26 April 2024, 19:07 Житомир: °C
Матвій Хренов
Житомирянин

Важлива і потужна реформа у освітній галузі автономізація закладів освіти - вимога часу

Це стосується введення індивідуальної бухгалтерії у кожному садочку і школі. Це означає, що кожен заклад буде мати власний рахунок, штатного бухгалтера, вестиме облік батьківських і бюджетних коштів, плануватиме свій бюджет самостійно, так само як і витрачати.

Що є зараз. Поки що об’єднана бухгалтерія. У свій час це було дуже вірне рішення, бо не було сенсу тримати у кожній школі та кожному садочку бухгалтера, адже фінансування було дуже скромне. Потреби у цьому не було і це було нормально. На сьогоднішній день фінансування галузі значно збільшується. Але, всі школи і садочки Житомира знаходяться на одному рахунку. Все виходить і повертається у «загальний котел». Немає мотивації ні до економії коштів, ні до обліку батьківських внесків, ні до раціонального їх використання. А це вже стає проблемою. Адже на сьогоднішній день вони всі по закону і по статусу є незалежними організаціями. На даний момент одним із важливих атрибутів такої організації є власний розрахунковий рахунок. А у них його не має. Тому, розуміючи процеси децентралізації, які відбуваються зараз у країні, і підходячи до них з тверезою головою, щоб зробити ці заклади більш мобільними, гнучкими, незалежними та зацікавленими у внутрішніх процесах, було прийнято рішення перевести школи і садочки на персональні рахунки. Для реалізації ми неодноразово збирали робочу групу, запрошували експертів.

Що буде і як це буде виглядати. На сьогоднішній день вже є проект рішення виконкому міської ради, який вже завізовано і його можна переглянути на сайті міської ради. Згідно цього проекту з 1 жовтня буде відкрито рахунки і усі садочки перейдуть на індивідуальні рахунки, а з 1 січня наступного року і школи.

Що це дасть. По-перше, школи і садочки будуть більш незалежні та зацікавлені в економії власних коштів. Щодо останнього поясню один нюанс – керівництво садочка/школи не зацікавлено в економії ресурсів, адже виділені кошти залишаються на загальному рахунку, згодом розподіляючись між усіма іншими. Тобто, стимулу до економії немає, наприклад, замінити лампи на енергозберігаючі без адміністративного тиску. Я не кажу вже про більш вагомі речі. Тепер же керівництво закладу буде у цьому зацікавлене – вони будуть розуміти, що зекономлені на електроенергії гроші можна витратити на ремонт чи інші потреби закладу. І це дуже важливий момент у розвитку садочків і шкіл.

По-друге, облік батьківських послуг чи коштів стане набагато зручнішим і частково зніме багато проблем. Тепер бухгалтер сидітиме на місці і буде відповідати за ці кошти.

По-третє, кожна школа чи садочок формуватиме свій власний кошторис. Правильно продуманий і складений кошторис – це дуже важлива і набагато ефективніша річ у забезпеченні навчального і господарського процесу. З наступного року директор разом із бухгалтером формуватимуть потребу навчального закладу на місці. А міська влада, виходячи з потреб і можливостей, буде ці потреби задовольняти.

Посаду бухгалтера ми вводитимемо як штатну одиницю. Навіть це буде не просто бухгалтер, а бухгалтер-економіст з функціями обліку, формування бюджету з урахуванням економії ресурсів.

Ці дії на початку призведуть до збільшення бюджетних витрат, але якщо дивитися у перспективу – у подальшому це суттєво зменшить  витрати та дозволить ефективніше використовувати ресурси. За рахунок економії та більш раціонального використання коштів. І тут я маю на увазі не урізання зарплат, а «розумного» розподілу ресурсів, матеріалів, видатків з бюджету.

Зверну увагу на те, що у об’єднаній бухгалтерії працює на даний момент більше 60 чоловік, після реорганізації їх кількість зменшиться до 20, централізована бухгалтерія стане більш аналітичним центром.

Заклади мають звикнути, що вони самі вирішуватимуть як розпоряджатися коштами і де їх брати, адже бюджет – не єдине джерело фінансування.

Одразу випереджаючи питання, скажу, що до збільшення суми батьківських внесків це не призведе. Швидше навпаки. Коли буде чіткий облік і відповідальність, це повинно призвести до зменшення і до більш раціонального використання коштів закладу, і до більш правильного обліку, особливо, якщо ми говоримо про надання послуг чи матеріали на роботи. Це зніме багато проблемних питань.

Це дуже потужна реформа і ми чудово розуміємо, що перший рік буде дуже складним і для керівників закладів, і для бухгалтерів. І тут в першу чергу потрібно розуміти, що доведеться працювати інакше. Але цей досвід потрібно пережити, бо результат буде вартий того і ми отримаємо справді незалежні повноцінні заклади.

П.С. Позашкільна освіта та ДЮСШ залишаться на обслуговуванні централізованої бухгалтерії, так як вводити там окремі бухгалтерії не раціонально, в зв’язку із невеликим розміром цих закладів.