Валентин  Васильович Гетьман подав заяву на адресу наглядової ради  про звільнення із займаної посади за власним бажанням. Заява має бути розглянута на найближчому засіданні наглядової ради і тоді буде прийнято остаточне рішення, можливо у цей час вона вже й розглянута. Засновник та головний інвестор підприємства Ігор Яцук не заперечує і готовий її задовольнити, про те у нього є певні зауваження, - повідомив у телефонній розмові кореспонденту нашої газети - Валентин  Васильович. Нагадаю, що ПАТ «Головинський граніт» перебуває у стадії ліквідації, власне пан Гетьман і був відповідальним за ліквідацію товариства. Валентин Гетьман та Ігор Яцук остаточно розійшлись у питаннях стратегії ліквідації, тому звільнення Гетьмана є прогнозованим та логічним у розвитку подій, що останнім часом активізувались навколо «Головинського кар’єру».

 

 

У Черняхівському районі відбулося «Свято першого снопа»

17 липня 2017 року на території ПП «НЕКРАШІВ» с.Некраші Черняхівського району відбувся семінар щодо збирання ранніх зернових та зернобобових культур урожаю 2017 року. У роботі семінару взяли участь голова райдержадміністрації П.М.Ігнатенко, голова районної ради І.П.Бовсунівський, керівник ПП «НЕКРАШІВ» М.Й.Котвіцький, начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Р.М.Кирилюк, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації П.О.Трохименко, директор Житомирської філії ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» Д.М.Солоніченко, заступник директора філії ПАТ ДП ЗКУ «Черняхівський елеватор» М.А.Зайденко, начальник районного сектору управління ДСНС України у Житомирській області С.М.Огородник, керівники агроформувань району, сільські, селищні голови. Розпочав та завершив роботу семінару народний фольклорно-етнографічний колектив «Надвечір’я».

Голова райдержадміністрації Павло Ігнатенко у своєму виступі зазначив, що загальна площа сільськогосподарських земель у Черняхівському районі, на яких укладені договори з їх реєстрацією становить 35282 гектари, що на 6980 гектарів більше проти минулого року. Фактично засіяно агроформуваннями району 32500 гектарів, що на 4200 гектарів більше проти минулого року, 2782 гектари потребують рекультивації.

Загальна площа до збирання ранніх зернових, зернобобових та ріпаку становить 13,2 тисяч гектарів, що на 3,5 тисяч гектарів більше показника 2016 року, в тому числі ранні зернові та зернобобові займають площу 10,5 тисяч гектарів, що на 1,5 тисяч гектарів більше до минулого року, а також на 2,0 тисяч гектарів збільшено площ ріпаку.

За цьогорічними прогнозами сільгоспвиробниками району буде намолочено збіжжя не менше як 35 тисяч тонн, що на 20 відсотків перевищить минулорічний валовий збір. Цей показник підтверджує пробний обмолот озимого ячменю в районі з урожайністю 60 центнерів з гектара та озимого ріпаку, який вродив по 35 центнерів з гектара.

На збиранні врожаю буде задіяно 26 власних зернозбиральних комбайнів та 29 залучених з інших регіонів високопродуктивних комбайнів іноземного виробництва.

Навантаження на один комбайн становить 192 гектари.

Станом на сьогодні коефецієнт технічної готовності становить майже 100 відсотків.

Сільгоспвиробниками підготовлено до роботи 30 наявних об’єктів для прийому та зберігання урожаю, а також готові до роботи зерноочисне, сушильне та вагове господарство.

Після проведеної модернізації Черняхівський елеватор збільшив виробничі потужності: планується заготовити для зберігання та переробки 96 тисяч тонн збіжжя. На даному підприємстві вже розпочато приймання зернових з нового урожаю.

В цьому році за використання земельних часток (паїв) планується виплатити орендної плати в розмірі 7-8 відсотків від нормативно грошової оцінки землі.

