24 April 2024, 10:25 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ПАТ "Житомиргаз": історія та сьогодення

 День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості відзначається в Україні щорічно у другу неділю вересня, згідно з Указом Президента від 12.08.1993 № 302/93.

Україна має давні традиції в сфері видобутку і використання нафти і природного газу.

Промисловий видобуток нафти в Україні почався в XVIII столітті, і вже в 1909 році в Прикарпатті видобувалося 2 млн. тонн нафти. Газова промисловість бере свій початок з введення в експлуатацію Дашавського газового родовища і будівництва першого газопроводу Дашава — Стрий у 1924 році.

Інтенсивний розвиток нафтової та газової промисловості пов'язан з відкриттям у післявоєнний період значних запасів нафти і газу в регіоні Дніпровсько-Донецької западини, на Прикарпатті та в Причорноморсько-Кримськiй газоноснiй області.

З території України почалися і перші в світі експортні поставки природного газу — вони почали здійснюватися до Польщі з 1945 року. Зараз Україна володіє складною трубопровідною транспортною системою. Її загальна протяжність досягає 37 тис. кілометрів. Через територію країни проходить ряд важливих магістральних трубопроводів стратегічного значення, довжина яких 4,7 тис. кілометрів.

У 1948 році в місті Бердичеві, де знаходилася одна із чотирьох компресорних станцій новозбудованого газопроводу Дашава-Київ, вперше пущено газ. В першу чергу газ надійшов в житлові селища газовиків та до рафінадного заводу на східну околицю Бердичева.

1 липня 1950 року у місті Бердичеві створена будівельно-експлуатаційна контора «Бердичівгаз». Її начальником став Василь Балицький.

У 1954 р. наказом № 115 від 21 травня «Про забезпечення дальшого розвитку газифікації міст України» були передбачені на 1955 р. ліміти на виготовлення проектно-кошторисної документації і будівництво відводу від магістрального газопроводу «Дашава-Київ» до м. Житомира.

Постановою Центрального Комітету Компартії України і Ради Міністрів Української РСР від 1 липня 1955 р. № 822 м. Житомир включено до списку міст УРСР, що заново газифікуються природним газом в 1956-1960 роках.

За цей період передбачалось газифікувати 6500 квартир в будинках місцевих Рад, 1000 квартир, які знаходяться в особистій власності громадян, 1200 квартир у відомчому житловому фонді, а також побудувати 65 км міських газопроводів.

Виконкомом Житомирської міської ради депутатів трудящих 10 листопада 1955 р. прийняте рішення №803 «Про підготовку до пуску в експлуатацію мереж та об’єктів газифікації м. Житомира першої черги». В той же час було поставлено завдання щодо переведення на природний газ комунальної електростанції в місті Житомирі.

Спочатку функції по експлуатації газового господарства і реалізації газу виконував міськводоканал. А 16 грудня 1955 р. було створено виробничо-експлуатаційна контору «Житомиргаз». Ця дата є днем народження нашого підприємства. Очолив підприємство Георгій Рахманський. Побудовано і введено в експлуатацію 8,6 км розподільчих газопроводів і перший газорегуляторний пункт. Газифіковано перші 700 квартир.

1 лютого 1956 року пущено газ у місті Житомирі: газопровід високого тиску – по вул. Шевченка до вул. Пушкіна; газопроводи низького тиску по вул. К.Маркса (тепер – В.Бердичівська), Пушкіна, Паризької Комуни (тепер – Фещенка-Чопівського), Шевченка та в житловий будинок по вул. К.Маркса, 75. Газифіковане перше село Семенівка Бердичівського району.

У 1957 році Виробничо-експлуатаційну контора «Житомиргаз» переїхала в новозбудоване приміщення по вул. Паризької Комуни, 41 (тепер – Фещенка-Чопівського, 35). Тут розташувалися  апарат управління, майстерня, аварійна служба, служба абонентських робіт, внутрішньобудинкова служба, пункт обміну балонів.

1972 рік. Уведено в експлуатацію газобалонний цех по вул. Селецькій у Житомирі потужністю 6 тисяч газобалонних установок.

На виконання постанови Ради Міністрів УРСР від 22 серпня 1975 р. №400, наказу Міністра комунального господарства УРСР від вересня 1975 р. №299 та наказу Республіканського об’єднання по газопостачанню и газифікації «Укргаз» МКХ від 8 жовтня 1975 р. №1 на базі чотирьох виробничо-експлуатаційних контор: Бердичівської, Житомирської, Коростенської, Новоград-Волинської було створено Житомирське виробниче об’єднання газового господарства «Житомиргаз». На цей час газифіковано 117,3 тисяч квартир у двох містах області, а протяжність газопроводів становила 331 км.

Остаточно сформовано склад обласного газового господарства з управліннями у Бердичеві, Коростишеві, Малині, Овручі, Попільні, Черняхові.

У 1976 р. було завершено формування обласного газового господарства шляхом приєднання окремих газових служб інших міст і районів області, які до того часу підпорядковувались районним житлово-комунальним підприємствам і забезпечували населення тільки скрапленим газом. Керівником управління було призначено Павла Петровича Кондратюка (нині покійоного), який перебував на цій посаді до березня 2001 року.

Саме з цього моменту бере свій історичний відлік Черняхівське газове господарство, сьогодні – це Черняхівська дільниця ПАТ "Житомиргаз" яку вже не один десяток років очолює Анатолій Петрович Сімашко.

