29 March 2024, 15:43 Житомир: °C
Наталія Чиж
Лідер ГО "Самопоміч" у Житомирі

Житомиру потрібна стратегія розвитку міста

 Житомиряни,

Звертаюся до кожного з вас із проханням долучитися до розбудови нашого рідного міста, об’єднуватися з командою небайдужих і працьовитих людей, не стояти осторонь експертнм середовищам. Жодні вибори чи політичні чвари не мають бути перешкодою для об’єднання і роботи заради міста, в якому будуть жити наші діти. Кожна людина, яка візьме участь у стратегічних сесіях планування нашого міста, має надавати собі звіт, що будує майбутнє, що несе відповідальність за прийняті рішення.

Коли країну намагаються розірвати на шматки, а по телевізору показують недореформи, хтось наче зацікавлений у тому, щоб наші люди були пасивними. Чому це вигідно нинішнім керманичам? Бо вони, навіть одягнувши вишиванки, всеодно продовжують красти і дурити громадян: роздають обіцянки, а в дійсності нічого не відбувається.

Чи відчули житомиряни зміни накраще за останніх півтора роки? Хтось з мерії почне розповідати про заміну тепломереж на вул. Михайлівська. Вгатили туди купу грошей, а ще більше – на латання труб і асфальтового покриття, коли багато разів проривали там знову труби. Безумовно, центральна вулиця Житомира має бути красивою, зразковою, для цього провели конкурс по реконструкції. А тепер вгадайте, чия доця виграла цей конкурс? Переможницею стала донька нашого земляка, Віце-прем’єр-міністра. І так майже у кожній сфері: куди не подивись – всюди виглядає силует родичів чи друзів високопосадовців і з Житомира, і з Києва.

Підходи не змінилися, а це є небезпекою і місцевого, і всеукраїнського масштабу. Мене особисто непокоїть, що досі у нашому місті не було зібрано штабу щодо підготовки до опалювального сезону. “Об’єднання “Самопоміч” наполягало по всій Україні провести чесні і прозорі розрахунки по тарифам. Люди з жахом чекають холодів і можна лише здогадуватися про реакцію на побачені комунальні платіжки. Жоден представник ані влади, ані газових компаній не скаже, які втрати з газових мереж – це майже 40 відсотків! Навантаження за ці втрати покладаються на наші плечі.

Ще раніше я говорила про те, що у Житомирі потрібно навести лад у транспортній сфері. Житомирян абсолютно не цікавлять сварки між депутатами, чиновниками, перевізниками, які ніяк не можуть поділити між собою прибуткові маршрути. Чому власниками маршрутів є депутати? Чому лобіюються інтереси депутатів? Хіба у у нашому місті не знайдуться кращі підприємці, які можуть надати якісніші послуги по перевезенню? Можуть, але їм не дозволяють, бо у міській раді засіло лобі, яке є власниками цього уже монополізованого бізнесу. Люди нарікають і на бруд у маршрутках, і на хамську поведінку водіїв. Якби не було б монополії, а здорова конкуренція, то маршрутки були б чистенькі, бо кожен переживав за свій бізнес, а люди б обирали б кращу послугу. Якщо узагальнити проблему, то якість перевезень у місті кульгає: часом доводиться довго чекати маршрутку, а що вже казати про нічний час. Поки у нас обговорюється це питання, у Львові громадський транспорт, який став муніципальним, ходить цілодобово. Тому там прибутки від перевезень наповнюють бюджет міста, а не кишені місцевих депутатів.  Експерименти, які проводяться у нашому місті, більше скидаються на домовленості між перевізниками та окремими чиновниками для “ефективнішого” дерибану. Відтак громада стає заручником відсутності системної роботи транспортної галузі.

Окремо зауважу і про тролейбусно-трамвайне управління (ТТУ), чий колектив завджи відстоює свої права і в разі потреби виходить на акції протесту. Так, купують окремі тролейбуси та трамваї (переважно вживані), але хоч бодай один раз керівництво міста показало чіткий план розвитку ТТУ? Чому щоразу перед новорічними святами у пожежному режимі звертаються до Кабінету Міністрів, обласної ради із проханням виділити додаткові кошти для виплати зарплат водіям, кондукторам, техперсоналу? Скільки можна ходити із протягнутою рукою? Я постійно чую від працівників ТТУ, що їхнє підприємство не розвивають тому, що це невигідно маршруткам. А на мій погляд, все має бути навпаки: слід віддати перевагу саме екологічному і доступному для більшості транспорту. А це означає і збереження робочих місць наших людей, бо діти хочуть їсти не лише депутатів і чинуш, а й простих громадян.

Ми неодноразово пропонували міській владі ініціативи, опрацьовані у проектах рішень міської ради, які передбачали відкритість та прозорість влади, реагування на наболілі проблеми. Натомість зіштовхнулися із байдужістю та стандартними відписками. Можна скільки завгодно розповідати про любов до Житомира, до України, але якщо не іти назустріч громаді, ці слова не вартують і виїденого яйця. Житомиру необхідна стратегія розвитку міста, а не хаотичні кроки, які робляться задля піару. Тому “Об’єднання “Самопоміч” закликає усіх, кому болить, що коїться у нашому місті, приєднуватися до збору підписів з вимогою від міської ради відкрити нарешті бюджети, провести аудит бюджетних коштів і показати, як витрачаються наші з вами кошти! Ці кошти не мають депутатами чи посадовцями вкладатися в автомобілі, дачі чи навчання своїх дітей за кордоном.

І поки десь у кабінетах розповідають про те, як дбають про здоров’я житомирян, наша команда “Об’єднання “Самопоміч” у Житомирі у всіх районах міста проводить акцію “Тиждень здоров’я”. У цьому випадку ми підійшли стратегічно до питання: у наметах здоров’я не просто безкоштовно вимірюють тиск чи рівень цукру крові, а протягом семи днів контролюють від А до Я стан здоров’я учасників акції. Я хочу, аби житомиряни звернули особливу увагу на цей проект. Щодня наші волонтери виявляють людей із завищеними показниками цукру і негайно відправляють до лікаря (був випадок, коли у чоловіка встановили рівень цукру 21 при нормі до 6,6).

Житомиряни, які в команді “Самопомочі”, не чекають вказівок чи одобрямсу згори. Ми маємо бачення розвитку міста у різних сферах. Особливу увагу приділяємо пропаганді здорового способу життя, дитячому дозвіллю. Наведу один приклад. Коли наша волонтерка Ольга Ковтуненко запропонувала організувати екскурсії для школярів по Житомиру, це був не просто захід заради заходу. Перший етап проекту стосувався насамперед ознайомлення з історією рідного краю. Чим більше маленькі житомиряни дізнаватимуться цікавого про рідне місто, тим більше будуть пишатися ним і цінувати та дякувати своїм бабусям, дідусям, які оберігали цінності нашого міста. Це один із головних принципів роботи нашої команди – формувати позитивний імідж міста, яке, за легендою, заснував князь ЖитомИр.

Ми запрошуємо ініціативних земляків, які хочуть і роблять зміни. Давайте не чекати манни небесної, а спільно брати відповідальність за краще майбутнє і будувати щасливе місто.  

 

Наталія Чиж,

Голова “Об’єднання “Самопоміч” у Житомирі