19 April 2024, 21:56 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Про останні події на Черняхівщині.

Черняхівська районна рада повідомляє, що чергова сесія районної ради VII скликання запланована на третю декаду жовтня 2017 року. Пропозиції та матеріали до порядку денного сесії подавати до виконавчого апарату районної ради.

 

Перший заступник голови районної державної адміністрації Микола Жилінський 13 вересня здійснив особистий  прийом громадян в с. Сліпчиці. Жителі с. Сліпчиці зверталися з питаннями надання  допомоги на лікування, забезпечення паливом, отримання розрахунків за орендовані паї,  та інше. За результатами виїзного засідання надані доручення відповідним службам району. Прес-служба РДА.

 

Президент України Петро Порошенко своїм розпорядженням звільнив із займаної посади голову Черняхівської райдержадміністрації Павла Ігнатенка. Відповідне розпорядження підписав Петро Порошенко 15 вересня.
"Звільнити Ігнатенка Павла Михайловича з посади голови Черняхівської районної державної адміністрації Житомирської області відповідно до пункту 2 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю
України у зв’язку із скасуванням допуску до державної таємниці"– йдеться у розпорядженні Президента України опублікованому на офіційному інтернет-представництві глави держави.

http://www.president.gov.ua/documents/1762017-rp-22630

 

Із «ПМКівського» гуртожитку хочуть виселити мешканців. Оголошення, що жителі гуртожитку ( раніше це був гуртожи ток для тимчасовго проживання робітників ПМК 161 , потім ВАТ «Меліоратор») в Черняхові мають звільнити житло до 10-го жовтня, люди прочитали на дверях. Так фактичний власник будинку ( а це підприємсвр по виробництву гранітних виробів «Укрграніт») повідомив про свої плани провести в гуртожитку капітальний ремонт. Люди отримали службове житло в гуртожитку десятки років тому. Люди не знають, куди їм іти і що робити. Переселити на час ремонту їх ніхто не береться. Люди не розуміють, про який капремонт йдеться, якщо люди самі обжили та усі роки лагодили будівлю. За власні гроші навіть провели воду і каналізацію. Мешканці вважають, що ремонт – це привід позбавити їх житла. Люди переконані, що після капремонту їх не пустять до нинішніх осель. Водночас, представник підприємства власника гуртожитку визнає, що нові співробітники фірми потребують житла.
Гуртожиток за часи свого існування змінив трьох власників. Правозахисники кажуть, що востаннє гуртожиток площею 464 квадратних метри продано у 2009-му році за 34 тисячі гривень. Юристи вбачають у ситуації ряд порушень. Люди зі своєю проблемою зверталися в усі інстанції. Бідкаються, що допомоги ніде не знайшли. На зустріч прийшли й представники влади Черняхова. Чиновники пообіцяли, що намагатимуться сприяти вирішенню ситуації. Остаточного рішення на зборах не дійшли. Посадовці радять мешканцям гуртожитку домовлятися з власником. Інформація подана за матеріалами телеканалу «СК 1»
.

В Черняхівському районі горів житловий будинок. 18 вересня о 15:56 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку в с. Андріївка Черняхівського району. Діти власника оселі поверталися зі школи додому та побачили, що горить їхня оселя. Вони одразу побігли за допомогою до сусідів, які і викликали рятувальників. По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику, полум’ям було охоплено дах будинку. Оцінивши обстановку, керівник гасіння пожежі прийняв рішення залучити до ліквідації надзвичайної події ще один автомобіль для підвозу води. Провівши розвідку в середині будинку, надзвичайники з’ясували, що займання ймовірніше за все почалося з кухні – там спостерігалось найбільше задимлення. Силами бійців ДСНС о 16:30 пожежу локалізовано, а о 18:30 – ліквідовано. Внаслідок надзвичайної події загиблих та травмованих не виявлено. Вогнем знищено дах та дерев’яну веранду оселі на загальній площі 70 м2. Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало коротке замкнення в електромережі.

