23 April 2024, 21:10 Житомир: °C
Наталія Чиж
Лідер ГО "Самопоміч" у Житомирі

Влада перешкоджає реалізації соціальних проектів

Напередодні “Об’єднання “Самопоміч” у Житомирі звернулося до обласної влади надати дозвіл щодо реалізації соціального проекту “Кіно просто неба” на стадіоні “Спартак”. Проте посадовці не забажали піти громаді назустріч, переадресувавши звернення на спортивну школу (стадіон є комунальною власністю). Наголошую, що нас попросили про встановлення тимчасового кіномайданчику, що працює лічені години, місцеві мешканці.


Наразі “Самопоміч” вже показує кіно просто неба тричі на тиждень у різних локаціях Житомира. На захід приходять сотні людей, які корисно та цікаво проводять вільний час у колі рідних та друзів.


Ми дуже хвилювалися, коли проводили перші кіносеанси. Але з кожним заходом ставало дедалі більше постійних глядачів. Дуже приємно, коли підходили і дякували, пропонували свою допомогу у наших волонтерських проектах. Житомиряни відчувають себе дійсно родиною, коли збираються разом.


Але таким родинним традиціям щось не дуже радіють в обласній раді та облдержадміністрації. Днями ми отримали відписки, що футбольне поле не освітлюється, у вересні там буде автоматичний полив, розповіли про прибирання та багато чого іншого. Під цими листами підписалися такі фігуранти: в.о. директора ЖДЮСШ з футболу “Полісся” Ю. В. Романов, заступник начальника управління сім’ї, молоді та спорту ОДА О. М. Антонюк, заступник голови обласної ради Р. М. Годований.

Замість того, аби боротися з дозвіллям житомирян, зокрема, переглядами кінострічок, влада, наприклад, мала б вшанувати нашого видатного земляка Альфреда Федецького - одного з батьків світового кінематографу, який зняв перший український фільм. Альфред Федецький народився 1857 року в Житомирі. Історичний кінопоказ братів Люм'єр відбувся 28 грудня 1895, а ще у вересні 1895-го Федецький провів зйомку сюжетів про Житомир. У Харкові Федецькому встановили меморіальну дошку, а в Житомирі, де він народився, жодного меморіалу видатному землякові досі немає. А ще нагадаю: стадіон не є приватною власністю чиновників та посадовців, а належить громаді області.