20 April 2024, 04:57 Житомир: °C
Наталія Чиж
Лідер ГО "Самопоміч" у Житомирі

Через медаль за волонтерство злочинці ще дужче озвіріли

Кров на асфальті, уламки від скла та пластику, закривавлені серветки, - ось що я побачила на дорозі під Любаром, поблизу села Авратин, де вночі напали на нашого волонтера Сашка Шастуна. Сашко повертався на бусі “Вольксваген” з Любарського району, де збирали допомогу нашим захисникам. Вночі на нього влаштували полювання молодики у нетверезому стані (в одного зафіксували стан алкогольного сп’яніння 7 проміле!!!). Разом з Сашком в його авто було ще 2 людини, одного з них – 16-річного хлопця - тримали за руки і змушували дивитися на двогодинні знущання, як катують його побратимів. Їх підрізали двома машинами, вибили скло з боку водія, напшикали з газового балончика і у напівпритомному стані витягли на вулицю.

Не знаю, що спонукало до жорстокості, але нападники ще дужче озвіріли, коли побачили медаль за волонтерську діяльність Сашка. Тупцювали щосили на ній, намагаючись втоптати у землю, і стали бити волонтера ще дужче. Сашка вже хапали судоми і він був змушений вдати мертвого, аби ті не добивали.

Наситившись у буквальному розумінні слова кров’ю, майже вбивці викликали “швидку” допомогу. Приїхала і міліція, і тут починається найцікавіше. В офіційному повідомленні міліції йдеться про те, що стався конфлікт на дорозі! А кваліфікували злочин як хуліганство та порушення правил дорожнього руху! Тобто катування, знущання, пошкодження майна – це проста хуліганочка?

Наступного дня я разом з активістами “Об’єднання “Самопоміч”, журналістами вирушила до Любарського райвідділу міліції, де знаходилися “хулігани”. На вулиці познайомилася з батьком Сашка Сергієм. Усіх підозрюваних відпустили з райвідділу, а наші хлопці не дали це зробити, машинами перекрили дорогу. Тобто активісти “Самопомочі” затримали їх вдруге! Після цього наші були на варті райвідділу.

Я застала момент, коли у приміщення заводили молоденького хлопця, з якого за ніч зробили свідком із підозрюваного. Як вдалося з’ясувати, він є родичем міліціонера із сусіднього району.

У мене тремтіли руки, коли волонтери дали мені нагороду Сашка, що спровокувала ще сильніше озвіріння. Маємо на руках речові докази: закривавлений одяг потерпілого, а кров з асфальту, до речі, потім змивали! Ми попросили народних депутатів від “Об’єднання “Самопоміч” взяти справу справу під контроль і одразу побачили зрушення: відкрили кримінальне провадження і вжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 2 місяці. Ці злочинці мають відповідати перед законом і мають бути покарані. Сашко 17 разів їздив у зону АТО з допомогою для наших воїнів. А 18й раз не вдався, бо зашкодили тут – на мирній території! Не доїхала гуманітарна допомога на схід, а обидва хлопці в лікарні. Ми будемо боротися за правду до кінця і не дамо справу спустити на гальма. Тому я закликаю правоохоронні органи до об’єктивного розслідування і недопускання впливу кумів-сватів-братів!