 

У Черняхові поліцейські затримали крадія одягу. 13 вересня до Черняхівського відділення поліції звернулась жителька райцентру із повідомленням про крадіжку з її магазину вживаного одягу. Поліцейські розшукали зловмисника.

За словами заявниці, крадіжку було вчинено близько 13.00. Тоді з прилавку магазину зникла шкіряна куртка вартістю 600 гривень.

У результаті вжитих заходів поліцейські встановили, що до крадіжки причетний 34-річний місцевий житель, в якого викрадене і було вилучено.

Усі обставини події з’ясовуються у рамках розпочатого за фактом крадіжки (ст.185ККУ) кримінального провадження.

За чинним законодавством за подібні протиправні дії передбачено від 3 років позбавлення волі.

 

10 вересня працівниками поліції під час здійснення патрулювання Черняхівського району між населеними пунктами с. Андріївка та смт Черняхів, було виявлено 20-річного жителя с. Браженка, при проведенні поверхневого огляду останнього було виявлено два металеві предмети циліндричної форми, зовні схожі на електродетонатори. Марка останніх не встановлена. Предмети схожі на електродетонатори вилучено до Черняхівського ВП. Зі слів парубка електродетонатори він взяв на одному з каменеобробному підприємстві району де працює слюсарем. На його думку, вони не несуть ні якої небезпеки. Для чого таки вони йому знадобилися пояснити не зміг.

Відомості по даному факту внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

10 вересня до поліції звернулася 44-річна жителька райцентру з повідомленням про те, що у її 13 річного сина викрали велосипед. Так, цього ж вечора близько 19.50 години неповнолітній син заявниці приїхав до одного з продуктових магазинів містечка на спортивному велосипеді марки «Азимут», та полишивши його пішов до магазину. В цей час невідомий парубок скориставшись нагодою викрав даний не пристебнутий велосипед. Вийшовши, з магазину хлопчик побачив, як на його велосипеді поїхав незнайомий йому раніше парубок він почав наздоганяти його та голосно кричати, щоб той повернув йому велосипед, однак останній не зупинився та втік. Поліцейськими було встановлено причетного до даного злочинного діяння.Ним виявився 16 річний житель с. Велика Горбаша, який до даного магазину приїхав на велосипеді зі своїм братом, але побачивши без нагляду велосипед вирішив його привласнити. Юний грабіжник у скоєному зізнався. Викрадений велосипед було вилучено до Черняхівського відділення поліції. Ведеться слідство. Дані відомості внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 186 (Грабіж) Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції

Житомирської області

https://hm.npu.gov.ua/mvs/control/zhytomyr/uk/publish/printable_article/297020

 

Спорт. У 18-й турі Чемпіонату  Житомирської області серед ветеранів пулинський «Фанат» приймав у себе вдома  футболістів нашого «Граніту». Гра закінчилась у нічию з рахунком 0:0.  Попередження отримали: О. Дорошенко – М. Ткачук.

Житомирська обласна федерація футболу провела дівочий турнір з футболу в Коростишеві
Призери турніру:
І місце – Пулинський район
ІІ місце – Любарський район
ІІІ місце – Черняхівський район
IV місце – м. Коростишів

«Старе авто здав, а нове не дають!...» Житель смт Черняхова, інвалід І-ї групи В. В. Маслов повідомив наступне. У мене був автомобіль «Запорожець», який мені колись надали через військкомат. Потім у соцзабезі мені сказали його здати, бо дадуть новий. Я так і зробив, але нового автомобіля мені так і не дали. Допоможіть будь-ласка. За заявою Володимира Васильовича направлено запит до департаменту соціального захисту населення Житомирської ОДА.

 

Жителі Ксаверівки налякані діями невідомого злочинця. На минулому тижні у с. Ксаверівка (Вільська ОТГ) невідомий  здійснив напад та пограбував  мешканку даного села.

Як повідомила очільниця прес-служби Черняхівського відділку поліції, о 18-ій годині вечора жінка вийшла з автобусу та попрямувала додому. Від повороту на Ксаверівку і до Крученця на неї напав невідомий чоловік, забрав гроші і документи, при цьому здійснив насильницькі дії - душив її, вона втратила свідомість і нападник втік, жінка отямилась пізніше коли зловмисник вже зник. 