З початку року агроформуваннями району офіційно працевлаштовано 29 працівників. Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника зайнятого в сільському господарстві за перше півріччя 2017 року становить 5,1 тисяча гривень, що на 1300 гривень більше проти минулого року. Заробітна плата виплачується вчасно.

Протягом 2017 року згідно укладених угод агроформуваннями району перераховано до сільських бюджетів коштів в сумі 775 тисяч гривень або 25 відсотків до укладених угод.

Індекс виробництва сільськогосподарської валової продукції за перше півріччя 2017 року склав 118,5 відсотків.

Учасники семінару ознайомились з новітніми технологіями вирощування зернових культур, роботою сучасної грунтообробної та зернозбиральної техніки. Присутнім наголошено на дотриманні правил охорони праці та пожежної безпеки при збиранні урожаю 2017 року.

 

 

АГРОСТЕМ-надійний партнер селянина

З часу здобуття незалежності на всіх рівнях владних структур багато говориться про інвестиції, і що характерно- саме про інвестиції закордонні. Мовляв, прийде добрий дядько з мішком грошей і «витягне» українську економіку з в’язкого болота економічних негараздів. Проте, за рідким винятком, дива не збуваються, не дуже поспішають іноземні багатії вкладати в розвиток української економіки. Який же вихід- напрошується питання?

А вихід простий як двері-якщо самі собі не допоможемо, ніхто нам не візьметься допомагати.

Ще не стерлися з пам’яті  селян краєвиди занедбаних полів, розвалених приміщень колишніх ферм. Здавалося – сільську руїну вже ніщо не спинить. Розпайовані поля заростали чагарником і молодим лісом, селяни з документами на землю ледь виживали, сільські ради не могли утримувати свій апарат, не говорячи про соціальну інфрастуру.

Проте, Слава Богу, цей час відходить у минуле. Саме українські інвестиційні проекти стали тим локомотивом, який поволі набирає обертів, витягуючи село з безпросвітної злиденності, дав людям шанс на більш-менш нормальні умови життя, право на працю.

Наш фоторепортаж  про звичайний день  сільськогосподарського підприємства «АГРОСТЕМ», яке є яскравим  прикладом успішного  здійснення  аграрного  інвестиційного проекту на території Черняхівського району.

Вже шість років це агроформування орендує землі у селян Високівської об’єднаної громади, Троковицької , Бежівської сільських та Головинської селищної рад.

За словами начальника управління агропромислового розвитку  райдержадміністрації Петра Трохименка агроформування «АГРОСТЕМ» є одним з найбільших в районі і його співпраця з сільськими громадами може служити прикладом для інших інвесторів.

Кожного сезону проведення сільськогосподарських робіт тут трудиться  більш як 80 працівників. Агрофірма обробляє більш як 5 тисяч гектарів орної землі. З року в рік покращуються виробничі показники, зростає врожайність сільськогосподарських культур.

Проте тут також турбуються про людей праці. Для прикладу- в першому півріччі 2016 року середня заробітна праця становила  4605 грн. а станом на сьогодні вона вже складає понад  6000грн.

Підвищується культура виробництва і умови праці. Закуплено багато нових сільськогосподарських машин, розпочато будівництво нового ангару для зберігання та ремонту техніки. Відремонтовано приміщення в якому розмістився добре обладнаний медичний пункт з необхідним набором медичного обладнання та медикаментів, тут стало правилом щоденне медичне обстеження водіїв і механізаторів перед виїздом на роботу. Поряд з медпунктом сучасний кабінет охорони праці. Щойно прийняті на роботу працівники тут проходять інструктажі по техніці безпеки праці та протипожежні  інструктажі тощо. Господарство розвивається, дбає про своїх працівників та виступає гарним і надійним партнером селян.

