20 April 2024, 12:09 Житомир: °C
Владимир Пиньковский
...

Антифашистські мітинги пройшли, справа за малим, потрібно визначити - хто в Україні буде фашистами?

Довідково: назва «фашизм», саме по собі нічого не говорить про дух і метою цього руху. Fascio означає «об'єднання» або «союз», тому що фашисти – це союзники, а «фашизм повинен означати» «союзництво», на відміну від таких понять, як консерватизм, лібералізм, соціалізм, комунізм і т.д., 

«Фашизм» позбавлено змісту. Італійське fascio походить від латинського fascis, так називалися в'язки різок у римських лікторів. 
У XIX столітті цим словом користувалися республіканські, профспілкові та соціалістичні групи, щоб висловити свою відмінність від партій. Потім, вже в XX столітті так іменували себе італійські праві, які мали в своїй назві це слово, наприклад, «fasciodi combattimento »-« Союз боротьби », 1921р. - Partia Nationale Fascista – класична форма фашизму, як  управління державою  був встановлений в Італії , його лідером став Беніто Муссоліні.

    Фашизм (іт. Fascio-об'єднання) - висловлює нездатність утримувати владу звичайними,демократичними методами. Характерним для фашизму є утиск всіх, навіть елементарних,демократичних свобод всередині країни, знищення профспілок, громадський ( NGO) та інших прогресивних організацій, встановлення відкритого терористичного режиму, за допомогою чого підтримується влада буржуазії, олігархії, домінування фінансів та капіталу, ведення політики підготовки і проведення загарбницьких воєн з метою захоплення незалежних народів і прагнення до світового панування імперіалістичноїбуржуазією тієї чи іншої країни. 

     Описую класичну суть, від себе нічого нового не додаю, а, з огляду на вище констатоване в мене виникає одне запитання до себе та всіх Вас: чи мають такі речіреальне  місце в нинішніх сьогоднішніх українських реаліях, а якщо мають, то до кого це має пряме відношення, як то олігархія, домінування великого капіталу та утиску прав та свобод громадян ? Відповідь будь ласка дайте самі собі неупереджено проаналізувавши ці дані, але на моє переконання, ні, ні, та ще раз ні!

       Але повернемося до Житомирщини,  саме тієї території, в якій як в дзеркалі відбивається вся палітра основних політичних гравців. Адже результати виборів  і Президента України і Верховної Ради майже тотожні  з  всеукраїнськими результатами. Тому саме тут і опробовується  нова технологія, нова «фішка» по  зомбуванню та залякуванню населення.

      Ґрунтовно дослідивши ситуацію та поспілкувавшись з місцевими фахівцями по моніторингу та прогнозуванню  громадських процесів( в тому числі і з силових структур)  сміливо констатую, що будь яких фашистсько налаштованих груп та структур, навіть тенденцій до цього на теренах Житомирщини на щастя на сьогодні не існує. Останні кволі прояви цього, що можуть носити хоча якісь подібні ознаки датуються 2006-2007 роками.

      Отож, серія  антифашистських  мітингів та зібрань  в останні місяці ініційовано штучно, з пущено зверху, однозначно задля провокації, розколу суспільства на тих хто«проти» фашизму, та як виявляється «за» нього.

     Таке свідоме перекручування може бути вигідне тільки заради одного, - щоб уникнути відповідальності на провали в економіці, за колосальні розбазарювання коштів в астрономічних масштабах, за безгосподарність та безвідповідальність, тотальну корупцію у всіх сферах економіки, органах державного управління та буденного життя.

     Так звані антифашистські акції, організовані владою по всій країні в кращих радянських традиціях 70-80- років є не що інше , як старт передвиборчої президентських перегонів 2015 року. Суспільство знову свідомо розколюють на два табори, як би то ті, які «за»фашистів та ті які «проти». Фішка з мовою, західним або східним вектором розвитку України вже набила оскомину, тому виноситься нова теза, яку в основному провладне,телезомбована та люмпенізована частина населення має прийняти «за чисту монету», в чергове клюнути на доволі примітивну,  як на досвідчену  та сучасну людину дешеву приманку!

