19 April 2024, 09:44 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Новини Черняхівщини

 Перші результати шкільної спартакіади, що стартувала 23 вересня.

Усі навчальні заклади ( 12 ЗОШ І - ІІІ ст., 7 ЗОШ І - ІІ ст., 15 дошкільних навчальних закладів, 18 команд початкових класів) зібрали  свої команди і взяли участь у змаганнях з  футболу, волейболу та «Веселі старти»..  Свято переросло в напружену запеклу боротьбу. Емоційними,  веселими були змагання між наймолодшими учасниками - дошкільнятами та школярами 1 - 4 класів. Усі хотіли стати першими. Проте найкращими виявилися юні спортсмени  дошкільних закладів с.Головине, смт.Черняхова №5 ,  смт.Черняхова №1 та с.Некраші, серед учнів початкових класів: команди Селянщинського спортивного ліцею, Черняхівської гімназії , Видиборського ліцею інформаційних технологій.За сприяння депутатів обласної ради А.О.Руденького та Г.Ф.Сташенка начальника відділу освіти всі школярі отримали солодощі, а переможці та призери змагань нагороджені кубками, медалями, грамотами. Повідомлення відділу освіти.

 

 

Заходи до Дня людей похилого віку та Дня ветерана. 2 жовтня, у приміщенні територіального центру по обслуговуванню одиноких непрацездатних громадян Черняхівського району який віднедавна очолює Тетяна Ракович відбулися урочисті заходи.

Зі словами вдячності до представників старшого покоління звернулись голова районної ради Іван Бовсунівський, перший заступник голови райдержадміністрації Микола Жилінський, селищний голова Іван бабицький, голова районної ветеранської організації Іван Долженко та  начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Ярослав Зіневич. Він побажав всім присутнім здоров’я та довгих років життя. А також за сумлінну працю вручив грамоти кращим соціальним працівникам району.

Душевну атмосферу та гарний настрій на святі створив народний аматорський хор ветеранів війни і праці під керівництвом Миколи Корінця «Золота осінь», гостям співав також заслужений працівник культури Василь Капустін, неможна не відзначити вічно молоду Євгенію Рублик, свої прекрасні вірші читали Людмила Жаркова та Олена Корнійчук.

Свято стало можливим завдяки спонсорам та партнерам територіального центру а це: ТОВ «Даніко – директор В. Іваницький, ТОВ ДП Рельполь- Альтера – керівник Богдан Пужак, ФОП Жук Сергій, Черняхівське відділення Райфайзен банк аваль – керуюча Людмила Шнурковинюк, ТОВ «Нива –Експо» та компанію «Руден» - генеральний директор Андрій Руденький.

 

 

29 вересня, в актовому залі  Черняхівської гімназії ім. Саєнка відзначили День учителя. Святкували просто, по-родинному тепло, затишно і без пафосу. Діти продемонстрували свої постановки та сюрпризи. 
Директор Микола Сироїд звертаючись до колективу привітав з прийдешнім святом і зазначив, що без своїх вчителів він ніхто, колектив - це все...
Завтрашнє гімназії має стати кращим за їх сьогодняшнє і на це має бути направлена головна робота і кинуті всі сили! А головне - їх за
втрашнє має стати молодшим за їх сьогодняшнє - це об'єктивна вимога часу і життя! 


«30 вересня  своє 400-річчя відзначило чудове село Черняхівського району, яке величають Забріддям! Трудолюбиві, щедрі та щирі люди проживають там, які дбають не лише про свої оселі, але й благоустрій рідого села. 
Незмінним лідером громади протягом десятиліть є сільський голова Володимир Миколайович  Воробйов,  який після приєднання Забріддя до Високівської ОТГ продожив працювати на благо рідного краю в.о.старости.
Нехай розвивається та квітує ця прекрасна земля, а люди будуть заможними та щасливими у своєму Забрідді.
Я ціную Вашу самоорганізацію і продовжуватиму підримувати усі починання
», - зазначив на своїй сторінці у мережі  Фейсбук  народний депутат України Павла Дзюблик.  «Спочатку поважні, а під вечір молодь підтягнулась. Хоча холодрига і збій зі світлом трохи збили плани. Проте молодь під вечір підтянулась. Концерт училища культури був сильний. Організація на високому рівні…»,  - Ярослав Зиневич (теж з Фейсбуку). «Прекрасно і дуже на рівні все пройшло. Це мій особистий коментар, так як я особисто був і на сцені та поза її межами. Все було прекрасно…», - Виктор Денисов.

