28 March 2024, 19:17 Житомир: °C
Микола Костриця
...

Богунська та Корольовська районні ради в Житомирі: ліквідувати не можна залишити?!

 Богунська та Корольовська районні ради в Житомирі: ліквідувати не можна залишити?!

               Добігають кінця виборчі перегони–2015. Формуються коаліції, торгуються посади, приміряються крісла… Але для більшості виборців Житомира майже незвіданими залишаються питання:
– навіщо нам в місті окрім міської ради (42 депутати) ще Богунська (42 депутати) та Корольовська (36 депутатів) районні ради?
– які функції виконують вони та їх виконавчі комітети (хто не в курсі – дві величезні будівлі на вул. Перемоги та Польовій площі)?
– яку цінність вони створюють для житомирян і як дорого ми за це платимо?
 
Спробуємо пошукати на них відповіді.
1. Існування районних рад в містах з населенням понад 200 тисяч осіб – це традиції радянської владно-бюрократичної системи: жорстка вертикаль влади, ради, виконкоми, наради, розпорядження, інструкції, довідки… Все заради простих людей. Невільний гомо совєтікус мав відчувати, що про нього піклується величезна державна бюрократична «машина»; дякувати Лєніну, партії, голові ради, обкому, парткому…
І на 25 році незалежності традиції минулого не відпускають. Житомир залишається одним з небагатьох обласних центрів в Україні, де мешканці продовжують обирати та утримувати загадкові районні ради в містах (при цьому чисельність населення міста неухильно зменшується). Як же без районних рад живуть в Одесі, Львові, Миколаєві, Вінниці та інших великих і більш розвинутих містах?
2. Щодо функцій районних рад в місті, то для пересічного житомирянина ця інформація є… Не є. Сайтів Богунської та Корольовської районних рад не існує. На сайті Житомирської міської ради в розділах про відповідні районні ради ви не знайдете їх функції (zt-rada.gov.ua/pages/c289, zt-rada.gov.ua/pages/c288). Більше того, основний документ, на якій вони посилаються в своїй роботі, а саме Рішення міської ради від 25.02.2003 р. № 160 «Про визначення обсягів і меж повноважень Богунської та Корольовської районних рад у м. Житомирі та їх виконавчих органів» також не знаходить пошуковик на сайті. То заради чого і кого функціонують райради та їх виконкоми в місті?
Про це можна здогадатись, виходячи з назв рішень, які вони приймають (самі рішення публікуються без додатків, фактично порушуючи законодавство України). Діяльність районних рад в Житомирі спрямована на затвердження і використання своїх бюджетів, перерозподіл всілякого роду матеріальної допомоги (інвалідам, одиноким громадянам, малозабезпеченим родинам тощо) та матеріально-технічне забезпечення проведення місцевих виборів. Такий собі «передаточний механізм».
3. Щодо цінності, яку створюють для житомирян районні ради в місті, найкраще процитувати колишнього мера Києва Л. Черновецького: «Мы делаем… Что-то важное». А тепер про цифри: житомирянам-платникам податків утримання районних рад та їх виконкомів (всього майже 200 штатних посад) коштує 11 мільйонів гривень на 2015 рік і з кожним роком ця цифра зростає. Чи не завелика ціна за перерозподіл податків на користь тих, хто потребує нашої допомоги?
 
Чи є альтернатива Богунській та Корольовській раді в м. Житомирі? Неодноразово наголошував на тому, що люструвати в Україні треба не тільки окремих осіб, а в першу чергу, слід люструвати неефективні системи і процеси, урізати неефективні функції державних органів та органів самоврядування.
Отож, альтернативою неефективним райрадам в місті, має бути перетворення їх на два сучасних високотехнологічних центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) (успішний досвід Вінниці, Львова, Одеси стане в нагоді) та одну соціальну службу для роботи з тими групами населення, що її потребує. Такі ЦНАПи можуть легко розміститись на одному поверсі просторих чотирьохповерхових будівель райрад, а решту приміщень передати під ресурсні центри для громадських організацій або здати в оренду ІТ-компаніям, які допоможуть перейти місту від паперової рутини до електронного самоврядування.
 
Зробити крок від радянських традицій бюрократії до сервісної функції влади в Житомирі мають новообрані депутати міської ради, бо саме в їх компетенції відповідно до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» перебуває питання функціонування районних рад в місті. І це питання має бути розглянуто як одне з першочергових, не відкладаючи до наступних виборів, коли задля «політичної доцільності» у народних обранців знову не вистачить сміливості реформувати місто.
 
Я свій вибір зробив. На виборах до районної ради на бюлетені написав «Ліквідувати».
Якщо ви хочете, аби Житомир модернізувався, а не залишався совковим містом – підписуйте електронну петицію petitions.zt-rada.gov.ua/list/view/68 .
Богунська та Корольовська районні ради в Житомирі: Ліквідувати! Не можна залишити!