20 April 2024, 00:55 Житомир: °C
Матвій Хренов
Житомирянин

Нова українська школа – крок до базових змін «совкової» ментальності

Міністерство освіти та науки презентувало концепцію  «Нової школи». Це проект майбутніх позитивних, на мою думку, змін у галузі української освіти. Зараз готується до першого слухання проект нового Закону України «Про освіту», який стане базовим і до розробки якого долучилося багато громадських діячів, освітніх організацій, батьків та освітян.
Перше, що кидається у вічі – те, що «Концепція нової української школи» написана простою мовою, без канцеляризмів і бюрократичних оборотів, з якими так складно боротися. І це вже є суттєвий позитивний крок.

Проте, зміст самої Концепції дивує у хорошому сенсі – виділено сім головних цілей і задач школи. До слова, середній школі приділяється найбільше уваги. І, як на мене, це абсолютно вірно, бо саме середня школа формує дитину як особистість і впливає на подальше бажання до навчання і саморозвитку. Рухається у бік від «завчення» матеріалу до потреби в його розумінні і розумінні процесів (будь то історичних, політичних чи фізичних).

Задачі школи навчити дитину самостійно мислити та вмінню вчитися, міжкультурної комунікації, піклуванню про себе, інформаційній та медіа грамотності (що особливо важливо у сучасних реаліях), комп’ютерним технологіям, навичкам трудового життя та підприємництва, навичкам соціального життя та суспільного впливу. 

Роздумуючи над цими задачами, неволі згадуєш, як часто чуємо від молоді про деякі аспекти буденного життя: «мене цьому в школі не вчили». Знайомо? Нова Концепція, принаймні, враховує більше таких аспектів і вчитиме дитину, найголовніше, вчитися і займатися саморозвитком, виховує у дитині бажання до пізнання і тим не менше, залишає право на помилку.

На мою думку, в теорії все виглядає дуже привабливо і має передові форми і технології. Наша з вами задача (тут в першу чергу я маю на увазі директорів шкіл та вчителів) – всяко втілювати зміни еволюційним шляхом, змінюватися самим і власними руками будувати нове майбутнє.

До речі, ця концепція відкрита до обговорення та вдосконалення, тому всі бажаючі можуть долучитися і запропонувати своє бачення. Текст документу за посиланням http://mon.gov.ua/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%202016/08/17/mon.pdf