28 March 2024, 16:49 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ПМС - СТРАШНИЙ ЗВІР АБО ВСЕ ТАКИ ХВОРОБА?

 Немає в світі жодної жінки, яка б хоча б раз в житті не відчувала хворобливі менструації - часто нестерпні ріжучі болі внизу живота, внаслідок чого з'являється надмірна дратівливість та агресивність. Гінекологи називають цей стан дисменорея.

Розрізняють два типи цього стану - первинну і вторинну дисменорею. Первинна ніяк не пов'язана з патологічними змінами в статевій системі, в той час як вторинна обумовлена ​​гінекологічними захворюваннями - ендометріозом, запаленням придатків і шийки матки, міомою матки і багатьма іншими. За статистикою, на ту чи іншу форму дисменореї страждають приблизно від 60 до 92% всіх жінок світу.

Вважають, що первинна дисменорея зустрічається частіше у дівчат-підлітків і молодих жінок, в той час як вторинна частіше сигналізує про проблеми у жіночому здоров'ї пацієнток більш старшого віку.

На жаль, причини дисменореї як стану до кінця не досліджені. Однак вважається, що первинна дисменорея, не обумовлена ​​гінекологічними захворюваннями, виникає внаслідок ​​великого накопичення простагландинів в ендометрію перед менструацією. Маткові скорочення можуть тривати кілька хвилин і призводять до кисневого голодування тканин, що в кінцевому результаті стимулює нервові закінчення.

Фізичні навантаження в ці дні тільки підсилюють біль. Тому, жінки-спортсменки знають, що в перший день менструацій важкі тренування протипоказані, а в деяких випадках краще «взяти вихідний» від будь-яких фізичних вправ взагалі.

Вторинна дисменорея найчастіше спровокована гінекологічними захворюваннями - аденоміозом, запаленням органів малого тазу, звуженням каналу шийки матки, поліпами каналу шийки матки, міомою матки, спайковими процесами, ендометріозом, функціональними кистами, пухлинами (доброякісними та злоякісними) яєчників, товстої кишки, сечового міхура або інших органів, запаленнями в товстому кишечнику. Навіть внутрішньоматкова спіраль може стати причиною передменструальних болів.

Як же лікувати дисменорею? Якщо з терапією вторинної все ясно - просто усунути захворювання, - то позбутися первинної можна кількома способами.

Найпоширеніший метод - прийом оральних контрацептивів та нестероїдних протизапальних засобів. Контрацептиви діють на синтез простагландинів і таким чином усувають маткові скорочення. Вони «вимикають» овуляцію, яка грає не останню роль в накопиченні простагландинів. Перед початком прийому гормональних контрацептивів необхідно в обов'язковому порядку проконсультуватися з вашим акушер-гінекологом, оскільки препарати підбираються індивідуально і мають свої показання і протипоказання.

Другий варіант - прийом нестероїдних протизапальних лікарських препаратів. Це можуть бути ректальні свічки диклофенак, нурофен, кеторолак, напроксен. Крім усунення больового синдрому, ці засоби локалізують і усувають і на інші симптоми - нудота, блювота, головний біль. Однак, прийом цих лікарських засобів має свої протипоказання - захворювання серця, гастрит, виразка 12-палої кишки, захворювання печінки і нирок. Тому консультація лікаря-гінеколога так само обов'язкова.

Іноді, при недостатньому ефекті гормональних контрацептивів, в якості додаткових, можна приймати і НПЗЗ. Но-шпа і анальгін не справляються з навантаженням при яскраво виражених болях. Но-шпа просто розслаблює м'язи, не усуваючи дію простагландинів.

Ще існує маса народних способів у вигляді йоги, гомеопатії, фітопрепаратів і акупунктури.

Ми зараз розглянули тільки «фізичний» аспект передменструального синдрому, але якщо розуміти його походження, логічним стає і розуміння інших супутніх чинників. До них відносяться підвищена нервозність, дратівливість, емоційна нестійкість. Тому, найкращим «лікуванням» в таких випадках буде прийом препаратів в комбінації зі спокійною атмосферою навколо, приємною музикою, тишею і спокоєм.

У будь-якому випадку, щоб точно знати причину дисменореї слід проконсультуватися у свого гінеколога.