28 March 2024, 20:24 Житомир: °C
Валерій Костюкевич
журналіст

Позбавлення життєвого простору

 Як депутати міськради вкупі з так званими підприємцями віднімають у житомирян право на нормальне життя біля своїх багатоповерхівок

Конфлікт навколо установки на вулиці Шевченка між будинками №№35 та 37 так званих тимчасових малих споруд 27 серпня увечері вилився в перекриття мешканцями цих будинків руху транспорту біля цього місця. Житомир.info давав репортажі про конфлікт навколо даних об’єктів, в тому числі про події вечора 27 серпня – автор, який проживає у будинку №35-А, який поруч, із свого боку хоче наголосити на окремих суттєвих моментах. Найперше – в трьох згаданих будинках від сотні до кількох сотень квартир, відтак проживає кілька тисяч житомирян, абсолютна більшість яких є виборцями. Їхньою думкою щодо долі цих ділянок (на це вказував  один з представників  жителів Ігор  Виноградов)  ніхто з представників мерії чи людей та структур, кому надавалися ділянка, не цікавився. Але ж навіть при побіжному погляді на вже встановлені бетонні «подушки» і  металевий каркас зрозуміло, що вони значно звужують зелену зону в районі цих будинків і в безпосередній близькості від них. Споруди зводяться буквально впритул до молодих  дерев, які жителям цих будинків поки вдалося відстояти. Неподалік дійсно стоїть кілька кіосків – два хлібних, один з «Талою водою» і один має бути м’ясний.  Але займають вони досить вузькі ділянки біля проїздів і не на місці, де звикли відпочивати тутешні мешканці. Неподалік останні встановили кілька лавок, де полюбляють сидіти вечорами. Тут малеча часто будувала намети з обрізаних гілок чи грала у квача. Спеціальний дитячий майданчик, спортивний майданчик в цьому дворі є, але на таку кількість дітей їх замало. То тут варто було не «генделики» будувати, а ще одну огороджену дитячу площадку зробити. Та дещо розширити майданчик для паркування авто. 

Комерційна доцільність нових об’єктів також дуже сумнівна, і на це як у суперечках з представниками міськради, так і новими «господарями» вказували люди, які вийшли на протест, а також небайдужі містяни в коментарях до матеріалів на Житомир.info – район буквально перенасичений торговими точками самого різного штибу. І більшість з них потерпає від нестачі відвідувачів та покупців. Черги спостерігаються лише біля овочевого кіоску, що розташований у торця будинку №37, іноді біля ятки, де розливають «Талу воду». На пам’яті автора найближчі гастрономи вже не раз змінили господарів,  бо не давали серйозних прибутків або були збитковими. Кафе, що розміщувалось на протилежному даним будовам боці вулиці Шевченка, теж закрили, бо було мало відвідувачів. Дехто висловлює версію, що з одного боку таким чином певні особи «застовблюють»  ділянки землі з перспективою більш серйозною забудови і на це не шкодують грошей для лобіювання питань у міськраді.

«Забудовник», звісно, відстоював свою точку зору, показуючи відповідні дозвільні документи.  Відомо, що рішення про виділення земельної ділянки (земельних ділянок) на даному місці під об’єкти торгівлі, кафе (принаймні про такі об’єкти говорила представник управління архітектури та містобудування, яка прибула на місце конфлікту) приймалися депутатами Житомирської міської ради. Тобто більшість їх (тому що ухвали приймаються лише більшістю) найперше відповідальні за безсоромне нехтування інтересами тисяч городян.

Нагадаємо – своїх представників до міської ради нинішнього сьомого скликання (всього 60) у 2010 році делегували такі партії: найбільше «Батьківщина», Фронт змін (частково трансформований зараз у Народний фронт, і їхній лідер Арсеній Яценюк після Євромайдану став прем’єром-міністром), Партія регіонів (зараз перефарбована в Опозиційний блок, або «перетікла» в декілька інших політичних утворень), Рідне місто, а ще ВО «Свобода», Комуністична партія України, Соціалістична партія України, Молодіжна партія України, УДАР, Сильна Україна, «Українська платформа» (депутат від неї Олександр Величко майже відразу вийшов з цієї партії), Наша Україна. За минулі 5 років більшість з  депутатів, орієнтуючись на суспільну кон’юнктуру, власну вигоду  і аж ніяк не виходячи з інтересів житомирян, не раз мігрувала між різними політичними групами, і зараз в Житомирській міськраді залишилася лише одна чисто партійна фракція, а саме «Батьківщини». І представники цієї партії нині дуже розраховують знову посісти в ній серйозні позиції.

Депутатом міськради по Житомирському одномандатному виборчому округу №8 у 2010 році була обрана тоді представниця Партії регіонів (нині була помічена на зібранні Опозиційного блоку), співробітниця Житомирського інституту медсестринства Наталія Леонченко. За даними Інтернету (точних даних на сайті міськради знайти не вдалось, і це є великим мінусом для мерії, тому зробимо припущення, що може бути і по-іншому), саме до цього округу входять жилі будинки по вулиці Шевченка з номерами 35, 35-А, 37. Проживаючи в даному районі вже багато років і не виїджаючи надовго, автор даних рядків  стверджує, що жодного разу не бачив зустрічі пані Леонченко з жителями цих будинків або оголошень про такі зустрічі. Вона, мабуть, вважає себе депутатом лише від гуртожитків інституту медсестринства, розташованих біля згаданого інституту та обласної лікарні, де проживали або проживає більшість тих, хто за неї голосував. Але ж переважна більшість їх не є житомирянами.        

Серед містян побутує думка, що земельні питання  про виділення ділянок, насамперед  під комерційні  об’єкти, в міськраді «просто так», виходячи саме з інтересів жителів міста, розвитку економіки, інфраструктури, не вирішуються. А щодо видів і розмірів «стимулів», то їхні масштаби визначаються розташуванням та розмірами тієї чи іншої ділянки. Про інтереси житомирян в таких випадках говорять лише «для годиться». І що за земельними питаннями часто стоїть інтерес криміналу. Примітна деталь – нову забудову активно обстоював чоловік міцної статури, пред’являючи навколишнім мешканцям посвідчення громадської організації з назвою, в якій фігурувало слово «антикорупційний» (чи то комітет, чи щось інше). І ще, на останній сесії міськради член міськвиконкому, представник Демальянсу Влад Пучич вказував, що як мінімум в чотирьох пунктах порядку денного (земельних питань теж) проглядається інтерес її депутатів. Ось так і з’являються в улюблених зонах відпочинку житомирян, таких як Гідропарк, наприклад,  їхні «хатинки», формально записані на рідних чи друзів. Цікаво, куди дивиться в таких випадках прокуратура?