 

 

3 жовтня в Черняхівській школі відбулася довгоочікувана подія - кожен учень міг скуштувати смачну булочку у нашому буфеті "Смачна перерва". Адже саме цього дня відбулося його відкриття. Перший покупець отримав подарунок.

 

 

У Черняхові, жителям "ПееМКівського" гуртожитку власники можуть  показати  на двері. Люди не згодні. ЩО РОБИТИ І КУДИ ПОДІТИСЬ НА ЗИМУ БАТЬКАМ З ДІТЬМИ?! До 10 жовтня всім натякнули на вихід. 11 жовтня за вимогою власника, РЕМ може відімкнути будівлю від електроживлення зодля проведення робіт по усунення недоліків та порушень. Подейкують, що енергетики та пожежники вже поставили свої підписи під відповідними актами і протоколами. Юристи, як і районне та селищне керівництво пропонують домовлятись і розійтись миром, або йти до суду. Жителям у першу чергу порібно відрегулювати всі правові моменти свого проживання. Люди готові блокувати підприємстово власника гуртожитку фірму "Укрграніт", зокрема їх виробничі цехи, які знаходяться поряд і забруднюють довкілля, труять та глушать звуками електродвигунів поряд проживаючих.

Як показало проведене у соціальних мережах інтернету опитування , де задавалось питання : Що б ви порадили жителям гуртожитку? Більшість з тих, хто прийняв участь в обговоренні також висловились за те, що потрібно домовлятись, але було багато таких які рекомендують також звертатись до суду.

 

 

Наш земляк Віктор Мельниченко з Троковичів знову написав пісню для Лєни Дарк. Ні для кого не секрет, що наш земляк із Троковичів Віктор Мельниченко, окрім своєї активної громадської та журналістської діяльності, досить активно співпрацює з відомою співачкою з Хорошева Лєною Дарк. Повідомляє сайт «Моя Черняхівщина».

 

 

У понеділок 2 жовтня 2017 року минуло 34 роки з дня загибелі воїна-інтернаціоналіста Андрія Петровича Корнійчука

«… Пробачте, що довго не писав. Тепер уже повернувся у свою частину. Два місяці ходив на бойові операції. Об’їздив, мабуть, весь Афганістан. Скоро приїду у відпустку. Так тут все набридло. Дихати важко, одна пилюка. Яка дивна країна. До побачення. Цілую. Андрій. 17.06.82 р.» це був останній лист з Афганістану батьку від Корнійчука Андрія Петровича.

02 жовтня 2017 минуло 34 роки як  загинув воїн який виконував інтернаціональний обов’язок республіці Афганістан Корнійчук Андрій Петрович – який  народився і проживав в смтГоловино Черняхівського району. Він був хоробрим, відважним. На його честь було названо одну із вулиць Головина. Посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки. Земляки увіковічили його пам’ять меморіальною дошкою. Заступник голови райдержадміністрації Людмила Заворотнюк разом з односельцями, друзями, однокласниками  відвідала могилу Андрія Петровича  який воював в Афганістані. Вони відвідали будинок де народився, провів своє дитинство Андрій Петрович. Прес-служба РДА.

 

 

У Городищі ледь заживо не згоріли подружжя пенсіонерів. Коли Сергій зумів виламати решітку на вікнах палаючого будинку Кравчуків він знайшов стареньких,які сиділи на дивані. Вони обнялися і смиренно чекали зустрічі зі смертю. Будинок Степана та Олени Кравчуків в селі Городище Черняхівського району загорівся 21 вересня близько п’ятої ранку. Загорілася складена з дерев’яного бруса передпокій. Вогонь заблокував вихід, і весь інший будинок з загратованими вікнами перетворився в камеру смерті. Першими проявили пильність собаки – розбудили людей. І люди кинулися на допомогу односельцям, забувши про те, що самі можуть постраждати і навіть померти. Жертвувати собою, щоб врятувати одноплемінника – найдивніше якість нашого біологічного виду.
Що саме сталося і чим закінчилося НП в Городище, розповів заступник начальника 23 пожежно-рятувальної частини смт. Черняхів Дмитро Дикий. За його словами, повідомлення про пожежу надійшло 21 вересня близько 6-ї ранку. До моменту прибуття було встановлено, що горить житловий будинок, а місцевими жителями, серед яких був колишній начальник нашої пожежної частини, а тепер пенсіонер, Тисько Володимир Богданович, вже врятовані двоє мешканців будинку. До 8 ранку пожежники повністю впоралися з вогнем...

https://zhitomir-online.com/ Богдан Луценко

 

 

Черняхівський ставок загаджують г*****м. Комісія з питань екології та земельних ресурсів громадської ради при райдержадміністрації за зверненнями представників юридичних та фізичних осіб провела обстеження частини правого берега річки місцевого значення Очеретянки. Обстеження проводилося на предмет забруднення річки фікальними водами в межах населенного пункту Черняхів. Комісією було виявлено та обстежено частину мережі по якій фікальні води впадають в річку. Але без проведення аналізу даної води комісія не може встановити, що саме безпосередньо відводиться в річку, та чи може це впливати на екологічний стан навколишнього середовища,
В результаті виявленого комісія прийняла рішення про звернення з відповідною заявою до першого заступника голови Черняхівської райдержадміністрації Миколи Жил
інського. Одним словом «шановні» поважайте хоча б себе і не гадьте будь-ласка там де самі їсте і живете.