Згодом виявилось, що злочинець раніше вже був судимий за розбійний напад і  згвалтування. Подейкують, що він житель  Грушок сусіднього Хорошівського району, є версія, що він прибув з іншої області. Мешканці Ксаверівки та сусідніх сіл страшенно налякані та збентеженні. Поліцією ведуться заходи по місцю його знаходження.

 

У Городищах вогнеборці врятували від знищення полум’ям оселю літнього подружжя. 21 вересня о 05:35 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку в с. Городище Черняхівського району. По прибуттю рятувальників до місця події, вогнем було охоплено дах та веранду житлового будинку. На цей час один із селян вже встиг допомогти залишити оселю літньому подружжю: 81-річному чоловіку та 78-річній дружині. Останні від госпіталізації відмовились. Лише господарю знадобилась медична допомога фельдшера, оскільки він опік полум’ям руку.

Силами бійців ДСНС о 06:10 пожежу локалізовано, а о 08:15 – ліквідовано. Вогонь устиг знищити покрівлю та веранду житлового будинку. Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало коротке замкнення в електромережі.

Ще одну пожежу черняхівські вогнеборці ліквідували безпосередньо в районному центрі. О 18:29 вони отримали повідомлення про загоряння господарської будівлі. Незважаючи на значну захаращеність приміщення домашніми речами, бійцям ДСНС вдалося оперативно впоратися із займанням. Також рятувальники виявили два газових балони, що негайно винесли з палаючого приміщення. Вже о 18:38 пожежу локалізували, а о 19:15 – ліквідували. Причину пожежі встановлюють фахівці.

 

«Розділяй і володарюй…». Чим далі тим гостріше постає питання про передачу мережі навчальних закладів та відповідно майнового комплексу, що прив'язаний до шкіл які знаходяться на території Вільської ОТГ. Об’єднана територіальна громада за попередньою домовленістю з районним відділом освіти мала б прийняти школи з 1 січня 2018 року, але чомусь вирішила зробити це раніше тобто зараз, маючи на це всі законні підстави. Районна рада повинна в свою чергу прийняти на своїй сесії відповідне рішення, яке має остаточно вирішити цю проблему у відповідності до чинного законодавства. Наразі Вільськ активно формує свою власну управлінську структуру зокрема, що стосується освіти.

12 вересня у Житомирському  окружному адміністративному суді зареєстровано адміністративний позов очільника черняхівської «Батьківщини» Олександра Свірчевського. Відповідачем є Регіональне відділення Фонду державного майна України по Житомирській області. У позові вимагається визнати протиправним та скасувати Наказ в.о. начальника РВ ФДМУ Юрія Зайка «Про скасування конкурсного відбору на посаду директора ДП «Головинський кар’єр» та відповідно провести конкурсний відбір. Нагадаю, що декілька тижнів тому Фонд державного майна України погодився перевірити господарську діяльність ДП «Головинський кар’єр» на предмет відповідності законодавству, створивши для цього спеціальну робочу групу. Власне про це ідеться у відповіді ФДМ України  Олександру Олександровичу. Також позитивно на колективне звернення мешканців смт. Головоно відреагувала обласна поліція, яка пообіцяла ретельно розібратись в ситуації з Головинським кар'єром, - повідомляється на сторінці Черняхівської РПО ВО «Батьківщина» у фейсбуці.

 

Підсумки роботи у галузі тваринництва. Відповідно аналізу розвитку галузі тваринництва за 8 місяців 2017 року сільськогосподарськими підприємствами району отримано наступні результати. Надоєно 2074 тонни молока, що становить 3105 кг. молока на корову (+263 кг. в порівнянні з минулим роком). Вироблено 193 тонни м'яса, що на 13% більше до відповідного періоду минулого року. Середньодобові привіси становлять 527 гр. по ВРХ та 506 гр. по свинях.

     Позитивні результати в розвитку галузі тваринництва досягнуто за рахунок підвищення продуктивності худоби.

       Індекс виробництва валової продукції за 8 місяців поточного року склав 109          %.

