20 April 2024, 17:16 Житомир: °C
Микола Череднік
Депутат Богунської районної ради м. Житомир, засновник "Інститут Розвитку Міста"

МІСЬКА РАДА МАЄ БУТИ СЕРВІСНОЮ СЛУЖБОЮ

Місто має надавати мешканцям послуги та реагувати на потреби громади. Сучасна місцева влада має вирішувати досить буденні задачі та проблеми, такі як: прибирання міста, функціонування громадського транспорту, водо- та теплопостачання, створення та підтримування міської інфраструктури (парки, сквери, зони відпочинку, дороги, тротуари) тощо.

У всьому цьому немає політики! Тому місцева влада має бути сервісною службою, а не місцем політичних «договорняків» та дерибанів. Дороги, тротуари, громадський транспорт, зони відпочинку, якість води в кранах житомирян та робота комунальних служб - усе це та багато іншого - послуги, за які кожен житомирянин сплачує гроші!

Міська рада, яка наразі нездатна якісно виконувати більшу частину своїх зобов’язань, замість задоволення потреб житомирян обслуговує інтереси невеликої групи місцевих підприємців та чиновників.

Влада, в основі якої лежить «решалово» та «дерибан», - це не робота в інтересах громади. Напевно і в інші роки в міській раді не усе було «прозоро» і було місце схемам, але те, що відбувається зараз, не відбувалося ніколи. Можливо хтось скаже, що я перебільшую, адже в місті дуже багато усього робиться. Але це є нічим іншим, як популізмом та «показухою».

Бюджет міста за останні три роки збільшився більше ніж у два рази, але житомиряни цього не відчули, якість життя у місті покращилася. Ремонт тротуарів у центрі міста не вирішує проблему доріг та тротуарів у всьому місті. Спостерігаючи за тим, як це відбувається, можна зробити висновки наскільки неефективними є місцеві «управлінці» та як вони піклуються про місто та його майбутнє.

Будівництво є дуже корупційною сферою діяльності навіть в тих країнах, де рівень корупції незначний. Що тоді говорити про Житомир, який посідає третє місце за рівнем корупції серед міст в Україні. Саме тому усі грандіозні будівельні проекти міської влади закінчилися повним провалом.

Індустріальний парк, аеропорт, тротуари, сквери, станція водних видів спорту, підвісний міст, ремонт мікрорайону Польової – жоден із цих об’єктів не завершений якісно.

Але схоже влада цим не сильно переймається, адже у міській раді планують нові грандіозні проекти.

Будівництво ЦНАПу за 21 млн бюджетних гривень в охоронній зоні пам’ятки архітектури національного значення та будівництво набережної, в яку планують «закопати» більше 35 мільйонів гривень.

Мало житомирян замислюється над тим, що відбувається у місті і які процеси насправді приховують від людей. Даються великі обіцянки, про які забувають вже наступного дня, а купка людей з усіма можливими порушеннями законів та процедур протягують вигідні для себе та злочинні по відношенню до міста рішення. Розподіляючи бюджет міста серед своїх фірм, місто втрачає майбутнє.

Будь-яка влада є тимчасовою, і ця не є виключенням. Питання лише в часі та в тому, чи зможуть житомиряни не повторити своїх помилок, повіривши в красиві картинки та пусті обіцянки.