20 April 2024, 09:45 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ДЛЯ ЧОГО, КОМУ І НАВІЩО ПОТРІБНО ЕКЗ ТА ЯКІ ДОДАТКОВІ ВИТРАТИ ОЧІКУЮТЬ ПАРУ

 ЕКЗ – на сьогодні найбільш популярний та найбільш дієвий спосіб завагітніти та народити дитину для тих, у кого є проблеми із прохідністю маткових труб. Сьогодні я розповім що це за процедура і як вона проходить. Адже, чим більше пара про це знає, тим легше їй прийняти вірне рішення.

ЕКЗ – це програма екстракорпорального запліднення. І дуже важливо правильне розуміння цього процесу. Що ж відбувається під час програми ЕКЗ?

Жінка приходить з 2-го по 5-ий день місячних для УЗ-контролю і починає приймати препарати, які «дорощують» всі клітини, які «прокинулися» в цьому циклі до рівня домінантного фолікула. (Тут я одразу поясню, що таке «домінантний фолікул». Це той «будиночок», де живе зріла яйцеклітина, здатна до запліднення).

Коли фолікули готові, призначається пункція, мета якої забрати всі клітинки з яєчників,  які відправляються ембріологам. Фахівці готують  яйцеклітини і запліднюють їх. Яйцеклітини поміщаються в інкубатор в спеціальному середовищі і температурному режимі, подібному середовищу маткової труби. Ембріологи щодня їх переглядають і на п'яту добу переносять запліднені яйцеклітини в порожнину матки. Через два тижні жінка приїжджає, здає ХГЧ (аналіз гормонів на вагітність), а ще через 2 тижні робиться УЗД. От і все. Не потрібно брати відпустку, лягати на стаціонарне лікування та відриватись від свого повсякденного життя.

Одразу зауважу, що ефективність ЕКЗ до 35 років становить від 45 до 75%, а після 43 - всього 10-15% з власними яйцеклітинами.

Щоб отримати у 42 річної жінки 1 якісну яйцеклітину, потрібно відібрати 10, що в свою чергу складається з приблизно 4-х стимуляцій. Приміром, для жінки до 30-ти років буде достатньо однієї стимуляції.

Які додаткові витрати можуть очікувати жінку?

По-перше, це обстеження. Є перелік необхідних аналізів, перед процедурою ЕКЗ. Це як спеціальні аналізи на ВІЧ, сифіліс і гормони, TORCH-інфекції, так і загальноклінічні обстеження (загальний аналіз крові, сечі, коагулограмма тощо). Важливо, щоб вони були зроблені якісно, адже мова йде про роботу з біологічними рідинами. Гормональні тести потрібні для вірного підбору дози препаратів для стимуляції.  Всі обстеження регламентує Наказ №787 МОЗ України.

По-друге, це замороження та зберігання ембріонів на стільки років, скільки це потрібно. Це дуже зручно при умові, якщо перша спроба була невдалою. Наявність заморожених ембріонів полегшує весь процес і його не доведеться проходити заново всю процедуру.  Достатньо розморозити ембріони і перенести їх у порожнину матки.