18 April 2024, 22:05 Житомир: °C
Владимир Пиньковский
...

Житомиру біля 2000 тисяч років
Стосовно для народження Дня Міста, який прийнято визначати 1127 віком, то на цю подію з визначенням дня народження є реальна інформація яка свідчить, про геть інший, більш реалістичний час.
Коли в кінці 80 років минулого століття, ще при Радянському Союзі, "пішла мода" на святкування днів міста, то логічно виникло питання, а скільки років суб'єкту уваги.
Тодішньою міською владою був зроблений запит в  відповідні центральні партійні органи і під впливом перебудувних процесів та новацій, на подив, був даний дозвіл та таке святкування.
Далі, звернення  до державної  інституції, яка займається археологією, для біль-менш достовірного  визначення  віку міста. При проведення розкопок, досліджень та інших методологічних дослідів археологів  виявилися данні,  які засвідчили, що вік міста з великою вірогідністю можна визначити I-II століттям нашої ери від Різдва Христового, а можливо і раніш!
Все було б добре, але на той час, тією ж археологічною установою було визначено вік Києва - "матери городов русских" який обчислювався півтора тисячною історією.
Тоді і постало складне питання, так що, "переписувати" історію, перекреслювати міфи та легенди про дружинника князів київських Житомира?
Все вирішили по ком партійному просто і без додаткових потрясінь, взяли за основу археологічні розкопки на Замковій горі, які приблизно свідчили  про сьогоднішній вік який ми з Вами і відзначаємо.
А що ж з реальним віком древнього града? А це нікому не цікаво і не потрібно, в тому числі і археологічні  державній установі , хай буде все так як є, навіщо житомирянам нові потрясіння та розчарування, сьогоднішнє життя їх надає доволі багато і на різні смаки!