Щойно розпочалися цьогорічні жнива, а в агрофірмі «АГРОСТЕМ» вже готуються  до проведення осінньо-польових робіт. Новий ангар для ремонту та зберігання техніки будується із застосуванням сучасних енергозберігаючих матеріалів./на фото/ Завершення його будівництва вже в цьому році дасть змогу працівникам «АГРОСТЕМУ» в комфортних умовах готувати техніку до роботи. Тут також передбачено обладнання побутових приміщень для працюючих.

 

 

                           Жителі налякані  перевищеням швидкості на вулицях Черняхова! Що робити?!

Мабуть не знайдеться такого черняхівця який би не бачив як по вулицях нашого містечка на великих швидкостях прямо таки пролітають молоді люди на закордонних швидкісних машинах та мотоциклах, несучі пряму загрозу життю та здоров’ю маленьким дітям та дорослим, нехтуючи нормами безпеки як своєї так і пішоходів. З цією проблемою люди неодноразово звертались до поліції, але як ми бачимо толку мало.

Дана проблема стала актуальною темою для обговореннях у вузьких та широких колах громадського активу селища. Тому наша газета не змогла залишитись осторонь такого важливого аспекту суспільного життя як безпека на дорогах та дотримання у Черняхові правил дорожнього руху.

На громадську раду, що діє при РДА вже незабаром буде винесено питання додаткового встановлення світлофорів, але досвідченні жителі стверджують , що краще і дешевше на небезпечних ділянках розмістити так звані «лежачі поліцейські». Офіційна назва -  пристрій примусового зниження швидкості дорожньо-транспортної техніки на вулицях та дорогах. Як варіант…?!

У Європі їх називають «сплячими поліціянами», у нас вони більш відомі як «лежачі поліцейські», також вони відомі як «гасії швидкості»  або «штучні дорожні нерівності». Це не ліниві працівники правоохоронних органів, а штучні перешкоди на дорозі, призначення яких – змусити водія пригальмувати та пропустити пішохода на переході.   Встановлення лежачих поліцейських - необхідна там, де потрібно примусово знижувати швидкість руху автомобілів до швидкості 40 км/год і менше.

Окрім вул.  Слобідської поблизу гімназії та вкінці вул. Володимирської  район ПМКнеподалік дитячого садочку, на яких встановлені два подібні обмежувачі на все селище більше цих пристроїв ніде немає.  А чому б не обладнати «лежачим поліцейським» ділянку вулиці І. Франка (кол. Калініна) при повороті до Черняхівської ЗОШ, та деякі інші місця.

Невже селищна  рада  дійсно не може встановлювати ці пристрої на будь-якій вулиці, де вважає за потрібне або де її про це попросили мешканці? Щоб знайти відповідь на це запитання я звернувся до мешканців Черняхова і отримав відповідь, що така необхідність є, а тому це питання потрібно невідкладно вирішувати.

Хотілося б звернути увагу, що облаштування «лежачих поліцейських» є не єдиним способом забезпечення безпеки пішоходів на дорозі, і до того ж не найдешевшим. Наприклад, можна забезпечити гарне освітлення пішохідних переходів, облаштувати шумові смуги, встановити світлофори «за вимогою». Ну і нарешті, можна звернутися до відповідних компетентних органів з проханням проводити регулярні рейди у місцях руху пішоходів через проїзну частину, щоб зафіксувати факти порушення як то кажуть на місці.

Стосовно виявлених порушень, якщо такі будуть виявленні і зафіксовані, мною буде надіслано звернення до відповідних інстанцій. Але яким би чином не закінчилася ці історії з «лихими мотоциклістами та крутими водіями», всім нам – і пішоходам, і автомобілістам – потрібно вчитися поважати правила дорожнього руху і поважати один одного на дорозі: не перевищувати швидкість, не виходити на проїзну частину у заборонених місцях тощо. Занадто вже дорогою може бути ціна такого порушення…

Будьмо  чемними, людяними та уважними один до одного. Бережімо себе та своїх ближніх ы дбаймо про свою власну безпеку всі разом!