28 March 2024, 19:36 Житомир: °C
Микола Череднік
Депутат Богунської районної ради м. Житомир, засновник "Інститут Розвитку Міста"

ВИННІ ЗА РОЗРУХУ ЖИТОМИРСЬКИХ ТРОТУАРІВ ПОВИННІ ПОНЕСЛИ ПОКАРАННЯ.

       Минулого року я писав про реконструкцію тротуарів та укладку нової плитки (ознайомитися можна тут). Восени було очевидно, що роботи не виконають у встановлений термін. Хоча було сподівання, що роботи із запізненням, але завершаться до кінця року. В кінці 2016 року я прогнозував, що навесні можна буде зробити певні висновки про якість робіт. На жаль, тоді я навіть не міг уявити, що реконструкція має усі шанси затягтися на рік. Не будучи фахівцем у будівництві, навіть візуально без спеціальних експертиз можна впевнено стверджувати, що роботи виконані неякісно! Це стосується практично усього. На кожній ділянці можна побачити, що робилося усе абияк. Складається враження, що контролювати підрядників доручили «сліпому» чиновнику. Нова плитка, звісно, краща старого асфальту, але мільйонів, які на неї витратили, вона однозначно не вартує.

Взимку 2016 року я робив депутатських запит для отримання електронного варіанту договорів з підрядником. Однак, для цього міська рада, в особі першого заступника міського голови, захотіла отримати 1574 грн. Оцінивши кожний аркуш договору в 5 грн! І мова не йшла про копіювання документа, а надсилання електронного варіанта договору. Тобто додаткових витрат міський бюджет не поніс би. Вже тоді було зрозуміло, що договори з компанією, яка виграла тендер по укладці плитки, приховують від громадськості «за сімома замками». Напевно, є що приховувати!

Кожного дня дивлюся на ділянку вул. Київської, від ЦУМа до вул. Покровської. Складається враження, що це смуга перешкод для військових, а не тротуар. Хочеться плакати, коли бачиш, що там відбувається. І чиновникам начхати, що це одна з центральних вулиць – обличчя міста – якою щодня, долаючи перешкоди, ходять тисячі житомирян.

Якби хтось із підприємців біля свого магазина зробив щось подібне, міські служби відразу виписали б йому немаленький штраф. Але чому прості люди мають страждати, а ніхто з чиновників, які займалися цими роботами, не несе відповідальності? Чому безкарність і далі процвітає?!

        Є дуже багато запитань, на які намагаються приховати відповіді. Але я все одно домагатимуся документів і договорів на роботи по укладанню тротуарної плитки. Я повторно офіційно звертаюся до перших осіб міста, щоб вони надали інформацію про договори та технічну документацію на роботи. І якщо там справді будуть виявлені порушення, неодмінно звертатимуся як до громади міста, так і до правоохоронних органів, щоб ті, хто це допустив, стали відомими громаді та понесли відповідальність згідно із законами України. Ми, житомиряни, не можемо допустити, щоб люди, які розмінюють інтереси міста на свої власні, продовжували і надалі сидіти в теплих кріслах. Працюючи абияк, а деколи шкодити і не нести при цьому особистої відповідальності.