    Штучна «боротьба» з фашизмом виглядає вкрай цинічно ще і тому, що 19 травня в Україні відзначають «День пам’яті жертв політичних репресій», що організувала радянськавлада в 30- 50 роки минулого століття в результаті яких, за підрахунками істориків , було знищено від 7 до 10 мільйонів мешканців України. Мільйони людей рішенням сталінської влади було безпідставно оголошено «ворогами народу», в тому числі і помічниками фашизму, страчено фактично без суду і слідства, приречено на муки та голодну смерть у таборах чи засланні. Репресій, як правило,  зазнавали найбільш обдаровані, соціально активні та прогресивні особи. В такому випадку логічніше було б проводити велелюдні мітинги за не повернення  совєтських стандартів,  комуністично - сталінської ідеології, тощо… 

    Все виглядає так, що в нашій країні опробовується варіант пошуку «внутрішнього ворога» на якого можна «зпихнути» вину за прорахунки в економіці, внутрішній та зовнішній політиці, обізвати фашистими та при необхідності притягнути до відповідальності( якщо до того дійде…).

   Фашистами в українських реаліях можуть стати ті, хто просто незадоволенийсьогоднішнім станом справ у країні, нинішніми його низькими стандартами, хто прагне до змін, справжніх реформ, євро інтеграції, тощо. Таких на сьогоднішній близько 2\3 населення, уявляєте,- скільки у нас розвелося фашистів і з цим щось потрібно робити, бо в іншому випадку вони можуть прийти до влади, влаштувати реформи та рух до більшсправедливого устрою суспільства!

    Все це дуже і дуже нагадує відомий в світовій політиці постулат, який називається  «охота на відьом», як загальна компанія по дискредитації певних соціальних груп населення, опозиційних політичних партій та любої громадської, відмінної від владної позиції  без належних доказів та будь яких підстав.  За звичай, такі штучні компанії,виступають засобом для вирішення певних політичних завдань і включають в себе маніпулювання суспільною свідомістю в широких масштабах за допомогою мас медіа, грошей, підкупу. 

   Найбільша небезпека полягає в тому, що ситуація може вийти з під контролю, ініціатор  можуть загратися, відбудеться дестабілізація внутрішньополітичної ситуації, ескалація напруги, звісна річ, одразу «знайдуться» фашисти, яких доблесні силові структури «вчасно знешкодили», забрали купу листівок, інструкцій, плани фашистського перевороту, вибухівку, зброю, тощо… В ролі визначених фашистів будуть виступати молоді люди зЗахідної України з гарною українською, вони будуть зізнаватися в членстві ( з дитинства) в профашистській молодіжній організації, розкаюватись та просити помилування. Цю картинку будуть «крутити» до нестями  день і ніч по всіх каналах. Шустер Life ( та інші)організують низку дискусійних передач в яких народ скаже своє  тверде «нєт»  фашистському майбутньому.  Північний сусід моментально в цьому випадку  прийде на допомогу, підставить братнє плече, «викине» серію гучних викриттів та звинувачень в підконтрольних медіа, додасть масла в вогонь весело потираючи руки…

     На території колишнього Радянського Союзу найбільші прояви фашизму традиційно мають місце на теренах Російської Федерації в вигляді  руху «баркашовців»( Русское Национальное единство- РНЕ і не тільки). Це найбільше націонал-патріотичне об’єднанняфашистської орієнтації та популярне серед молоді як ніколи. Російська влада, по суті, підігріває настрої молодих людей, адже вони, патріоти Росії, тому фашистські прояви, це одна з форм імперської політики будь якої держави.

    На сьогодні в  Західній Європі певні прояви фашизму спостерігаються в Угорщині, Румунії, Австрії, в меншій мірі в Польщі та Франції. По суті, фашизм,  як явище, вже давно не актуальний , і це позитивно. Сучасний світ вже давно відмовився від подібних крайнощів, здоровому глузду переважної більшості цивілізованих людей вони видають архаїчними, безперспективними, не сучасними. 

    На мою думку влада має негайно зупинити це явище,  свідомо розколювати країну сьогодні не вигідно, її потрібно «склеювати» спільним, загальноукраїнськими проектами, які дають перспективу та розвиток.

Рекомендую «покарати» ідейного  натхненника  цих акцій, відправити його на пенсію за розпалювання  ворожнечі,  а головне, забрати з цієї царина фінанси, бо всі ці антифади та інша дурня, це перш за все купа живих грошей, халяв ні прибутки, майже бізнес для де кого , і переважна більшість робить це виключно за копійчину, без ідеї та без фанатизму…

Володимир Піньковський