 

 

У Житомирі презентували професійний волейбольний клуб, який боротиметься за місця у Першій лізі Чемпіонату України з волейболу. Оновлену команду створили на базі черняхівського «Хоросу».
За словами чиновників облради та адміністрації, інших житомирських волейболістів, котрі хочуть грати на професійному рівні, влада підтримувати готова, однак в перспективі підтримуватиме один клуб. Житомирінфо.
"Я разом із Сергієм Терейковським та Олександром Гибалом підтримали в свій час ініціативу молодих людей Черняхівщини та створили даний клуб - "Хорос", - коментує на своїй сотрінці дану подію народний депутат України П. Дзюблик.

  

 

29 вересня відбувся урочистий захід з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. На передодні Всеукраїнського дня бібліотек у малій залі будинку культури на святковий захід зібрався весь колектив бібліотечних працівників району. Не забули як і про ветеранів-пенсіонерів, які все своє життя присвятили високій місії – виховувати особистість, так і про постійних відвідувачів.

У залі панувало справжнє свято бібліотечної фантазії. Було розгорнуто виставку творчих робіт бібліотечних працівників.

З уст бібліотекарів і гостей лунали привітання і теплі слова.

В урочистостях взяли участь заступник голови районної державної адміністрації Людмила Заворотнюк та заступник голови районної ради Володимир Троценко.

Вони висловили всім «хранителям духовної спадщини» слова подяки за щоденну клопітку роботу та за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики в культурно-освітній нагородили кращих працівників бібліотек сфері почесними грамотами.

Також зі святом привітали директор Черняхівської центральної районної бібліотеки Раїса Чорноморець, начальник відділу культури РДА  Павло Гринь, директор Черняхівської школи Галина Шлапак, керівник музичної школи Анатолій Демчук.

І з особливою приємністю було надано слово давньому другові закладу Сергію Леусу. Оригінально привітати зі святом працівники районного Будинку культури на чолі з директором  Василем Капустіним, до них приєднались таланти  сцени з музичної школи та колеги з районного    відділу освіти.

Чудовими піснями звеселила душу молоді перспективні співачки та зірки  Анастасія Іванюха  і Катерина Грицанчук.

Свято вдалося, кожен працівник бібліотечної ниви відчував себе іменинником. Сьогодні, навіть попри розвиток інформаційних технологій, працю бібліотекаря можна назвати благородною, потрібною людям.

 

 

У період з 25 по 29 вересня в Головинському ВПУ НТі  проходив Тиждень бібліотеки під гаслом «Там, де живуть книги». В рамках Тижня було організовано та проведено ряд заходів. У фойє навчального корпусу протягом Тижня всіх зустрічав імпровізований книжковий бібліотекар, з яким залюбки фотографувалися учні та працівники. Поряд розгорнулася фотосушка «В об’єктиві - бібліотека» та прес-калейдоскоп «Сторінками газет та журналів».

В перший день Тижня в бібліотеці був проведений день відкритих дверей та організована розгорнута викладка фахової літератури. Відвідувачі різних професій створили бібліотечний етюд «На світі тисячі професій – одна із них твоя», залишивши на папері невеличкий малюнок.

Викладачі української мови та літератури Гарманчук І.В. та Піотківська Г.М. організували у навчальних групах творчу сторінку з написання мінітвору «Наодинці з книгою». Зацікавила учнів училища літературна вікторина-конкурс «Світ книги». Не залишилися байдужими користувачі бібліотекою, які здійснили віртуальну подорож до «Її величності - Книги».

Творчою групою Тижня бібліотеки були відібрані кращі роботи учнів та підведені підсумки вікторини. Результати конкурсних робіт оголошені на загальноучилищній лінійці, а призери отримали грамоти та подарунки.

Повідомила на своїй сторінці у ФБ Тетяна Бежевець бібліотекар закладу.

 

 

День працівників освіти в Новополі. Відбувся святковий концерт і Новопільській школі. У актовій залі зібрались учні та педагогічний колектив школи, аби всім разом відзначити своє свято.

