19 April 2024, 09:54 Житомир: °C
Валерій Костюкевич
журналіст

Дерибан посад по-житомирськи – фініш близько

                       

 Кадрові апетити «Самопомочі» у місті, схоже, близькі до задоволення. Озвучені новим житомирським міським головою Сергієм Сухомлином пропозиції щодо кандидатур на посади секретаря міськради (Наталія Чиж), першого заступника міського голови (Олексій Ясюнецький) недвозначно вказують на це. Що ж, за підтримку на виборах і в новому складі міськради потрібно платити. Ділові і моральні якості кандидатів в таких випадках як правило не беруться до уваги. Інша річ, чи вдасться пану Сухомлину із компанією провести все так, як вони планують. Втім, більшість того, що відбувалось і відбувається навколо поділу посад, залишається за лаштунками. В чому немає сумнівів, так в намірах спонсорів та патронів депутатських фракцій (можливо, не всіх) отримати максимальний зиск із вкладених в них ресурсів. Отже, посадити «потрібних» людей у певні крісла. Якщо взяти арифметичний розподіл мандатів, то впадає у вічі, що у лідера територіальної організації Блоку Порошенка «Солідарність» Сухомлина разом із «Самопоміччю» немає більшості у міській раді (11+7=18 з 42). А фракція «Батьківщини», з якою пройшла до міськради його головна опонентка на виборах міського голови Любов Цимбалюк, за результатами виборів має налічувати 10 чоловік, тобто всього на одного депутата менше. Втім, враховуючи досвід попередніх скликань, який свідчить про системне ренегатство обраних депутатів, можливі, як мовиться, варіанти. Певні питання, наприклад, викликає неможливість на сайті міськради вийти на список депутатів по партійних фракціях (так було на момент написання даного матеріалу), хоча відразу після виборів він там був. Власне після подій Євромайдану з цього ж сайту зникла інформація щодо того, від якої партії обирався той чи інший депутат міськради у 2010 році (сайт Житомир.info перед останніми виборами все ж нагадав про «кольори» деяких). Натомість тоді були утворені нові депутатські групи – змінювати прапори «народні обранці» вміють з блискавичною швидкістю. Але зараз на сайті Центральної виборчої комісії кожен охочий може побачити, хто і від якої партії потрапив до міськради. Отже це «секрет Полішинеля», не більше.

Нагадаємо принагідно, що крім вже згаданих партій, мандати в Житомирській міськраді отримали ВО «Свобода» (5), Опозиційний блок (5), Радикальна партія Ляшка (4). І від  позиції депутатів цих фракцій (якщо вони ще залишилися в первісному вигляді) залежить остаточний розподіл посад як у раді, депутатських комісіях, міськвиконкомі, так і, видається, в ключових (читай – найбільш грошовитих) департаментах і управліннях. Наприклад, залучивши представників згаданих партій (включно з Оппоблоком), можливо інших, «Батьківщина» могла б теоретично вхопити другу за значенням посаду секретаря міської ради для пані Цимбалюк. Чому б ні? В обласній раді цій партії фокус вдався. Та, думається, зараз у міськраді йдуть складніші торги. Під час виборів висловлювалось припущення, що після їх закінчення Сухомлин і Цимбалюк можуть домовитися. Звісно, в такому разі публіці це представлять як співпрацю в інтересах житомирян. Ціну питання озвучувати не будуть. Хоча вона може «вилізти» в посадах або преференціях. Звісно, альянс може і не скластися – реакція деяких кадрів БПП на обрання Лабунської головою облради межувала з істерикою. Тоді все вирішить пасьянс з валетів і дам згаданих міноритарних акціонерів (вибачте, фракцій). І як в облраді, золота акція може виявитися у представників Оппоблоку. Як щодо БПП з «Самопоміччю», так і стосовно «Батьківщини» із попутниками. Свою роль можуть зіграти, напевне й зіграють, і «вмотивовані» належним чином окремі кадри з будь-якої фракції. З тією ж «Батьківщиною» пройшли такі, хто точно хоче зберегти отриману недавно посаду, директора навчального закладу, наприклад, або мати інші дивіденди. Як їм піти всупереч бажанням міського голови? Хіба що «свободівці» зможуть уникнути спокус – бо ж декларують себе ідеологічною силою. Та чи уникнуть? У попередньому складі міськради не вийшло. Справедливості заради – за поголовної дисципліни  фракцій БПП і «Самопомочі» і з врахуванням власного голосу чинному міському голові потрібно «знайти» додатково всього 3 голоси для ухвалення запропонованих ним рішень. Місія цілком здійсненна.

Про певну гру можуть свідчити й деякі інші озвучені паном Сухомлином пропозиції. Наприклад, щодо кандидатури Дмитра Ткачука на посаду заступника міського голови з транспортних питань. Дмитро – один з лічених лідерів житомирського Євромайдану в новому складі міськради. Якщо б він отримав можливість сформувати свою команду, то міг би щось суттєво змінити. Проте навряд чи зацікавлені люди це дозволять – занадто ласі шматки «на кону». Тоді роль «весільного генерала», а досвідчений апарат буде робити звичну справу в інтересах закулісних і не тільки шефів. Нагадаємо недавнє – з шести міністрів-висуванців Євромайдану, в уряді залишився тільки міністр освіти і науки Сергій Квіт. Та й то він давно в цій системі. Інших різними інтригами дуже швидко «вижили» з Кабміну наскрізь корумповані старожили вкупі із зацікавленими нардепами. Ймовірність такого сценарію для Ткачука дуже висока. Мандата депутата позбавиться, на його місце прийде ще одна людина із зв’язками в «авторитетних» колах (чи не для того задумується комбінація з посадою для Дмитра?), а із крісла заступника невдовзі викинуть – не фахівець, мовляв, досвіду немає. Щоправда, і без цього депутатства можуть позбавити. Знову ж таки комусь місце треба буде звільнити, або зверхникам не догодить. Але ж це через рік, і процедура не проста.

В чому ще мало сумнівів, так в тому, що більшість депутатів перейматиметься найбільше власними бізнесовими, матеріальними, кар’єрними інтересами. Досвід попередніх скликань тому є свідоцтвом. Навряд чи хто згадає, як хтось з обранців минулих років публічно виступав проти дерибану значних сум, землі, комунальної власності. Хіба що коли хотів сам щось «підчепити». І зараз про інтереси міста, житомирян буде багато промов, але насправді все вирішуватимуть підкилимні домовленості. За новим законодавством на місця перейшли великі грошові потоки – ось ними, вірніше їхнім дерибаном, і займуться, напевне вже займаються. Під наглядом і за участі «смотрящих» та «авторитетів». (В мережі з першого засідання нової міськради ходила красномовна фотографія на цю тему). Перший етап, дерибан посад, завершується. У понеділок можемо побачити, хто і що отримав, на що претендує або претендуватиме. Відверто кажучи, дуже хотілося б помилитися – хай, наприклад, хтось побіжно перелічить бодай половину прізвищ депутатів, які мають у місті високу моральну репутацію. Автор, житомирянин з прадідів, знає – такі є, але небагато. І недаремно так мало людей прийшло на останні вибори – не бачили достойників.