25 April 2024, 03:05 Житомир: °C
Артем Сачук
Президент Федерації шахів Житомирської області. Член Дитячо-юнацької комісії Федерації шахів України

СЛАВЕТНЕ МИНУЛЕ ЧИ ЗОРЯНЕ МАЙБУТНЄ (футбол VS шахи)?

Шахи виховують схильність до самостійного мислення…

тому не слід їх заохочувати.

Фрідріх II, король Пруссії (1740-1786)

 

Чверть століття я граю у дві гри – футбол і шахи. Дуже люблю обидві гри, але тверезий аналіз говорить, що, з точки зору життєвої стратегії, результати кардинально різні. Захоплення футболом закінчилося зламаною у гомілкостопі ногою, шахи допомогли у здобутті трьох вищих освіт та заклали міцний фундамент для подальшого розвитку у соціумі.

На минулому тижні із інтервалом у два дні відбулися дві події, які викликали у мене відчуття дежавю та примусили замислитися над вектором (а скоріше замкненим колом) розвитку спорту у нашому місті та області.

01.03.2017 р. бюджетна комісія міської ради проголосувала за виділення 2.5 млн. грн. на КП «ФК «Полісся», за умови, що обласна рада в подальшому виділить ще 3 млн. грн. http://sportzt.com/news/futbol-v-zhitomiri/byudzhetna-komisiya-zhitomirskoyi-miskoyi-radi-pogodila-vidilennya-2-5-milyoni-griven-na-fk-polissya-.html

03.03.2017 Анна Музичук стала віце-чемпіонкою світу з шахів, зупинившись за крок до здійснення своєї дитячої мрії. http://ua.korrespondent.net/sport/chess/3822391-muzychuk-ne-zumila-staty-chempionkoui-svitu-z-shakhiv

В 90-ті ми проходили історію з пріоритетним фінансуванням футболу – вона закінчилася нинішнім жалюгідним станом як гри мільйонів, так і інших видів спорту. Мені було років 14, вік для шахіста передпенсійний, коли вирішувалася доля професійного зайняття шахами і визначальну роль справило відсутність коштів для поїздок на змагання. Як пояснював нам мій тренер, усі гроші пішли на фінансування ФК «Полісся», а нам залишилися сльози… Спортсмени з мого покоління, Павло Єльянов (Харків) та Анна Музичук (Львів), зараз є членами збірної України з шахів, яка виборола перше загальнокомандне місце на останній шаховій Олімпіаді (кубок Нони Гапріндашвілі).

Моє покоління не мало можливості виконати норму майстра спорту (перший крок до професіоналізму) у рідному місті та прийняти участь у змаганнях за його межами. В минулому році ми створили таку можливість, провівши Zhytomyr Master Cup та отримали двох нових майстрів спорту України, чим сформували орієнтир для розвитку талановитої молоді.

На відкритті кожного шахового турніру я питаю дітей – хто з вас хоче стати гросмейстером? І абсолютно звичайним явищем є двадцять-тридцять рученяток, які здійнялися у повітря! Діти вміють мріяти самі по собі, у них є крила!

Мій перший тренер, Михайло Мануїлович Тросман, меморіал якого ми будемо проводити на міжнародному рівні з 5 по 10 квітня 2017 року, перш за все вчив мене та інших учнів мріяти. В шахах для розвитку творчого мислення у юних спортсменів використовуються ризиковані дебюти, пов’язані із жертвами пішаків на початковій стадії гри, які називаються гамбітами. Суть жертви у швидкому розвитку ініціативи та отриманні вирішальної переваги над суперником. В бізнесі ми можемо провести аналогією із венчурними інвестиціями – ризики програшу високі, але й дивіденди від успішного реалізації проекту перевершують найсміливіші очікування!

Яка стратегія витрачання коштів на футбол? Який результат продемонструє комунальне підприємства «ФК «Полісся» за 5-10 років? Наскільки я зрозумів свого колегу, Голову обласної федерації футболу та депутата обласної ради Руслана Павлюка, максимум – це вихід у першу лігу Чемпіонату України.

Ким будуть працювати сьогоднішні діти, які не стануть професіоналами (таких 95% в обох видах спорту)? Відповідь на дане питання дозволить нам концептуально підійти до прийняття управлінського рішення щодо визначення пріоритетів у стратегії фінансування спорту. І тут питання не про смак, а про фундаментальний розвиток держави…

Як правило, той, хто розвиває ноги, потім ногами і заробляє на життя, той, хто розвиває інтелект – заробляє головою. Можливо така думка може видатися читачам контроверсійною, але я візьму на себе ризик стверджувати, що в цілому додана вартість створена колишніми шахістами вища.

На другому курсі ЖДТУ до нас приїжджав американський професор індійського походження, який прочитав елементарну лекцію про альтернативні витрати в економіці на прикладі роботи бухгалтера та маляра.

Будучи висококваліфікованим бухгалтером та ревізором вищої категорії я можу заробляти на ринку від 400 грн. на годину, при цьому як маляр другої категорії я можу заробити 50 грн. на годину. Робота маляра першої категорії коштує 100 грн. та працює він вдвічі швидше маляра другої категорії. Для того, щоб пофарбувати шаховий клуб площею 80 кв. м. (вул. В. Бердичівська, 9 – вхід із двору) потрібно 40 годин роботи маляра другої категорії та 20 годин роботи маляра першої категорії.

Відповідно, виконавши ремонт самостійно, я можу зекономити 2000 грн. але втрачу заробіток у 16000 грн., хоча, найнявши спеціаліста більш високої кваліфікації мета була би досягнута вдвічі швидше. Шкода, що зараз я не маю право вирішити проблему таким чином через службу у обласній раді, а відтак закликаю небайдужих житомирян відізватися та допомогти у створенні інтелектуального центру (нам потрібна фарба, 20 столів, 40 стільців, кошти на придбання плакатів, лічильника та підключення електроенергії і невелику оренду приміщення). Якщо у вас виникло бажання долучитися, ви знайдете нашу контактну інформацію на сайті Федерації шахів Житомирської області www.zt-chess.in.ua

Хочу відповідально заявити, що при прийнятті альтернативного рішення та фінансуванні шахів в розмірі, аналогічному до запланованого розвитку футболу (у розмірі від 5.5 млн. грн. на рік) за 5 років ми будемо входити у трійку сильніших шахових шкіл України, а за 10 років – світу! А ті спортсмени, які не стануть шахістами-професіоналами, будуть талановитими IT-спеціалістами, фізиками, юристами або ж представниками більш екзотичних для нас професій, наприклад… інженерами-робототехніками!

П.С. А ви знали, що в Житомирі тиждень тому відкрився центр робототехніки? http://zhzh.info/news/2017-02-27-31388

П.С.2. Центр робототехніки або центр медтехніки – обирати Вам та Вашим обранцям у владних коридорах.

П.С.3. Є і третій шлях, який дозволить нашому суспільству уникнути дихотомії вибору між підтримкою футболу та шахів, але про нього ви прочитаєте у наступних публікаціях.