Концертну програму для них підготували учні школи.

Для педагогів з нагоди свята лунали найкращі слова.

З уст школярів дуже щиро звучала пісня «Співанка». Дуже чуттєво вони також декламували вірші по вчителів.

З посмішками на обличчях учителі слухали і дивились гумористичні сценки зі шкільного життя .

Усі ми знаємо, що вчителі – мудрі люди, які вчать нас бути добрими, у кожну дитину вкладають лише найкраще. Тому учні на знак поваги й любові до них дуже щиро виконали пісню «Любі вчителі».

Особливо всім присутнім сподобалася сценка про екзамени.

Учні 11 класу гарно декламували вірші про вчителів. Наостанок виконали пісню «Вчителю», яку всі слухали з трепетом в серцях та зі сльозима на очах. Підсумував концерт директор школи Олександр Гордаш.

 

У Новопільській школі обрали Міс Осінь-2017/ Уже традиційно в Новопільській загальноосвітній школі проводять найпрекрасніший, найчарівніший конкурс краси «Міс Осінь». Усі добре знають, що в Україні дівчата й жінки найвродливіші. Їм  притаманні неповторна врода, світлий розум, працьовитість. Такими самими рисами наділені учасниці  шкільного конкурсу. Цьогоріч  їх було семеро: Анна Колесник, Вікторія Тарківська, Олександра Кисельова, Діана Костриця, Катерина Савченко, Анна Вознюк та Олена Вацьківська. Програма складалася з чотирьох  конкурсів, у яких кожна учасниця мала пройти нелегкі випробування. Оцінювало конкурсанток поважне журі…

 Повідомила на сайті «Моя Черняхівщина» Наталія Куліш.

 

 

Про хід проведення осінньо-польових робіт в агроформуваннях району. Нині на полях Черняхівщини триває комплекс осінньо-польових робіт: посів озимих, збирання пізніх сільськогосподарських культур. Станом на 6.10.2017 року аграріями району  проведено посів  культур озимого клину на площі 8700 гектарів, що становить 81 % від прогнозу, в тому числі озимих зернових 5800 гектарів (72%), озимого ріпаку 2880 гектарів (207 %).

Найвищі  показники посіву озимих культур є в ТОВ «Агростем» (керівник  Крижанівський Ю.В.), де посіяно 1967 га озимої пшениці та 2200 га озимого ріпаку,  у ПП «Жерм» (керівник Трояченко Р.М.) – 1500 га зернових культур та 400 га озимого ріпаку, у ПАФ «Дружба» (керівник Бовсунівська Л.П.) посіяно 300 га зернових, у ФГ «Шателюк» (керівник Шателюк І.І.) – 450 га.

   Продовжується збір круп'яних та технічних культур.

   Зібрано гречки на площі 150 га, що становить 30 % від загальної площі.

   Соя зібрана на площі 600 га, що становить 10 % від загальної площі, урожайність становить 17,5 цнт/га.

   Соняшник зібрано на площі 2000 га при урожайності 24 цнт/га, що становить 34 % до посівної площі.

    Завершено заготівлю силосу для громадського тваринництва з площі 200 га та закладено 7400 тонн, що становить 142% до потреби.

         В зв’язку із завершенням термінів посіву озимих культур та настанням приморозків, сільськогосподарським підприємствам  потрібно скористатися погожими днями та вжити всі заходи для своєчасного закінчення комплексу осінньо-польвих робіт.  Управління  агропромислового розвитку РДА.

 

 

У Черняхівському районі біля села Вишпіль, що у Вільській ОТГ росте старий дуб. За переказами, якщо доторкнутися до гіганта зі словами «до тебе торкаюся, здоров’я набираюся», можна вилікуватися від хвороб, проти яких безсила медицина.

 

 

Лист в редакцію. Ми, жителі с. Пекарщина, звертаємось до редакції газети «Нове життя» з проханням про допомогу!

На сході села, де були присутні представники району: В.Р. Троценко, О.П. Трохименко, О.М. Чайківська, піднялося наболіле питання, яке стосується благоустрою кладовища.

Відтоді минуло багато часу, проте нічого не змінилося. Сільського голову В.Ф. Брика та секретаря сільської ради неодноразово було поставлено до відома про ситуацію, що склалася, але з їх сторони не було помітно руху. Завжди звучала відповідь: “Це не наші обов’язки, робити нічого не будемо”.

Поламані дерева лежать на могилах більше двох місяців, побиті хрести, огорожі. Від бетонних секцій, якими огороджена територія кладовища, лишень одна шкода, коли вони руйнуються.