20 April 2024, 13:31 Житомир: °C
Владимир Пиньковский
...

Кнопкодави пішли на... канікули.

                 Кнопкодави пішли на … канікули!

Ось і закінчилась II сесія Верховної Ради VII скликання, яка була доволі напруженою,  скандальною та сенсаційною.

Депутати активно роз’їжджаються (розлітаються) в свої закордонні округи ( Канари, Мальдіви, Тенеріфе, Богами…), аби відновити сили, набратися сонячної та морської енергії для майбутніх парламентських баталій, в  тому числі можливо і силових.

Не хочу та і не буду давати оцінку роботи парламентарям, вона як завжди була доволі упереджена, непрозора та в більшості випадків передбачала собою особисту вигоду, на яку  власне і розраховували більшість обранці йдучи до законодавчого органу. Хотів би звернути Вашу увагу, що однією з причин несхвалення великої кількості  законопроектів є те, що вступив у дію Закон про персональне голосування.

Виявилося, що голосів парламентської більшості у підсумку хронічно не вистачає. Саме тому у Раді повернулися до практики виїзних засідань, якої в українському парламенті не було вже понад десяти років та деяких ноу-хау про які хочеться поділитися та нових форм «кнопкодавства».

Громадські активісти, які з середини досліджують роботу українських законотворців стверджують, що «регіонали» винайшли новий спосіб голосування за своїх колег спираючись на новітні технічні досягнення.

Так, в останній час  в парламентській ложі ( 2 поверх балкон) систематично присутня (сидять)  група жіночок, які через iPad в онлайн-режимі контролюють, де і на якому місці відсутні члени ПР і по телефону дають «добро» на « кнопкодавство»  присутнім колегам.

У громадських активістів які досліджували цю ситуацію є припущення, що робиться все це через спікера, який уміло маніпулює даним процесом і виходить на прийняття певних позитивних рішень.

 Більше того, люди які в темі,  моделюючи ситуацію приходять до висновку, що сучасні радистки Кет, при наявності нової складеної під це програми можуть бути під’єднані до парламентської мережі «Рада» та оперативно «корегувати» результати голосування по ходу самого голосування.

Активісти руху ЧЕСНО поширили серед виборців Києва та відправили 10 «найгіршим кнопкодавам» VII скликання поштові листівки з нагадуванням, що «Верховна Рада – не консерваторія» і під час голосування можна тиснути лише на 1 клавішу.

Такі символічні «запрошення до персонального голосування» від власних виборців, парламентських журналістів та громадських активістів отримають народні депутати, які найчастіше потрапляли в об’єктиви журналістів підчас голосування за своїх колег. Це – «регіонали» Тетяна Бахтеєва, Олександр Васильєв, Борис Дейч, Микола Дмитрук, Олександр Кузьмук, Володимир Медяник, Станіслав Мельник,  Михайло Мироненко, Артем Семенюк та  Ярослав Сухий.

Окрім вищезгадних депутатів парламентської більшості конституційну вимогу персонального голосування порушують ще 62  «регіонала», а також  депутати від інших політичних сил – 7 «комуністів» та 4 «бютівців».

Від початку роботи Верховної Ради  зафіксовано  щонайменше 83 народних депутати, які порушили вимоги Конституції України (ст.84) та Регламенту Верховної Ради України щодо особистого голосування, віддавши свої картки або проголосувавши замість колег.

Отож можна сміливо констатувати, що «кнопкодавство» в стінах Верховної Ради не дивлячись на низку законодавчих норм, блокування парламентської трибуни та публічні домовленості між поважними парламентськими очільниками по суті нікуди не ділося, а набуло нових, сучасних та все таких же викривлених форм, одним словом – невмируще…

Більш докладна та підтверджуюча інформація в інтернеті на цих лінках:

https://mail.google.com/mail/u/0/?hl=ru&shva=1#search/ruporzt%40ukr.net/13fa454df7e5199b

https://mail.google.com/mail/u/0/?hl=ru&shva=1#search/ruporzt%40ukr.net/13fa454df7e5199b

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=588234987882880&set=a.588233491216363.1073741841.278157378890644&type=3&theater

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.588233491216363.1073741841.278157378890644&type=1

матеріал підготував

Володимир Піньковський