29 March 2024, 09:56 Житомир: °C
Микола Череднік
Депутат Богунської районної ради м. Житомир, засновник "Інститут Розвитку Міста"

НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ВИКОНКОМУ МАЄ БУТИ СКАСОВАНИМ

Виконавчий комітет Житомирської міської ради, порушивши Закон та регламент, прийнявши незаконне рішення, яке виходить за його повноваження.

Мене, як і багатьох житомирян, обурює те, яким чином приймаються рішення міською радою та виконкомом: з порушенням законів та процедур, тишком-нишком без оприлюднення проекту рішення.

Звісно, можна багато про це говорити та жалітися, що влада знову порушила Закон та зробила житомирян дурнями, але від цього нічого не зміниться. Саме тому я звернувся до суду, де доведу, що виконавчий комітет порушив регламент та Закон України. Громада міста має право та можливість завчасно знати, які рішення плануються прийматися. Чи влада на чолі з міським головою забула, що вона працює в інтересах усієї громади міста, а не конкретних її представників?

Суть питання:

На позачерговому виконкомі міської ради 2 серпня розглядалося питання про відзначення 1133-ї річниці від дня заснування міста Житомира. Проект рішення був оприлюднений лише за 2 дні до розгляду, хоча, відповідно до Закону та регламенту, він мав бути оприлюднений не менше ніж за 20 робочих днів. І виникає запитання, що у міській раді не знали, що у вересні відзначається День міста? Чому усе робиться в останній момент та з порушеннями?

Після того, як виконком 2 серпня не дозволив продавати алкоголь на святкуванні Дня міста, через два дні, а саме 4 серпня, скликається позачергове засідання виконкому. При чому журналістів запросили на 10.00, а саме засідання розпочали о 9.00. Саме за цей час без представників ЗМІ та громадськості заступником міського голови з голосу було внесене додаткове питання про дозвіл продажу алкоголю на святкуванні Дня міста, і виконкомце рішення підтримав. Виникає запитання, чому люди, які два дні тому голосували проти цього рішення,різко змінили свою думку? Що або хто на них вплинув?

Виконавчий комітет, як і міська рада, у своїй роботі має дотримуватися процедур, правил та законів. І якщо хтось думає, що для нього закон не писаний, то він помиляється.

Проблема в тому, що усі обурення в соціальних мережах ні до чого не призводить. Адже на цьому уся активність завершується.

Люди не використовують своє право звертатися до правоохоронних органів або суду та притягати винних до відповідальності. І попри недовіру до багатьох інститутів у нашій державі, це єдиний дієвий та найголовніше легальний спосіб впливу на беззаконня, яке чинять представники влади.

Жодні гнівні дописи у соцмережах не змінять ситуації. Люди, які обіймають владні посади, і далі будуть використовувати своє становище для власних цілей та вигоди.

Саме тому я звернувся до суду з метою скасувати незаконне рішення, яке прийняли всупереч законам України та регламенту Житомирської міської ради. І не дивним є те, що окремі ЗМІ роблять акцент на тому, що це рішення стосувалося продажу алкоголю, але оминають казати про незаконне його прийняття, що і стало приводом до позову.

Це не перше рішення, яке приймається з порушеннями. Але це буде першим рішенням, яке громада скасує через суд, щоб в подальшому у міській раді зрозуміли, що не можна приймати рішення через «коліно», порушуючи при цьому закони, бо комусь дуже потрібне прийняття рішення.

Я хочу звернутися до житомирян, не будьте байдужими, якщо влада або чиновники порушують закон: у своїх цілях використовують службове положення, причетні до корупції або вимагають хабар, і ви маєте докази цього. Невідкладно звертайтеся до правоохоронних органів, якщо Ви самі боїтеся або з тих чи інших причин не можете цього зробити повідомте мене, я зроблю звернення від свого імені.

Лише разом зможемо домогтися справедливості та виконання законів.