19 April 2024, 03:07 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ВАГІТНИМ – ВСЕ І БЕЗ ЧЕРГИ?

 Вагітна жінка – особлива. Її очі світяться інакше, виглядає вона інакше та і почувається дивно – часто пересічним не збагнути бажань та примх, емоцій та настроїв, які змінюються щохвилини.

Це один бік медалі. Інший, менш помітний – щоденний стрес. Адже вагітність – велика відповідальність, щохвилинні страхи та переживання, які стосуються не лише фізичного стану, але й психологічного. Чи все пройде як треба? Чи зможу я любити свою дитину? Чи буде він схожий на мене? Чи здоровий народиться? І таких «чи» атакує майбутню матір тисячі!

І тут головною підтримкою поза сім’єю для жінки є лікар-гінеколог, який на цей період стає практично близькою людиною. Принаймні, так повинно бути. Коли жінка, відвідуючи свого лікаря, не чекає по годині-другій під кабінетом, не стоїть у черзі на аналізи, не нервує безпосередньо у кабінеті лікаря…

Все це накладає відбиток на моральний стан самої жінки, на стан її фізичного самопочуття і на стан маленької людини всередині, врешті решт.

Тому, стаючи на облік у жіночу консультацію, чи деінде, ви маєте повне право обирати свого лікаря. Ту людину, яка дасть професійну консультацію, буде привітною і приємною особисто вам і якій ви можете зателефонувати будь-коли, якщо вас бентежить найменша дрібничка перебігу вашої вагітності.

Зазвичай, на облік я рекомендую ставати з 7-ий по 12-й тиждень вагітності. Це убезпечить вас та вашу дитину від неприємних ситуацій, дозволить на ранніх стадіях діагностувати потенційні загрози та обрати тактику ведення вагітності. Про необхідні аналізи і скринінг вагітних я писала минулого разу (http://blogs.zhitomir.info/index.php?task=show_blog_detail&id=2690).

 Особливої уваги  та контролю лікарів потребують жінки з хронічними хворобами, адже при вагітності активуються всі проблеми зі здоров’ям, та жінки після екстракорпорального запліднення. Іноді у жінок після лікування безпліддя вагітність супроводжується різними ускладненнями, такі жінки відносяться до групи високого ризику виношування.

Тут я наведу приклад із практики. Жінка після ЕКЗ стала на облік у районі, де раз на місяць приходила важитись. На 26-27 тижні вагітна приїхала на прийом, з якого я відправила її на стаціонарне лікування по швидкій допомозі, тим самим врятувавши життя їй та однієї її дитини (вона носила двійню). Адже через два тижні у неї відкрилася кровотеча, і якби не оперативне втручання лікарів Житомирського обласного пренатального центру, де вона перебувала…

Всі аналізи та рекомендації лікаря, у якого ви спостерігаєтесь -  не примха, а необхідність вчасного діагностування ускладнень, які можуть виникнути навіть у абсолютно здорової жінки. 

Тому, дослухайтеся порад професіоналів та обирайте лікаря до душі. Нехай ваша вагітність буде легкою і приємною!