Черняхівське газове господарство до 1976 року знаходилось у складі Черняхівського комбінату комунальних підприємств. 26 серпня  1976 року наказом ДП «Житомиргаз»  було створено Черняхівське міжрайонне виробниче управління з експлуатації газового господарства, яке в свою чергу об’єднало три адміністративні райони: В-Волинський, Червоноармійський та Черняхівський. На той час скрапленим газом в трьох районах обслуговувалось 263 абоненти. Поступово обсяги робіт збільшувались і на кінець 90-х років спеціалісти управління обслуговували вже 33 тис. газобалонних установок і 569 квартир від групових резервних установок.

1977 рік. Розпочато будівництво обласної газонаповнювальної станції «Станишівка» для забезпечення скрапленим газом усієї Житомирської області.

1978 рік. Сформовано проектно-конструкторську групу для розроблення проектів газифікації квартир, будинків.

1983 рік. Введено в експлуатацію Станишівську ГНС. Її потужність становила 24-36 тонн газу на рік.

1984 рік. Створено самостійне спеціалізоване будівельно-монтажне управління при ДП «Житомиргаз».

Станишівська ГНС розпочала відпускати газ у балонах

З метою удосконалення структури управління газовим господарством області наказами Республіканського об’єднання «Укргаз» №126 від 05.09.85 р. та Виробничого об’єднання «Житомиргаз» №139 від 25.10.85 р. було утворене Житомирське управління газового господарства, якому було передано служби: внутрішньобудинкового газового обладнання, аварійно-диспетчерська, підземних газопроводів, частина автотранспорту та служба обліку газу.

1990 рік. Утворено дільницю з газифікації у місті Новограді-Волинському.

1992 рік. Виробниче об’єднання «Житомиргаз» перетворюється на Державне підприємство з газифікації та газопостачання «Житомиргаз». Відокремлено Коростишівське управління та створено ДП «Коростишівгаз»

Відокремлення газових господарств від житлово-комунальної сфери і створення єдиної структури галузі різко змінило якість роботи газових господарств.

На Житомирщині почали будувати експлуатаційні бази в усіх районних центрах області, побудовано потужну газонаповнювальну станцію скрапленого газу з парком одночасного збереження 1000 тонн газу. Здійснювалось технічне оснащення газових господарств.

Відповідно до Указу Президента України «Про корпоратизацію підприємств» від 13 червня 1993 р. згідно з наказом Державного комітету України по нафті і газу від 11 березня 1994 р. №107 шляхом корпоратизації Державне підприємство по газопостачанню та газифікації перетворено у Відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Житомиргаз», яке зареєстровано 20.07.94 р.

У 1993 році зі складу  Черняхівського міжрайонного виробничого управління з експлуатації газового господарства вийшла Червоноармійська дільниця, утворивши при цьому самостійне окреме управління, а вже з липня 2000 року, в результаті реорганізації (В-Волинську дільницю було передано до Коростенського УЕГГ) управління обслуговує лише один Черняхівський район.

У 1993 році було створено управління з пусконалагоджувальних робіт, проектуванню, капітальному будівництву та ремонту газових мереж. Крім вже зазначеного Червоноармійського було утворено Радомишльське та Народицьке управління експлуатації газового господарства

До 1994 року Черняхівське міжрайонне виробниче управління з експлуатації газового господарства займалось реалізацією скрапленого газу населенню та організаціям і надавало послуги по монтажу газобалонних установок.

11 березня 1994 року Державне підприємство «Житомиргаз» шляхом корпоратизації перетворено у відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Житомиргаз» (наказ Державного комітету України по нафті і газу)

У липні 1994 року у Черняхівський район було проведено природний газ.

29 грудня 2007 року,  на позачергових загальних зборах акціонерів було обрано головою правління Ющенка Валентина Івановича Було також сформовано новий керівний склад товариства.

Велику увагу було приділено скороченню заборгованості споживачів за газ, поліпшенню обліку використання газу, технічному оснащенню виробництва, пошуку додаткових прибутків. Було створено і технічно оснащено 10 спеціалізованих бригад з будівництва поліетиленових газопроводів. Значно збільшено також чисельність абонентських служб, поліпшено умови їх роботи: оснащено сучасною комп'ютерною технікою, новим автотранспортом, поліпшено юридичне обслуговування.

Було вжито заходів щодо централізації матеріально-технічного забезпечення.

З 2010 року «Житомиргаз» - публічне акціонерне товариство.

Сьогодні ПАТ «Житомиргаз» — це потужне підприємство газового господарства, яке обслуговує 11,1 тис. км розподільних газопроводів і вводів, 570 ГРП, 1624 ШРП, 36,1 тис. домових регуляторів тиску газу, 1117 установок захисту газопроводів від електрохімічної корозії, 322,8 тис. квартир, газифікованих природним газом, і 168,5 тис. квартир, газифікованих скрапленим газом, 228,6 тис. побутових газових лічильників.

17 березня 2016 року в Житомирі  відкрився перший Центр обслуговування клієнтів "Житомиргазу" і "Житомиргаз Збуту".  У червні цього року Центр обслуговування клієнтів ПАТ "Житомиргаз" розпочав роботу в Новоград-Волинському.

У Черняхівському  районі сьогодні функціонує Черняхівська дільниця ПАТ "Житомиргаз" яку очолює Анатолій Петрович Сімашко.

Народився 29 січня 1960 року в смт. Черняхові.

У 1977 році закінчив Черняхівську середню школу і поступив до Київської ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарської академії.

1978 – 1980 рр. служба в Армії.

1994 – 1996 рр. – інженер-інспектор держтехнагляду по Черняхівському району. Депутат районної ради трьох скликань.

З березня 2001 року начальник Черняхівського УЕГГ.