19 April 2024, 14:20 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

А ЧИ Є У ВАС ОЗНАКИ ГОРМОНАЛЬНОГО ПОРУШЕННЯ? ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

 Коли ми говоримо про гормональне безпліддя, то перше, що ми повинні зробити, це діагностувати його наявність. По-перше, жінка повинна звернути увагу на періодичність менструального циклу – якщо він коротший, ніж 24 дні, або довший за 35, то це вже говорить про гормональні зміни в організмі. Також об’єм менструальної кровотечі (або занадто багато або занадто мало), тривалість менструації -  більше 7 днів або 1-2 дня, це все теж сигнали порушення гормонального фону. Виділення із грудей, при тому, що ви не годуєте немовля – теж дзвіночок про наявність проблеми. Про порушення гормонального балансу свідчить і збільшення кількості волосся на тілі – особливо в районі верхньої губи, білої лінії живота, навколо ареоли соска. Надлишкова вага тіла, масляниста проблемна шкіра, підвищення жирності волосся і/або його випадіння. Це симптом гіперандрогенії – надлишку чоловічих гормонів у жіночому організмі.  На все це потрібно звертати увагу.

Що Ви повинні зробити, якщо виявили у себе ці ознаки? По-перше, звернутися за консультацією до лікаря-гінеколога, який визначить на які саме гормони Вам необхідно зробити обстеження (гормонограму, гормональне дзеркало). Дні, в які це необхідно робити, також повинен визначити лікар. Ці дні залежать від тривалості менструального циклу. Зазвичай, аналіз гормонів робиться у першій половині менструального циклу (з 2-го по 5-ий день), а деякі дублюються у другій половині циклу.

По-друге, зробити УЗД органів малого тазу та УЗ-моніторинг у динаміці. Тобто, прослідкувати за допомогою УЗД чи росте у Вас домінантний фолікул, чи відбувається овуляція, чи відповідає ендометрій в матці дню менструального циклу та розміру фолікула, який є у яєчнику.

Маючи перед собою результати гормонограми та УЗД, ми можемо скласти картину про стан жіночого організму і тоді приймаємо рішення про подальші дії та необхідне лікування.

Чи часто зустрічається гормональне безпліддя? Так, досить часто, за статистикою – у 30 % випадків. Чи знають жінки про власне гормональне безпліддя? У половині випадків не знають.

Якщо жінка не робить тести на овуляцію, то вона навіть може не знати, чи проходить овуляція у неї чи ні. Деякі жінки відчувають певний дискомфорт – тягнучі відчуття у попереку, внизу живота, але переважна кількість жінок або не звертають увагу на ці симптоми, або не відчувають їх взагалі.

Що ж спричиняє гормональне безпліддя? Найбільш частою причиною є синдром полікістозних яєчників. Тема об’ємна, тому  я присвячу окремий блог цій темі вже наступного тижня.