       Станом на 1 вересня 2017 року  нараховується 1099 голів ВРХ , в т.ч. 679 голів          корів. Поголів’я свиней збільшено проти відповідного періоду минулого року на 769 голів і становить 1575 голів.

        Відроджується в агроформуваннях галузь птахівництва. Поголів’я водоплавної птиці становить 945 голів.

        Відповідальний період в тваринництві – це зимівля худоби. Основну частину кормів в сільськогосподарських підприємствах вже заготовлено. Оприбутковуються всі наявні корми.

       За оперативними даними агроформуваннями району для забезпечення тваринництва кормами на зимово-стійловий період  заготовлено - сіна – 900 тонн, сінажу - 500 тонн, силосу - 3900 тонн, соломи – 1250 тонн та понад 710 тонн концентрованих кормів. Залишається раціонально використати заготовлені корми, що дасть можливість успішно провести зимівлю худоби 2017-2018 рр.

 

19-21 вересня за підтримки Amnesty International в Україні, у Головинській гімназії, Черняхівській середній школі I-III ступенів та Черняхівській гімназії відбулися відкриті уроки «Права людини – понад усе». Учні 10 та 11 класів прослухали розповідь про історію заснування  Amnesty International, про методи  роботи та про її активну позицію щодо захисту прав людини.

Також школярі долучилися до глобальної кампанії «Марафон написання листів». В рамках цього заходу люди у всьому світі пишуть листи на захист конкретних осіб, чиї права порушені, та на знак солідарності з ними. Молодь відчула себе справжніми правозахисниками, написавши листи підтримки до Еміра-Усейна Куку – відомого кримськотатарського захисника. Окупаційна російська влада звинувачує його в участі в терористичній організації, хоча Куку це повністю спростовує. Справжнім мотивом арешту є його правозахисна діяльність, адже він був членом Кримської контактної групи з прав людини.

Учнів надзвичайно зацікавила розповідь про долі людей, чиї права порушуються. Вони  активно ставили питання щодо ефективності роботи організації. На згадку всі отримали пізнавальні брошури «Паспорт моїх прав», де зібрані статті з Загальної декларації прав людини, прийнятої ООН 10 грудня 1948 року.

Практичну допомогу у проведені уроків надав Черняхівський районний центр соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, в особі його керівника С.М. Дзюблик. Проводила відкритий урок студентка Університету Вроцлавського та практикантка  Amnesty International в Україні Ольга Тарнавська.

 

Бути чи не бути автозаправці в центрі Черняхова? Не так давно дехто з черняхівців міг спостерігати, як на території колишньої бази Черняхівської райспоживспілки працювали геодезисти. На питання місцевих вони відповідали, що тут тепер буде одна із автомобільних заправок UPG – водії заправлятимуться бензином, соляркою, газом…

Ця інформація швидко облетіла райцентр і  викликала негативну реакцію в черняхівців: це треба мати нахабство - хотіти збудувати такий об’єкт мало не в природоохоронній зоні, який буде виходити прямо в парк культури й відпочинку імені Тараса Шевченка на береги ставка, а іншими – до костьолу, церкви й районної бібліотеки. Нічого собі сусідство!

Так, приміщення колишньої бази райспоживспілка продала, і тепер воно належить власникові мережі заправок UPG. Потужна фірма, звісно, може облаштувати і цю давно занедбану територію, і навіть парк імені Тараса Шевченка, і роботою  черняхівців, які працюватимуть на заправці, забезпечить. Але чи потрібен нам вибухонебезпечний об’єкт у центрі Черняхова? Чи  хочуть бачити люди свій райцентр  процвітаючим і комфортним, а не об’єктом антиекологічних та антигуманних експериментів заїжджих товстосумів?

А як думаєте ви? Потрібна нам заправка в центрі Черняхова? Може, в когось із черняхівців чи жителів району є якісь вагомі аргументи на користь розміщення такого об’єкту в центі містечка? Думаю, тут потрібні ще й громадські слухання.

Пишіть про свою точку зору  до редакції «Нового життя». Із газети "Нове Життя"