18 April 2024, 21:31 Житомир: °C
Владимир Пиньковский
...

Почалося….

12 вересня о  15.00  в прес-клубі  відбулась перша публічна презентація соціологічного дослідження компанії «СоцІнтел» про електоральні настрої мешканців Житомирської області напередодні виборів до Верховної Ради України 2012 року.

Не секрет, що і до цього, низькою провідних учасників перегонів проводилося «закритий» замір симпатій мешканців того чи іншого округу.

В більшості випадів замовники заплативши за роботу залишалися незадоволені прихильністю до них електорату, а як підсумок,  і самими виконавцями, та були не зацікавлені в оприлюднення не втішних результатів, які збираються покращити, в тому числі і за допомогою поту-сторонньої сили!

Почну з міста Житомира: там, згідно оприлюдненого дослідження переконливо лідирує Геннадій Зубко з результатом 25,2% , що майже  вдвічі більший за відсотковий показник відносно чинного  голови ОДА Сергія Рижука і має викликати відповідн дії та реакцію останнього.

Далі в рейтингу по  місту Житомиру йде Микола Савенко та Віталій Заславський, по суті, майже повна компанія учасників перегонів за посаду міського голови, якщо Сергія Миколайовича вважати учасником мерських перегонів 2010 року,  а це з певною мірою факт, то все логічно, фаворити  давно прогнозовані  та визначені і максимально капіталізують вже отримані в 2010 році результати.

А ось з сусіднім бердичівським округом №63, повний, як то кажуть аншлаг. Тільки чинних нардепів там аж 5 осіб(П. Жебрівський, В.Каплієнко, С.Піскун, А.Лабунська, П.Унгурян), куратор КабМіну М. Петренко та місцевий підприємець В.Ревега. Весела я Вам скажу компанія , в футболі про це кажуть «група смерті».

При цьому, на сьогодні, згідно все  того соц.опитування перевага в симпатіях виборця на боці земляка з ружинщини Павла Жебрівського. Він працює системно і методично  переважно з сільським населенням, обходячи м. Бердичів і інші впливові центри адмін.ресурсу, що і дає відповідні результати. Володимир Каплієнко, теж носій «добрих справ », запам’ятовується виборцю практичною допомогою в вирішенні нагальних питань, що може бути визначальним трендом  цьогорічного виборчого  сезону взагалі. Одним словом: тісно там і дуже тісно, отож все може бути та змінитися в будь який час що залишився до 28 жовтня. Але, можна сміливо радіти та констатувати, що оновлення парламенту VII- скликання все таки відбувається, адже як мінімум чотири нардепи тільки на цьому окрузі полишать своє «славне» політичне минуле під куполом, перестануть бути небожителями  та перейдуть в ранг «доторканих».

64 округ з центром в м. Коростені взагалі  родзинка та повний  сюрприз. На ньому не з’явилися ані М.Присяжнюк , а ні С.Пашинський, яких очікували як місцеві жителя, так і  конкуруючі партійні структури. На то місць, несподівано прийшов В.Пехов, доволі очікувано висунувся М.Тимошенко та від опозиції А.Озерчук. Знаючи, що північний регіон це традиційна вотчина ПР( на президентський виборах  2010р. єдиний округ на правобережній Україні який в першому турі більшістю проголосував за В.Януковча) та ще і так званий «червоний пояс», прогнозовано лідерство перейняв В.Пехов, на стороні якого потужний ресурс,  низка добрих справ, сучасні політтехнології та адмін. сприяння. Там, буде ще та боротьба, можливо якої ми не побачимо на Житомирщині взагалі, не на життя, а тільки на перемогу…

А от в 65 виборчому окрузі ( Новоград-Волинський)  все відносно спокійно, якщо не враховувати системні приїзди голови ВР В.Литвина з робочим візитом в один і той регіон України, на рідну Житомирщину, мобілізацію силових структур які протягом 2012 року відверто «замахалися» охороняти третю особу в державі чергуючи денно і нощно…

Все таки помітно нервується Володимир Михайлович, адже це для нього останній форпост і здати його - рівноцінно смерті, політичній звісна річ.

Не спокійно і в малинському напрямку на 66 виборчому округу, там теж зійшлися «сильні світу цього» як то М.Рудченко, В. Журавський, Е.Добряк та О.Білозір( чотири чинних нардепа). Згідно оприлюдненого опитування сьогодні електоральні симпатії на стороні Миколи Миколайовича, але йому в потилицю дихають одразу двоє, це Евген Добряк від опозиції та Віталій Журавський від влади. Не варто списувати з рахунку і єдину жінку, Оксану Білозір, вона може внести суттєву корективу в розклад сил, та здатна на рівних поборотися за черговий для себе мандат нардепа.

І на останок, 67 Чуднівський округ. Сьогодняшнім безперечним лідером перегонів, як і передбачалось, є Віктор Развадовський, який опікується цією  територію вже добрих півтора десятків років.

Не погані шанси зберігаються у Сидіра Кизіна, висуванці від опозиції, в нього динамічний ріст прихильників, в пізнаваності та симпатиків.

Констатую, що оприлюднене соціологічне опитування за шість неділь до голосування не остаточний вердикт, адже перегони тільки-тільки починають набирати оберти,виборчі штаби ще не застосували всі передбачені засоби впливу та зомбування, далеко не освоїли наявний фінансовий ресурс та не вичерпали електоральні можливості.

Однаково, вибори 2012 року будуть для всіх учасників та переможців не легким, напруженим  та затратним заняттям, де майже нема явних фаворитів та аутсайдерів.

Більше шансів перемогти має той, хто застосує та використає сучасні політтехнологічні «штучки», викладеться в останній тиждень перегонів, вкладе купу  грошей, чітко вловить електоральні настрої та нагальні запити виборця.

Хай переможе сильніший, прагматичніший, сучасніший, прогресивніший…

 Матеріал з соціологічного опитування використав

Володимир Піньковський