18 April 2024, 13:44 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Свято козацького села

Минулої суботи з піднесеним настроєм, чудовим концертом, розвагами, смачним частуванням та святковим феєрверком Забріддя відзначило своє 400-річчя. За ініціативи жителів та сільської влади започатковано нову традицію: вшанування історії рідного краю, славних справ земляків, котрі і надалі приїжджатимуть до колиски свого дитинства, аби висловити любов рідній землі.

Опівдні, незважаючи на вітряну погоду, площа перед Забрідською школою перетворилася на жвавий вулик. Були тут і радісні посмішки дітвори, і теплі обійми земляків, котрі давно не бачилися і тепер мали змогу наговоритися досхочу. Згадували минуле, як дітворою бігали знайомими вуличками до школи, до криниці, пасли корів, як виряджали когось в армію, гучно святкували весілля, як утомлені, але щасливі їхали з ферми чи лану до рідної хати.

У вітальному слові староста Забріддя Володимир Миколайович Воробйов нагадав про славну історію козацького села, яке вперше згадується у літописах 1617 року. А також згадав голів села, при яких воно пройшло шлях розбудови і становлення у нинішньому столітті. Це Олександр Климович Трохименко, Петро Максимович Архіпчук, Володимир Петрович Іскоростенський, Микола Савелійович Воробйов, Олексій Петрович Рафальський, Петро Павлович Піонтківський, Галина Миколаївна Ставська та Станіслава Антонівна Носаль.

Від імені громади зі словами великої подяки і шани звернувся Володимир Миколайович до односельців, які, проживаючи у Києві, продовжують постійно допомагати рідному селу. Це подружжя Олег Олексійович та Валентина Антонівна Рафальські. Подяки та квіти для них прийняла Євгенія Антонівна Ліневич (мама Валентини Антонівни), яка усе своє життя пропрацювала у Забрідді і залишається жити у рідному селі. Зворушливу пісню «Чорнобривці» їй та усім матерям подарував директор Черняхівського будинку культури Василь Капустін.

Голова Високівської об’єднаної громади Микола Миколайович Бардук наголосив на тому, що, завдяки об’єднанню, у 2017 році на території найменшої громади області реалізуються 11 проектів з ремонту та розбудови сільських об’єктів, із них 6 – у Забрідді. І побажав і надалі згуртованості, життєвої енергії, добра, злагоди, впевненості у завтрашньому дні громади і нашої держави.

Споконвіку забрідчани боронили свою волю, незалежність, прагнення до свободи. Скільки довелось пройти у боротьбі із ворогами козацької доби, із царським режимом, фашистськими окупантами-гітлерівцями. Але вистояли, вибороли свободу! Ціною власних життів… З фронтів Другої світової у Забріддя не повернулися 93 односельці, а уже в наш час віддали своє життя за незалежність України два молодих парубки з Городища, які навчалися у Забрідській школі, – Роман Власюк та Михайло Рибак. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіальної дошки.

Привітати забрідчан приїхало чимало гостей. Звісно ж, не з порожніми руками. Завдяки допомозі народного депутата України Павла Володимировича Дзюблика Забрідська школа невдовзі отримає комплект музичної апаратури, а діточки у Забрідді завжди мають до свят солодкі подарунки «Руден» від депутата обласної ради Андрія Олександровича Руденького.

Розважали присутніх творчі працівники Черняхівського районного будинку культури. Своїми виступами порадували солісти Вікторія Мангуш, Руслан Кулеша, колектив «Козацькі жарти», дует заслуженого працівника культури Василя Капустіна та Катерини Грицанчук.

Після запальних виступів артистів Володимир Миколайович Воробйов запросив на сцену знаних забрідчан, які працюють на освітянській ниві. На свято рідного села завітали заслужений діяч науки і техніки України, академік, професор Національного університету біоресурсів і природокористування Віктор Михайлович Положенець; заслужений працівник освіти України, член національної спілки краєзнавців України, директор Житомирського вищого професійного технічного училища Петро Михайлович Градівський; кандидат економічних наук, голова профспілкового комітету Житомирського національного аграрного університету Лариса Антонівна Суліменко; кандидат економічних наук, доцент Житомирського національного аграрного університету Антоніна Михайлівна Полякова та начальник відділу освіти в м. Хорошеві Антон Станіславович Мошківський.

У своїх привітаннях вони бажали односельцям добра, миру, достатку, залучення інвестицій у розвиток села та продовження традиції вшанування своєї малої Батьківщини.

Теплі слова і чудові музичні привітання отримали усі односельці, які дбають про добробут забрідчан – освітяни, медики, будівельники, працівники гранітного кар’єру.

Окрему подяку від громади та сільської влади отримало сільгосппідприємство «Агростем», яке здійснює свою господарську діяльність на землях, що належать жителям Забріддя. Саме «Агростем» став генеральним спонсором проведення свята. У вітальному слові голова правління ТОВ «Агростем», депутат Черняхівської районної ради Юрій Володимирович Крижанівський зауважив, що добробут села створюється завдяки трьом чинникам – це сильна місцева громада, небайдужа місцева влада та відповідальні інвестори, які сплачують податки та дбають про соціальну сферу села. За його словами, товариство «Агростем», яке є найбільшим платником податків серед сільгосппідприємств не лише на території Високівської об’єднаної громади, а й у Черняхівському районі, і надалі буде надійним партнером у вирішенні нагальних потреб Забріддя.

Поки тривав святковий концерт, підоспіли смачні наїдки: деруни, плов, шашлик, смажена картопля. Запашні страви охоче куштували і дорослі, і діти, для яких, до того ж, працювали надувні гірки. Коли на сцену вийшли із заключною частиною концерту вихованці Житомирського коледжу культури і мистецтв, стриматися від танців було вже неможливо. І старі, і малі підтанцьовували дівчатам та парубкам, які майстерно та з душею виконували народні і сучасні естрадні танці. А коли на землю впали сутінки, небо над Забріддям розквітло святковим салютом, який став яскравою крапкою сільського ювілею.

Свято вдалося на славу й запам'яталося яскравістю барв та душевним теплом. А ще, сподіваємось, стало імпульсом для подальшої натхненної та плідної, спільної роботи на благо рідного села.

 

Станіслава НОСАЛЬ 

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.