29 March 2024, 14:22 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ЧИ Є ЖИТТЯ ПІСЛЯ ПОЛОГІВ? ФАКТОРИ І ФАКТИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЖІНКУ В ПЕРІОД ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ

            Жінці після пологів необхідний обов'язковий гінекологічний огляд через місяць. Дивимося на кріслі, дивимося шийку матки, робимо УЗД. Беремо ПАП-тест, мікроскопію урогенітальних виділень, робимо УЗД.

Це робиться для того, щоб подивитися, як скоротилася матка, чи немає змін у порожнині матки після пологів. Взяти ПАП-тест потрібно, тому що попередній ПАП-тест робився 9 місяців тому, а за цей час могли відбутися зміни. Це робиться з метою онкопрофілактики, що дуже важливо.

Можливо, до цього часу у жінки виникнуть питання - по годівлі малюка, по догляду за грудьми, по контрацепції і багато-багато інших. Особливо, у матусь молодих, які народили першу дитину. Часто про такі речі мало говорять і недолік інформованості погано відбивається на стані здоров'я як самої мами, так і її малюка, і не тільки в цей період.

Дуже багато питань виникає у жінок в перший місяць лактації. Тому що дуже часто зустрічається лактостаз - коли молока більше, ніж висмоктує дитина. Воно застоюється в грудях, що призводить до больових відчуттів, підняття температури, призводить до поганого самопочуття жінки, що в кінцевому підсумку може призвести до маститу, прийому антибіотиків, операції і госпіталізації в стаціонар навіть до двох тижнів, відмови від годування грудьми.

Дуже важливо правильно прикладати дитину до грудей. Якщо молока багато – трохи зціджувати. Перед годуванням підготувати груди до годування - розім'яти її, легенько помасажувати. Є пози для годування.

Але найголовніші правила при грудному вигодовуванні - це не давати нічого дитині, крім грудного молока. Годувати на вимогу, а не по годинах - дитина повинна їсти стільки, стільки хоче і може «з'їсти». Це допомагає так само і нормалізувати лактацію (якщо ми говоримо про жінку, не торкаючись користі грудного годування для малюка).

Важливо пам'ятати, що нічого не може замінити грудного вигодовування. Це стосується і конекту між мамою і дитиною - адже малюк всі 9 місяців чув серцебиття, дихання мами, запах ...

По-друге, це джерело вітамінів, мікроелементів і необхідних для правильної роботи кишечника, шлунку і підшлункової залози бактерій, мікроорганізмів. Жіноче молоко ідеально адаптоване під шлунково-кишковий тракт новонародженого малюка, і жодна суміш його замінити не може.

Грудне вигодовування це ще й профілактика раку молочної залози - однієї з найпоширеніших онкопатологій у жінок.

Крім того, у жінок дуже багато питань виникає з приводу харчування. Чи можна? Коли можна? Що можна? Якщо у дитини немає проблем з кишківником, не болить животик, добре відходять гази, немає алергічних реакцій на шкірі і слизових оболонках, то можна все і відразу. Звичайно ж, при складанні меню матусі потрібно керуватися здоровим глуздом - велика кількість смаженого, оселедця і ранніх овочів з нітратами краще уникати. Адже все, що є мама «їсть» малюк, всі смаки акумулюються в грудному молоці.

Якщо у дитини немає алергічної реакції, вводимо наступний продукт, і так потихеньку розширюється раціон мами, що годує.

Бувають проблеми з сосками - вони тріскаються і болять. Це відбувається через те, що дитина неправильно бере сам сосок і це призводить до травмування соска, тріщин, крововиливів, ран.

У таких ситуаціях необхідно відразу звернутися до лікаря, щоб він дав правильні рекомендації, підібрав адекватне лікування. Тому що інтернет і народні методи це добре, але якісна і грамотна, тим більше індивідуальна консультація це набагато краще.

Є мазі, які загоюють рани, не всмоктуються в кров і які можна застосовувати при годуванні груддю. Є маса народних методів.

З приводу кількості молока. Його ніколи не бракує! Саме стільки, скільки потрібно дитині. Якщо жінка говорить, що у неї мало молока, то тут найімовірніше є якісь помилки в прикладанні грудей: або вона рідко прикладає, або дитина не дуже активно смокче груди через вагу, недоношеність, або неправильне харчування. У будь-якому випадку, все це вирішується індивідуально. Моя думка - кожна жінка може спокійно до року годувати дитину грудьми. Всі скарги на проблеми в грудному вигодовуванні йдуть від того, що у жінки недостатньо інформації та інструкцій про правильне прикладання до грудей, режим, харчування та інші тонкощі.

Ні в якому разі жінка, що вигодовує дитину грудьми, не повинна приймати алкоголь, наркотики, антибіотики, ліки, взагалі хворіти не можна. Харчування має бути збалансоване, здорове і нормальне. На питання щодо доцільності прийому вітамінів я скажу, що потрібно. Пологи - це величезний стрес, завжди є фізіологічна крововтрата.

Дитина «вибирає» з матері все, що їй потрібно, але що залишиться самій матері? Є спеціальні комплекси для годуючих мам, для вагітних, щоб уникнути косметичних проблем (випадання волосся, проблеми зі шкірою, нігтями), випадання і втрати зубів. Додайте до цього фізичний стан матері, що дуже важливо! Адже бути мамою грудного малюка це величезний стрес і важка робота! Кожна жінка, яка має дітей, погодиться зі мною на 100%. Діти - це величезна радість і задоволення, але в той же час це колосальний фізична і моральна праця.

А коли людина фізично трудиться, вона повинна правильно їсти, добре спати і приймати вітаміни.

У плані гормонального стану жінки це черговий величезний стрибок. При годуванні груддю у жінки підвищується гормон пролактин. Цей гормон відповідає, в тому числі, за вироблення молока. Але крім цього він бере участь практично у всіх процесах функціонування організму.

У цей час відбувається лактаційна аменорея - період, коли яєчники «сплять», як «спали» під час вагітності за умови постійного годування грудьми (не рідше раз о третій годині вдень і раз о шостій годині ночі).

Вважається, що в цей час неможливо завагітніти. Так, це працює, але не в ста відсотках випадків. Овуляція пройшла, місячних ще немає. Жінка думає, що завагітніти вона не може, і дуже часто вагітніє.

Способів контрацепції під час грудного вигодовування досить багато - це оральні гормональні контрацептиви, є препарати, які можна приймати під час лактації, бар'єрні методи (презервативи), хімічна контрацепція (свічки, мазі, креми) і старий добрий, але ненадійний метод перерваного статевого акту. Можна використовувати спіраль, але ставити її раніше, ніж через місяць-два (якщо все добре) після пологів не можна.

Знову ж, будь-який засіб контрацепції для годуючої жінки повинен призначати лікар-гінеколог після огляду на кріслі і отримання цитологічного аналізу. Будь-який засіб контрацепції підбирається індивідуально.

Плавно переходимо до питання про початок статевого життя. Звичайно, все індивідуально, але є деякі нюанси, тут я більше звертаюся до чоловіків - їм доведеться проявити найкращі чоловічі якості - витримку і терпіння. Адже у жінки змінюються домінанти - тепер вона стала матір'ю.

Важливо розуміти, що організм жінки перебудовується, перебуває у стресовому стані і жінка як психологічно, так і фізіологічно не готова до початку статевого життя. Як мінімум через 6-8 тижнів після пологів фізіологічно організм жінки теоретично готовий до цього (якщо пологи пройшли нормально, природним шляхом).